ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στη Ρουάντα, ασυμπτωματικοί ασθενείς και παράταση lockdown

Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στη Ρουάντα, ασυμπτωματικοί ασθενείς και παράταση lockdown

Το Υπουργείο Υγείας της Ρουάντας ανακοίνωσε την Κυριακή (31/5) τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται στη χώρα αυτή της Αφρικής από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο νεκρός ήταν ένας 65χρονος οδηγός που επέστρεψε στη Ρουάντα από γειτονική χώρα στην οποία διέμενε, αφού αρρώστησε βαριά, επεσήμανε το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα σε ειδική κλινική για την covid-19 όπου λάμβανε θεραπεία.

Ασυμπτωματικοί ασθενείς

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και τέσσερις ασυμπτωματικούς ασθενείς, ανάμεσά τους και ένα άτομο που επέβαινε σε μισθωμένη πτήση από τη Γερμανία.

Τα δύο επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ, όπου το Σάββατο είχαν αναφερθεί τέσσερις νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών υγειονομικών αρχών.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας επιβεβαίωσε την ύπαρξη τριών ασυμπτωματικών ασθενών το Σάββατο.

Σήμερα εντοπίστηκε ένας ασυμπτωματικός ασθενής στην πόλη Τιανζίν. Πρόκειται για έναν επιβάτη που επέβαινε στην πτήση LH342 που αναχώρησε από τη Φρανκφούρτη.

Οι μισθωμένες πτήσεις από τη Γερμανία γίνονται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διαδικασίας που προσφέρει το Πεκίνο, καθώς Κίνα και Γερμανία προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους έπειτα από μήνες lockdown. Στην πτήση προς την Τιανζίν επέβαιναν περίπου 200 άνθρωποι, κυρίως Γερμανοί στελέχη επιχειρήσεων.

Η Lufthansa έχει προγραμματίσει ακόμη μία πτήση προς τη Σανγκάη για την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, ένας 34χρονος Γερμανός μηχανικός βρέθηκε θετικός στην covid-19 αφού έφτασε στην Τιαζίν, όμως δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, εξήγησαν οι τοπικές αρχές,.

Ο ασυμπτωματικός ασθενής μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και βρίσκεται υπό παρακολούθηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ εξήγησε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τους Κινέζους πολίτες.

Μέχρι τις 30 Μαΐου είχαν επιβεβαιωθεί στην ηπειρωτική Κίνα 83.001 κρούσματα της covid-19, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 4.634.

Οι αρχές της Τιανζίν αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο 34χρονος μηχανικός βρέθηκε θετικός παρότι η θερμοκρασία του ήταν φυσιολογική και δεν είχε κανένα σύμπτωμα του κορωνοϊού.

Μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Όλοι οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον κορωνοϊό κατά την άφιξή τους στην Κίνα και θα μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Ο μηχανικός ήταν ένας από τρεις ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού που καταγράφηκαν σήμερα με τους άλλους δύο να είναι κρούσματα από το εσωτερικό της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα δεν έχει αναφέρει νέους θανάτους από covid-19 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών παραμένει 4.634.

Παράταση στο lockdown

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια τελευταία παράταση δύο εβδομάδων του lockdown, μέχρι τις 21 Ιουνίου, μετά την οποία η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει πλέον περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais.

Ο Πέδρο Σάντσες είπε στους αρχηγούς των τοπικών κυβερνήσεων στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown στη χώρα καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα ποσοστά μόλυνσης.

Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη χώρα αυξήθηκε χθες κατά τέσσερις φθάνοντας σε 27.125, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, γεγονός που δείχνει μια δραματική μείωση των θανάτων από την νόσο καθώς η Ισπανία αρχίζει να θέτει την επιδημία υπό έλεγχο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας κατά 271 φθάνοντας τα 239.228.

Μάλτα

Η Μάλτα θα ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιό της για τις επιβατικές πτήσεις την 1η Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα, καθώς το νησί αυτό της Μεσογείου ξεκινά την διαδικασία άρσης των περιορισμών για τον κορωνοϊό που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό και οι ξενοδόχοι ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθεί η ανεργία.

Η Μάλτα έχει καταγράψει περίπου 600 κρούσματα του κορωνοϊού και εννέα θανάτους, ενώ έχει πραγματοποιήσει εντατικά τεστ και ένα πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών.

Τα καταστήματα που δεν πωλούν απολύτως απαραίτητα προϊόντα και τα εστιατόρια άνοιξαν και πάλι στα μέσα Μαΐου αλλά οι εκκλησίες στη ρωμαιοκαθολική αυτή χώρα καθώς και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι τουριστικές αρχές διαπραγματεύονται "ασφαλείς διαδρόμους" για τα ταξίδια με χώρες που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, ανάμεσά τους το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τουρίστες από τη Βρετανία, που παραδοσιακά επιλέγουν για διακοπές την Μάλτα.

Ρωσία

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα 9.268 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 405.843.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το τελευταίο 24ωρο 138 άνθρωποι πέθαναν στη Ρωσία από την covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τις 4.693.

Μεξικό

Νοσηλεύτρια στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, η Χισέλα Ερνάντες νιώθει αναγκασμένη να αποφεύγει την επαφή με τα παιδιά της τους τελευταίους δύο μήνες.

Κοιμάται σε ξενοδοχεία ή στο αυτοκίνητο. Ο λόγος είναι πως θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο να τα μολύνει, διότι νιώθει ότι δεν έχει επαρκή προστασία στη δουλειά της. Και τα δύο παιδιά της έχουν άσθμα.

Το βράδυ, μιλάει μέσω βιντεοκλήσης με τον Σαντιάγο, 5 ετών, και τη Ρενάτα, 9 ετών, για να μάθει πώς πέρασαν την μέρα τους, για να τους πει ότι της λείπουν.

Η Ερνάντες αγαπάει τη δουλειά της. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αναπνευστικών Νοσημάτων (INER), στην Πόλη του Μεξικού, είναι, λέει, το δεύτερο σπίτι της.

Αλλά φοβάται πως διατρέχει κίνδυνο να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, η πανδημία του οποίου είχε στοιχίσει τη ζωή σε 9.779 συμπατριώτες της ως χθες Σάββατο.

Το νοσοκομείο όπου εργάζεται ένα από αυτά που αναλαμβάνουν ασθενείς με την COVID-19.

"Δεν μετανιώνω που έγινα νοσοκόμα", λέει η Ερνάντες, 40 ετών. "Μου αρέσει να βοηθάω τους ασθενείς μου". Αλλά "φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω (...) και δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου ποτέ".

Περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό είναι μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με δεδομένα της μεξικανικής κυβέρνησης.

Το ποσοστό αυτό συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο. Τον κίνδυνο επιτείνει η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Λατινική Αμερική, περιφέρεια που μαζί με τις ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας.

Στελέχη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της Ερνάντες, έχουν βγει στον δρόμο να διαδηλώσουν για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους. Νέα, εθνική κινητοποίηση προγραμματίζεται να γίνει αύριο Δευτέρα.

Το INER, η πληρότητα των κλινών του οποίου είχε έφθασε το 100% την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι 49 στελέχη του προσωπικού του έχουν προσβληθεί στο νοσοκομείο και άλλα 54 στην κοινότητα. Δύο έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Σε εσωτερικό έγγραφο, με ημερομηνία 8η Μαΐου, που συμβουλεύτηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η επιτροπή βιοασφάλειας του INER τόνιζε ότι η έλλειψη ΜΑΠ σημαίνει πως τα μέλη του προσωπικού της πρέπει να χρησιμοποιούν υφασμάτινες στολές και μάσκες, αντί για ΜΑΠ μιας χρήσης. Προέτρεπε επίσης τα στελέχη του προσωπικού να χρησιμοποιούν τις μάσκες N95 καθ` όλη τη διάρκεια των βαρδιών τους.

Όταν το πρακτορείο ζήτησε σχόλιο από τη διεύθυνση του νοσοκομείου, του στάλθηκε μια ανακοίνωση προς το προσωπικό στην οποία αναφερόταν πως το μέτρο για τις επαναχρησιμοποιούμενες στολές και μάσκες συμμορφώνεται προς τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επιβεβαιωνόταν πως πλέον πρέπει να χρησιμοποιούνται στολές και μάσκες πολλαπλών χρήσεων. Διαβεβαίωνε πως "ως τώρα, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί αποστειρωμένες μάσκες N95".

Όμως βίντεο που είδε το Ρόιτερς καταγράφει στέλεχος του INER να λέει στο προσωπικό να χρησιμοποιεί ξανά τέτοιες μάσκες.

"Αυτό μας έκανε να εκραγούμε", αφηγήθηκε ο Αλεχάντρο Καμπρέρα, νοσηλευτής στο νοσοκομείο με δύο δεκαετίες εμπειρία. Σύμφωνα με τον Καμπρέρα, έχει ζητηθεί από το προσωπικό να γράφει ονόματα στις μάσκες, ώστε να στέλνονται για αποστείρωση και νέα χρήση. "Αυτό είναι φρικτό", λέει.

Το Μεξικό καταλαμβάνει την όγδοη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19. Στην πρωτεύουσα και μια γειτονική πολιτεία αναλογεί το 40% των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα.

Η μεξικανική κυβέρνηση λέει πως χρειάζεται επιπλέον 6.600 γιατρούς και 23.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για να αντιμετωπίσει την κρίση. Την έλλειψη επιδεινώνει το πολύ υψηλό ποσοστό μολύνσεων στις τάξεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού: 11.394 υγειονομικοί προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 και 149 υπέκυψαν στην COVID-19 ως τη 17η Μαΐου, με βάση τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Το ποσοστό των μολύνσεων του υγειονομικού ανερχόταν στο 23% του συνόλου ως την ημερομηνία αυτή.

Συγκριτικά, στις ΗΠΑ ανερχόταν στο 3,7%, κατά δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η Ερνάντες λέει πως ασφαλώς θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της. Δείχνει ένα κουτί με σοκολατάκια κι ένα σημείωμα σε κίτρινο χαρτί. Της το έδωσε η οικογένεια ενός από τους ασθενείς της. Την παροτρύνει να συνεχίσει "να δουλεύει", "να σώζει ζωές".

Ινδονησία

Η Ινδονησία ανέφερε σήμερα 700 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας σε 26.473, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, ο Αχμαντ Γιουριάντο.

Ο ίδιος ανέφερε 40 νέους θανάτους από την COVID-19, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών από την νόσο στη χώρα σε 1.613.

Παράλληλα 7.308 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Στη Μαλαισία καταγράφηκαν σήμερα 57 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 7.819, αλλά κανένας θάνατος. Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 μέχρι σήμερα παραμένει 115, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Twitter.

Σαουδική Αραβία

Τα τεμένη στη Σαουδική Αραβία άνοιξαν σήμερα και πάλι τις πόρτες τους για τους πιστούς, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερους από δύο μήνες καθώς το βασίλειο αυτό και γενέτειρα του ισλάμ χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για τον κορωνοϊό.

Οι πιστοί επισκέφθηκαν σήμερα τα τζαμιά για την πρωινή προσευχή με αυστηρούς ωστόσο κανόνες που απαιτούν τη χρήση προστατευτικής μάσκας και ατομικών στρωμάτων προσευχής, την αποφυγή χειραψίας και την τήρηση τουλάχιστον δύο μέτρων απόστασης μεταξύ τους.

Δεν επιτρέπεται όμως η είσοδος στα τζαμιά σε ηλικιωμένους, παιδιά κάτω των 15 ετών και σε πιστούς με υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, οι πιστοί υποχρεούνται να πραγματοποιούν την ιεροτελεστία της πλύσης (του προσώπου, των χεριών και των ποδιών) στο σπίτι τους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top