Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής εγκαινιάζει μια νέα διαδικτυακή σειρά ηχογραφημένων διαλέξεων και συνεδρίων με τίτλο «Μίλα μου Ιστορικά».
Μία σειρά διαλέξεων από έγκριτους επιστήμονες για διάφορα κυπρολογικά θέματα που σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος αλλά και άλλα κυπρολογικά θέματα από όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας, οι οποίες παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αφορούν όλους. Πρόκειται για μια σειρά επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή. Τα επεισόδια της σειράς θα παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο YouTube, στο Facebook και στην ιστοσελίδα.
H σειρά εγκαινιάζεται την 1η Ιουνίου 2020 με τη διάλεξη της Δρος Αναστασίας Γιάγκου για την περιοδική έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα», με τίτλο: «Η βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Θα ακολουθήσει και δεύτερη διάλεξη της Δρος Γιάγκου με τίτλο: «Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Θεματική Διαλέξεων:
O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Ο Πόλεμος μετέβαλε άρδην τα δεδομένα του Κυπριακού Ζητήματος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις οι οποίες, μαζί με άλλες εξελίξεις, οδήγησαν κατά τη δεκαετία του 1950 στο ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η πρώτη διάλεξη θα επικεντρωθεί στη βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά την περίοδο 1939-1945. Θα αναλυθούν οι τρόποι με τους οποίους η συμβολή των Κυπρίων στον Πόλεμο επηρέασε τη στάση των Βρετανών στα πολιτικά πράγματα του τόπου κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η αναβίωση του ενωτικού κινήματος, μετά την είσοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Η δεύτερη διάλεξη θα εστιάσει στην πολυσχιδή δράση μίας κορυφαίας φυσιογνωμίας της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου, του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δύο παρουσιάσεις συμπληρώνουν την έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα» η οποία φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο περιλαμβάνει (ενδεικτικά):
1. Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, Δρ Aναστασία Γιάγκου, Ιστορικός.
2. Από το παρελθόν στο παρόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης, Δρ Γιώργος Παπαντωνίου, Eρευνητής και Δρ Christine E. Morris, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας, Trinity College Dublin.
3. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στην τέχνη του Βυζαντίου, Δρ Ανδριανή Γεωργίου, Bυζαντινολόγος.
4. Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945, Δρ Αντιγόνη Ηρακλείδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια.
5. H εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974, Δρ Μαριλένα Βαρνάβα, Νομικός – Ιστορικός.
6. Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974, Δρ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Ιστορικός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις