Μέχρι στιγμής, από τις 12/5 που άνοιξε η πλατφόρμα, το 70% των νεοσυλλέκτων έχει υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση.
Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ Χρίστος Πιερή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει τις διαδικασίες στα κέντρα υποδοχής νεοσυλλέκτων και γίνεται πλέον από την άνεση του σπιτιού κάθε νεοσύλλεκτου, χωρίς ταλαιπωρία, αναμονή σε ουρές και δυσκολίες λόγω καιρικών συνθηκών το καλοκαίρι.
«Αυτές οι διαδικασίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα του Υπουργείου. Καταχωρεί ο νεοσύλλεκτος τα προσωπικά του στοιχεία, την άδεια οδήγησης αν έχει για να μπορεί να γίνει χρήση ως ειδικότητα οδηγού, και μετά υπάρχει κατηγοριοποίηση μορίων που δίνεται για ειδικές οικογενειακές καταστάσεις», ανέφερε.
Αυτά τα μόρια αφορούν μεταξύ άλλων, τέκνα εγκλωβισμένων, αιχμαλώτων πολέμου και τραυματιών, τέκνα γονέων που συνελήφθησαν σε επεισόδια με τον κατοχικό στρατό, μονογονεϊκές οικογένειες, ή οικογένειες όπου ο ένας γονέας κηρύχθηκε σε αφάνεια, εθνοφρουροί που είναι οι ίδιοι γονείς, τέκνα πολυτέκνων και τρίτεκνων οικογενειών ή με γονείς με αναπηρία άνω του 60% ή αδέλφια που υπηρετούν μαζί.
Ο κ. Πιερή ανέφερε πως γίνεται εισαγωγή μορίων ηλεκτρονικά με την υποβολή των απαραίτητων πιστοποιητικών στην πλατφόρμα και πιστώνονται οι νεοσύλλεκτοι πριν την κατάταξή τους.
Στη συνέχεια ο κάθε νεοσύλλεκτος δηλώνει την επιθυμία του για το που θέλει να υπηρετήσει, επιλέγοντας δύο όπλα στα οποία θέλει να υπηρετήσουν και την φρουρά προτίμησης.
«Η φρουρά και τα όπλα δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μαζί με τις προαιρετικές επιλογές, δηλαδή ειδικές δυνάμεις
(καταδρομείς, στρατονομία , ΟΥΚ), και λέσχες για αποφοίτους τεχνικών σχολών, τραπεζοκομίας και ξενοδοχειακών επαγγελμάτων και ΣΜΕΦ», εξήγησε.
Ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως από τις 12 του Μάιου που ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα έχουν ήδη υποβάλει στοιχεία το 70% των νεοσυλλέκτων και κάλεσε και τους υπόλοιπους να το πράξουν έως τις 12 Ιουνίου για αποφυγή αχρείαστης ταλαιπωρίας.
«Πάμε πολύ καλά, αναμένουμε ότι και οι υπόλοιποι θα το πράξουν και πρέπει να γίνει ως τις 12 Ιουνίου και είναι αυτή μια έκκληση και ένα μήνυμα που στέλνουμε σήμερα», ανέφερε.
Εξήγησε πως οι αλλαγές στις διαδικασίες συζητήθηκαν από πέρσι αλλά επισπεύστηκαν λόγω κορωνοϊού.
Παράλληλα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο ΥΠΑΜ λειτουργεί και γραμμή πληροφόρησης και βοήθειας για την υποβολή στοιχείων στο 1430. Η γραμμή δέχθηκε ως τώρα 3,700 τηλεφωνήματα και 800 μηνύματα. Λειτουργεί καθημερινά από 0800-2000.
Ο κ. Πιερή ανέφερε ότι αν δεν γίνει ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων αυτοί που δικαιούνται μόρια δεν θα πιστωθούν την μέρα που θα παρουσιαστούν και θα τα χάσουν και όσοι δεν δηλώσουν φρουρά προτίμησης και όπλο δεν θα ληφθεί υπόψη η επιθυμία τους και θα τοποθετηθούν μόνο με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.
«Πλέον η διαδικασία στα ΚΕΝ αλλάζει ριζικά. Η πρώτη διαδικασία που όλοι έμπαιναν σε μια μεγάλη αίθουσα στα ΚΕΝ και πήγαιναν από τραπεζάκι σε τραπεζάκι στα λεγόμενα συνεργεία, αυτά πλέον έχουν ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική υποβολή. Η δεύτερη διαδικασία που θα γίνει την πρώτη μέρα στο χώρο υποδοχής τόσο σε Λευκωσία και στα άλλα τρία ΚΕΝ, είναι ιατρική εξέταση από συμβούλιο ιατρικής κατάταξης για να καθοριστεί η ικανότητα του στρατιώτη από θέματα υγείας», εξήγησε.
Ο κ. Πιερή είπε ότι μετά την σωματική εξέταση, αν κριθεί ότι ο νεοσύλλεκτος θα υπηρετήσει κανονικά στην ΕΦ, θα προχωρήσει σε ένα ακόμη συνεργείο για να ενημερωθεί για την μονάδα τοποθέτησής του, θα πάρει το Φύλλο πορείας του και θα μεταφερθεί αυθημερόν στις μονάδες με μέριμνα της ΕΦ.
Ο κ. Πιερή είπε επίσης στο ΚΥΠΕ πως πέραν από την ιατρική εξέταση ο κάθε νεοσύλλεκτος πρέπει να έχει μαζί του πιστοποιητικό από τον προσωπικό του γιατρό, υπόδειγμα του οποίου είναι αναρτημένο στην σελίδα του ΥΠΑΜ, με τα βασικά θέματα υγείας που αντιμετωπίζει, αν αυτό ισχύει, και τα εμβόλια που έχει κάνει.
«Για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μια βδομάδα πριν την κατάταξη γίνεται μια προκαταρκτική εξέταση στο στρατόπεδο στο BMH και εκεί οι γιατροί θα υποβάλουν συμβουλευτική έκθεση στο συμβούλιο κατάταξης. Μαζί με το χαρτί του προσωπικού γιατρού και την συμβουλευτική έκθεση, θα κρίνουμε ποιοι θα απολυθούν εξ ολοκλήρου ή θα είναι Ι3 ή Ι4», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την χορήγηση υλικών προς τους νεοσύλλεκτους είπε ότι και αυτά διανέμονται πριν την κατάταξη για αποφυγή ταλαιπωρίας. Ο ρουχισμός και άλλα υλικά έχει ήδη σταλεί σε κέντρα και στρατόπεδα σε όλες τις πόλεις για παραλαβή από τους νεοσύλλεκτους.
«Για διαμένοντες στην επαρχία Λευκωσίας και Λάρνακα ολοκληρώνεται σήμερα η χορήγηση υλικών, για Λεμεσό αύριο Τετάρτη, για πρώτη φορά φέτος άνοιξε συνεργείο και στην ελεύθερη Αμμόχωστο για τρεις μέρες. Την Πέμπτη διανέμεται υλικό στην Πάφο ως Κυριακή. Θα μπορούν να παραλάβουν τα υλικά οι νεοσύλλεκτοι, να το πάρουν σπίτι τους, να πλύνουν το ρουχισμό, να δουν τι θέλουν επιπρόσθετα για να μην γίνονται και αχρείαστες αγορές», ανέφερε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις