ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό - Συζητήθηκαν νηπιαγωγεία , γυμναστήρια, γάμοι , αεροδρόμια

ΚΥΠΡΟΣ: Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό - Συζητήθηκαν νηπιαγωγεία , γυμναστήρια, γάμοι , αεροδρόμια

Σήμερα Τετάρτη (3/6) αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την τρίτη φάση χαλάρωσης μέτρων, καθώς το Υπουργικό συνεδριάζει μετά και την συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την επιδημιολογική ομάδα την Τρίτη (02/06). Αυτή τη στιγμή αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η τρίτη φάση που αφορά την περίοδο 9η Ιουνίου – 13 Ιουλίου περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας των αεροδρομίων, λιμανιών, θεάτρων και σινεμά ανοιχτού χώρου, γυμναστηρίων και καλοκαιρινών προγραμμάτων σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, μιας και αναμένεται να ανοίξουν πιο νωρίς υποστατικά ή κατηγορίες υπηρεσιών που βρίσκοταν στην 4 φάση χαλάρωσης μέτρων.

Αρκετή συζήτηση έγινε τον τελευταίο καιρό όσον αφορά το άνοιγμα των νηπιαγωγείων. Γονείς αλλά και επαγγελματίες έμειναν χωρίς διευκρινίσεις κατα πόσο θα γίνει σύντομα το άνοιγμα για τα νήπια. Οπως φαίνεται τελικά, θα ενταχθούν στην τρίτη φάση χαλάρωσης. Αν και αρχικά αναφέρθηκε η εναλλάξ φοίτηση αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους νηπιαγωγούς καθώς οπως αναφέρουν θα υπάρχει θέμα στην εξυπηρέτηση των γονέων, οι οποίοι εργάζονται. 

Απο την άλλη ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν είναι αναγκαία η εναλλάξ φοίτηση των μικρών, "είτε έχεις πέντε παιδιά είτε 12 παιδιά ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τους κανόνες υγιεινής είναι ο ίδιος. Επομένως, θεωρήσαμε ότι εφόσον τα μεγαλύτερα αδελφάκια τους πήγαν σχολείο και δεν έχει προκύψει πρόβλημα και αυτά θα πάνε στο νηπιαγωγείο υγιή και έστω και αν δεν προσέχουν τους κανόνες υγιεινής δεν πρόκειται να μολυνθούν στο μικρό περιβάλλον που θα βρίσκονται".

Διευκρίνησε ότι οι βρεφοκομικοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν με τις ίδιες συνθήκες και τους ίδιους κανονισμούς. 

Η Δρ. Μαρία Κολιού απο την άλλη, ανέφερε ότι θα επαναλειτουργήσουν σύντομα τα νηπιαγωγεία αναφέροντας χαρακτηριστικά  "νομίζω στις 9 Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, αλλά υπό προϋποθέσεις."

Επίσης, τα γυμναστήρια είναι ένα ερώτημα το οποίο απασχόλησε την επιστημονική ομάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις της Δρ.Κολίου θα λειτουργήσουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις. "Ειπώθηκε βέβαια ότι υπάρχει πρόβλημα για τα γυμναστήρια κλειστού χώρου" σχολίασε η Δρ.Κολιού λόγω της εκπνοής των γυμναζομένων, αλλά οπως είπε "με αυστηρά μέτρα, με ραντεβού, με λιγότερους ασκούμενους μέσα στον χώρο νομίζω ότι θα αντεπεξέλθουμε".

Οι δεξιώσεις γάμων φαίνεται να μην είναι στο πλάνο της τρίτης φάσης, καθώς η επιστημονική ομάδα έκανε δεύτερες σκέψεις λαμβάνοντας υπόψη την κουλτούρα των Κυπρίων  με τους μεγάλους γάμους (χαιρέτιση, τα φακελάκια, οι αγκαλιές και τα φιλιά, όπως και τα όσα συμπληρώνουν το γαμήλιο γλέντι), διαδικασίες που προβλημάτισαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως όλα δείχνουν οι γάμοι θα επιτρέπονται στην τέταρτη φάση δηλαδή όταν θα αρχίσουν τα φεστιβάλ και οι συναυλίες. Κάτι που όπως φαίνεται θα γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Δεν αναμένεται το καλοκαίρι να υπάρξει θετικό κλίμα όσον αφορά την χαλάρωση μέτρων στους γάμους.

Αν και η Δρ. Κολιού σχολίασε πως "θα ήθελα προσωπικά να μην επηρεάζονταν τα νέα ζευγάρια απο αυτή την αναβολή και να ακυρώσουν τους προγραμματισμένους τους γάμους, εντούτοις η υγεία είναι πάνω απο όλα".

Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των αεροδρομίων, χαρακτηρίζοντας το ως το πιο σοβαρό βήμα καθώς ανοίγουν τα σύνορα σε χώρες που δεν ελέγχουμε. Κάτι που θα γίνει στην τρίτη φάση χαλάρωσης αν και ακόμα δεν διευκρινίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.

"Έχει γίνει καλή ταξινόμηση και μελέτη χωρών με προσοχή, βάσει των δεδομένων που παρουσιάζουν και δεν αναμένουμε πολλά κρούσματα, πιθανό να έρθουν, ωστόσο αν όλα πάνε καλά θα είναι ελεγχόμενα και δεν θα επηρεάσουν την επιδημιολογική εικόνα",σχολίασε.

Τέλος αναμένεται να ανακοινωθεί και να αποφασιστεί απο το Υπουργικό αν η η τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων θα ξεκινήσει είτε στις 9 Ιουνίου είτε στις 13. 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top