Ο Μεξικανός Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπερασπίστηκε τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την Κυβέρνησή του, καθώς ο ημερήσιος απολογισμός των ανθρώπων που υπέκυψαν στην Covid-19 σε ένα εικοσιτετράωρο διπλασιάστηκε και ξεπέρασε για πρώτη φορά χθες τους χίλιους, πιο ψηλά για πρώτη φορά αυτόν που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.
Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες 1.092 νέους θανάτους. Αξιωματούχοι απέδωσαν τους υψηλότερους αριθμούς στη βελτίωση της καταγραφής δεδομένων. Ωστόσο, ο Λόπεζ Ομπραδόρ τόνισε ότι το Μεξικό έχει θέσει υπό έλεγχο τον ιό, επαινώντας ιδιαίτερα τη φροντίδα που παρέχει η χώρα στους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
"Εδώ δεν είναι Νέα Υόρκη", δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τακτικής πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. "Θα συνεχίσουμε έτσι, φροντίζοντας τους εαυτούς μας. Δεν θα επαναπαυτούμε". Παράλληλα είπε πως η χώρα καταγράφει χαμηλότερο αριθμό θανάτων συγκριτικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία.
Το Μεξικό καταγράφει πλέον 101.238 κρούσματα κορωνοϊού και ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 11.729, με την χώρα να βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους από τον ιό, σύμφωνα με το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής Τζον Χόπκινς.
Σε καραντίνα θα μπουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μπακού, καθώς αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Οι πολίτες θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους το Σάββατο και την Κυριακή μόνο εφόσον έχουν άδεια από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και μόνο για να λάβουν ιατρική φροντίδα ή να παραστούν στην κηδεία κάποιου συγγενή τους. Όλα τα καταστήματα και οι άλλες υπηρεσίες θα είναι κλειστά και δεν θα κυκλοφορεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε μέτρα καραντίνας για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19 στις 24 Μαρτίου.
Έκτοτε, τα μέτρα αυτά έχουν παραταθεί πολλές φορές και θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια και τα καφέ επαναλειτούργησαν στις 31 Μαίου. Σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
Μέχρι και σήμερα στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 6.260 επιβεβαιωμένα κρούσματα τ. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 76 πέθαναν.
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώθηκε στη χώρα και ότι τα νοσοκομεία είναι πλέον υπερπλήρη λόγω της εισροής ασθενών. "Εχω άσχημα νέα. Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται και τα ιατρικά κέντρα δεν μπορούν να νοσηλεύουν εγκαίρως όλους τους ασθενείς που έχουν προβληθεί από κορωνοϊό και χρήζουν" θεραπείας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επίσης προσβληθεί, σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.
H Αρμενία, μικρή χώρα του Καυκάσου, με πληθυσμό σχεδόν τριών εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει επίσημα 11.221 κρούσματα κορονοϊού και 176 θανάτους.
Ο Υπουργός Υγείας Αρσέν Τοροσιάν μίλησε επίσης για τον θάνατο "που προκλήθηκε από άλλες ασθένειες" 68 ασθενών θετικών στον κορωνοϊό και σύμφωνα με τον Νικόλ Πασινιάν, έως 20.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς όμως να έχουν συμπτώματα.
Τη Δευτέρα, ο Πασινιάν δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό αλλά είναι ασυμπτωματικοί, τονίζοντας ότι πλέον θα εργάζεται από απόσταση. Οι ιατρικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την πρόσβαση στις μονάδες εντατικής θεραπείας στους ασθενείς "με τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης".
Οι αρμενικές αρχές επικρίθηκαν για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση, ειδικοί εκτιμούν συνεπώς ότι η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα λήφθηκε πολύ αργά και ότι οι πολιτικοί υπεύθυνοι είχαν στείλει αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες. Η Κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν αποκλείει μια νέα καραντίνα σε εθνική κλίμακα. Η προηγούμενη καραντίνα χαλάρωσε σε μεγάλο βαθμό στις αρχές Μαίου, με την επαναλειτουργία των αίθριων χώρων και ορισμένων επιχειρήσεων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 234.013. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.689. Παράλληλα, 161.895 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 233.836 και είχαν χάσει τη ζωή τους 33.601 άνθρωποι, ενώ 160.938 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 88 άνθρωποι και καταγράφηκαν 177 νέα κρούσματα, 957 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 338 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 5.503 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 32.588 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες, τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 144 λιγότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 17 περισσότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 111. Στο μεταξύ,από το νοσοκομείο της κωμόπολης Κοντόνιο, στην περιοχή της Λομβαρδίας, ανακοινώθηκε ότι ο ασθενής με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, είναι τελικά αρνητικός.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας έκανε σήμερα γνωστό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του ιταλικού πληθυσμού θα έχει υποβληθεί στο εθελοντικό τεστ για την ανίχνευση του ιού.
Σε αυτή την φάση, κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται πάνω από 89.000 τεστ την ημέρα, ενώ συνεχίζουν να καταβάλλονται προσπάθειες από τις αρμόδιες αρχές για τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων, αλλά και καταστημάτων καπνών, με προστατευτικές μάσκες.
Ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με κορωνοϊό στην Ισπανία έφτασε τους 27.113, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι θάνατοι είναι πέντε περισσότεροι από τα στοιχεία που έδωσαν χθες Τετάρτη οι ισπανικές αρχές. Το υπουργείο έχει σταματήσει να χορηγεί καθημερινό απολογισμό, αλλά έχει αναφέρει πως 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σήμερα κατά 195 από την προηγούμενη μέρα.
Από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται σε 240.660. Η Ισπανία εφαρμόζει μια νέα μεθοδολογία καταγραφής θανάτων και κρουσμάτων, οδηγώντας σε διακυμάνσεις στα στατιστικά στοιχεία και σε συχνές αναθεωρήσεις δεδομένων που οι αξιωματούχοι προειδοποιούν είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Οι ολλανδικές αρχές διέταξαν σήμερα να σφαγιαστούν περισσότερα από 10.000 βιζόν στα εκτροφεία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ αυτών των μικρών θηλαστικών τα οποία "πιθανόν" να μετέδωσαν την ασθένεια σε δύο εργαζομένους.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πρότασης των υγειονομικών αρχών και αφορά τα εκτροφεία επτά επιχειρήσεων στη νότια Ολλανδία.
Ο στόχος είναι να μην μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης, όπως ανέφεραν η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν και ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε λα Γιόνγκε. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές "ο ιός μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί στα εκτροφεία των βιζόν για μεγάλη χρονική περίοδο και κατά συνέπεια συνιστά κίνδυνο για την υγεία" τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, ανέφεραν οι υπουργοί σε μια επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.
Η Ελίζε βαν ντερ Μπος, μια εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, είπε ότι η απόφαση αφορά "περισσότερα από 10.000 βιζόν", αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Στον απολογισμό αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί, για παράδειγμα, τα μικρά που γεννήθηκαν την άνοιξη. Το κάθε θηλυκό γεννά από 4 έως 6 μικρά, εξήγησε.
Οι Υπουργοί παραδέχτηκαν ότι το μέτρο αυτό είναι "δύσκολο" για τους εκτροφείς, οι οποίοι ωστόσο θα αποζημιωθούν. Τον Μάιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο Ολλανδοί ενδέχεται να προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό από τα βιζόν, κάτι που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστά ενδεχομένως την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τα ζώα στον άνθρωπο. Η εκτροφή βιζόν για τη γούνα τους είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην Ολλανδία. Το 2016 το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο διέταξε να κλείσουν τα εκτροφεία μέχρι το 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις