Τους σχεδιασμούς που εδώ και καιρό κάνουν στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) για τη νέα σχολική χρονιά, με διάφορα εναλλακτικά σενάρια, παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε ομιλία του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αντλούν και διδάγματα από τη φετινή εμπειρία και από το πραγματικό κατόρθωμα του δημόσιου σχολείου, που χρησιμοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων μόνο και κατάφερε να στηρίξει τα παιδιά που έμειναν στο σπίτι.
«Και ήταν κατόρθωμα. Χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, αφού οι συνθήκες και η ανωτέρα βία το επέβαλαν, καταφέραμε με τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία μας να αναπτύξουμε σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα ηλεκτρονική στήριξη για όλες τις βαθμίδες. Βεβαίως και υπήρξαν προβλήματα. Όχι όμως ανυπέρβλητα. Φυσικά και υπήρξαν κενά, αλλά τα όσα κάναμε υπερτερούν κατά πολύ των κενών που παρατηρήθηκαν», πρόσθεσε.
Γι’ αυτό λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «υπολογίζουμε ότι με αυτό το έμψυχο υλικό και με καλύτερη οργάνωση, αφενός θα κρατήσουμε για πάντα το κεκτημένο της ψηφιακής τεχνολογίας στο σχολείο και θα το αναπτύξουμε, αφετέρου θα είμαστε έτοιμοι για τη νέα χρονιά».
Το πρώτο, λοιπόν, είπε ο Υπουργός Παιδείας, είναι ότι το Υπουργείο σχεδιάζει ήδη και αναπτύσσει, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση.
«Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και αυτό το ενδεχόμενο το οποίο απευχόμαστε βέβαια, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν, δηλαδή, χρειαστεί και τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-21, να λειτουργήσουμε με μέτρα προφύλαξης στα σχολεία. Έχουμε προετοιμαστεί για να έχουμε, όπως τώρα, περιορισμούς στον αριθμό μαθητών/μαθητριών που θα φοιτούν. Τον Σεπτέμβριο όμως δεν θα είναι όπως τον περασμένο Μάρτιο», σημείωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «θα εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της φοίτησης είτε με φυσική παρουσία στην τάξη είτε εξ αποστάσεως, ταυτόχρονα».
«Μπορεί να γίνει και θα κάνουμε όλες τις προεργασίες για να είναι εφικτό. Το δημόσιο σχολείο έχει μπει οριστικά στην ψηφιακή εποχή και θα πρέπει τώρα να αναπτύξουμε και την ψηφιακή παιδαγωγική προσέγγιση. Αυτό όμως είναι το «σχέδιο Β’». Το βασικό σχέδιό μας, το «σχέδιο Α΄» είναι για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, εφόσον συνεχίσει η χώρα μας να προοδεύει απομακρυνόμενη διαρκώς από το φάσμα της επιδημίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα λειτουργήσουμε σε όλα τα σχολεία», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τον κτιριακό σχεδιασμό, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τα σχολεία, ως κτιριακή υποδομή προοδεύουν και πρόσθεσε ότι για το 2020 ο συνολικός προϋπολογισμός τους, η εντολή που τους έδωσε με τη ψήφο της η Βουλή, φτάνει σε 25 εκατομμύρια, από τα οποία, 4,5 εκατ. αφορούν σε ανεγέρσεις νέων σχολείων που προχωρούν, άλλα 3 εκατ. σε επεκτάσεις υφιστάμενων σχολικών μονάδων και 17 εκατ. σε βελτιώσεις, δηλαδή διάφορα απαραίτητα έργα για βελτίωση υφιστάμενων σχολικών κτηρίων.
«Προσθέστε 500.000 για υποδομές σχολικού αθλητισμού και έχουμε τη δαπάνη των 25 εκατομμυρίων», σημείωσε.
Αναφορικά με τη νέα σχολική χρονιά και τους κανονισμούς λειτουργίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι δεν προκύπτει κανένα εργασιακό θέμα με τους εκπαιδευτικούς.
«Οι εκπαιδευτικοί προβλέπεται να παρουσιαστούν στο σχολείο την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020, όπως κάθε χρόνο. Η προσπάθεια που θα κάνουμε είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα, η διδασκαλία στην τάξη, όσο στο δυνατόν ενωρίτερα. Γιατί; Για να ανακτήσουμε τις πρώτες εκείνες μέρες ένα μέρος από την απώλεια διδακτικού χρόνου λόγω του κορωνοϊού. Δεν θα αναπληρώσουμε όλο τον χαμένο χρόνο, όχι. Θα ήταν αδύνατο. Μπορούμε όμως να αφιερώσουμε μια βδομάδα ή 10-15 μέρες, προκειμένου να συμπληρώσουν τα παιδιά ένα βασικό «γνωστικό πυρήνα» και να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τις σχολικές εργασίες τη νέα σχολική χρονιά«, συμπλήρωσε.
Ο κ. Προδρόμου διευκρίνισε ότι ο Υπουργός θέλει να αποφύγει «υπερεξουσίες».
«Να μιλήσουμε για έκτακτες εξουσίες; Ο σημερινός Κανονισμός – που ελπίζω να μη θέλετε να εφαρμόσουμε – προβλέπει για τη Δημοτική Εκπαίδευση ότι, σε περίπτωση απώλειας διδακτικού χρόνου λόγω εκτάκτων συνθηκών, πρέπει να γίνει αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου «εξ ολοκλήρου». Συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό; Αυτές και αν είναι de facto αυξημένες εξουσίες. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον Κανονισμό αυτό; Καλώς. Θέλουμε να εφαρμόσουμε την υφιστάμενη πρόνοια; Εξ ολοκλήρου; Δηλαδή να αναπληρώσουμε τον διδακτικό χρόνο που χάθηκε για τα Δημοτικά σχολεία μεταξύ 13ης Μαρτίου και 21ης Μαΐου; Λογαριάστε τότε μέχρι πού θα φτάσουμε», συμπλήρωσε.
Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, να διδάσκουν στα Δημοτικά σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Και πάλι δεν θα φτάνει ο χρόνος, αν λάβουμε υπόψη ότι η διδασκαλία τώρα είναι σε ομάδες εκ περιτροπής. Άκουσα, εδώ στη Βουλή, να γίνεται λόγος για «εργασιακά θέματα». Μα γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε κι εμείς: για εργασιακά ζητήματα. Προτείνει, δηλαδή, το Υπουργείο, μετά και από έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, να απαλλάξουμε τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής εκπαίδευσης και τα παιδιά από την υποχρέωση που προβλέπουν οι Κανονισμοί για να αναπληρώσουν «εξ ολοκλήρου» την απώλεια διδασκαλίας», σημείωσε.
Για να καταλάβω, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, αυτοί που διαμαρτύρονται, θέλουν να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος Κανονισμός;
«Το θέλουμε; Και να προσθέσω βέβαια, αν μου επιτρέπετε, και ένα πολιτικό σχόλιο. Tους Κανονισμούς αυτούς για την εξ ολοκλήρου αναπλήρωση δεν τους έκανε η σημερινή Κυβέρνηση. Προϋπήρχαν και ίσχυαν σε προηγούμενες προεδρίες. Εμείς προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα πράγματα στις συνθήκες της πανδημίας. Γιατί, λοιπόν, όλη αυτή η αντίδραση και τα σχόλια που ακούμε; », συμπλήρωσε
Όπως είπε, το Υπουργείο μπορεί να εφαρμόσει τους υφιστάμενους Κανονισμούς.
Αν έτσι, σημείωσε, κρίνει η Βουλή, θα το κάνουμε.
«Να ξέρουμε όμως ποιες είναι οι συνέπειες. Στη Δημοτική Εκπαίδευση οφείλουμε, σε τέτοια περίπτωση, να αναπληρώσουμε εξ ολοκλήρου όλο τον διδακτικό χρόνο που χάθηκε. Από την άλλη, στη Μέση Εκπαίδευση θα έχουμε και ανεξεταστέους και παιδιά σε στασιμότητα, ενώ η πολιτική απόφαση που ελήφθη από αυτή την Κυβέρνηση – και την οποία νομίζω συμμερίζεστε – είναι ότι κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της επιδημίας θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο. Θέλετε να προχωρήσουν, όπως οφείλουν στη βάση των υφιστάμενων Κανονισμών, τα σχολεία και οι καθηγητικοί σύλλογοι και να έχουμε αριθμό παιδιών που θα μείνουν στάσιμα ή θα οδηγηθούν σε αντεξετάσεις τον Σεπτέμβριο; », είπε.
Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, ο Υπουργός δεν θέλει καμία «υπερεξουσία», θέλει να ισχύσει η πολιτική της κατανόησης και της ηπιότητας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, προς όφελος των παιδιών και με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν.
«Αν όμως η Βουλή θέλει να ισχύσουν οι Κανονισμοί που ίσχυαν, ανεξαρτήτως της επιδημίας, το Υπουργείο θα τους εφαρμόσει, όπως έκανε κάθε χρόνο. Να ξέρετε όμως ότι το τίμημα θα το πληρώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί. Θέλουμε ανεξεταστέους και στάσιμους; Θέλουμε υποχρέωση της Δημοτικής Εκπαίδευσης να συνεχίσει το σχολικό έτος 2019-2020 μέχρι τον Οκτώβριο;», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την στελέχωση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στην παγοποίηση θέσεων που έχει αποφασιστεί για να αντιμετωπισθούν οι δημοσιονομικές συνέπειες της κρίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις διευθυντών τόσο σε Δημοτική όσο και σε Μέση Εκπαίδευση και θα πληρωθούν οι 31 θέσεις διευθυντών Δημοτικής και οι διευθυντικές θέσεις Μέσης.
«Όπως επίσης θα αποπαγοποιηθούν –με την έγκριση βεβαίως της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που ελπίζω να έχουμε – οι 5 θέσεις Πρώτων Λειτουργών Εκπαίδευσης και άλλες 5 θέσεις Επιθεωρητών σε Δημοτική και Μέση. Έχει ολοκληρωθεί και προωθείται ο σχεδιασμός των αναγκών, και πιστεύω ότι με τη συνεργασία και την καλή θέληση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.
Όσον αφορά την δημοτική εκπαίδευση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου και η διδασκαλία θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες -το ταχύτερο δυνατό- προκειμένου να εξασφαλίσουμε περίπου 10 ημέρες διδασκαλίας, οι οποίες θα αφιερωθούν στον μετριασμό της απώλειας διδακτικού χρόνου κατά τη φετινή σχολική χρονιά (μπορεί να είναι 7, μπορεί 10, μπορεί και 14 μέρες).
«Στη βάση αυτής της αρχικής ενισχυτικής διδασκαλίας για τον μετριασμό της απώλειας διδακτικού χρόνου της προηγούμενης χρονιάς, δεν αναμένονται προβλήματα στη λειτουργία της Δημοτικής εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η διδασκαλία να ξεκινήσει στις 3 ή 4 Σεπτεμβρίου και θα κερδίσουμε τον χρόνο σε σχέση με την προβλεπόμενη έναρξη στις 14 Σεπτεμβρίου, για την αναπλήρωση του χαμένου διδακτικού χρόνου», πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι θα δοθεί έμφαση στην Α’ Δημοτικού προκειμένου να καλύψουν κενά από την προηγούμενη χρονιά στην Προδημοτική, αφού πρόκειται για μια κρίσιμη χρονιά μετάβασης, αλλά θα αναπληρωθούν κενά σε όλες τις τάξεις.
«Στη Δημοτική Εκπαίδευση θα δοθεί επίσης έμφαση στην προετοιμασία υλικού και ετοιμότητας για την ασύγχρονη εκπαίδευση, ενώ εάν παραστεί ανάγκη θα λειτουργήσει και εξ αποστάσεως διδασκαλία για τον ανώτερο κύκλο (Δ-Στ τάξεις)», σημείωσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι τα διδακτικά βιβλία είναι έτοιμα και πρόσθεσε ότι όλα τα διδακτικά βιβλία που έρχονται από την Ελλάδα βρίσκονται ήδη στις αποθήκες του ΥΠΠΑΝ και θα διατεθούν έγκαιρα.
«Οι δικές μας εκδόσεις, της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων, θα έχουν φτάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου σε ποσοστό 90% στις αποθήκες του ΥΠΠΑΝ. Ένας μικρός αριθμός βιβλίων που έπρεπε να αναθεωρηθούν, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και της εκτύπωσης και θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020. Παράλληλα, σε συνεργασία και με τη Σχολή Τυφλών το Παιδαγωγικού Ινστιτούτο ετοιμάζει τα βιβλία είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή που χρειάζονται για παιδιά με μειωμένη όραση. Αντίστοιχα, προχωρά και η προετοιμασία βιβλίων για την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση θα λειτουργήσουν 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ), τέσσερα Λύκεια-ΤΕΣΕΚ, πέντε Εσπερινές Τεχνικές Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ), Προγράμματα Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στις Ειδικές Σχολές και Προγράμματα Εσπερινών Τεχνικών Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Σχολείο Φυλακών.
Όπως ανέφερε, μετά την επιτυχή λειτουργία του Λυκείου-ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχού και του Ξενοδοχειακού Τμήματος του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού από τη σχολική χρονιά 2019-20, έχουμε ακόμα δυο μικτά σχολεία: Το Λύκειο-ΤΕΣΕΚ Αγ. Χαραλάμπους Έμπας και τη Σχολή Ομόδους.
«Ολοκληρώθηκε και συνεχίζεται η επέκταση του θεσμού των ΕΣΤΕΕ με τρεις νέες σχολές σε Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Εκτός του κλάδου Ναυτιλιακών και Θαλάσσιων Επαγγελμάτων που συνεχίζει στη Λεμεσό και του κλάδου Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας και Οινοποιίας που λειτούργησαν φέτος και συνεχίζουν, θα λειτουργήσει και κλάδος αισθητικής το 2020-21 στη Λευκωσία», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στη Μέση Γενική Εκπαίδευση θα αναπροσαρμοσθούν οι δείκτες Επιτυχίας/Επάρκειας προκειμένου στο πρώτο διάστημα του μηνός Σεπτεμβρίου να ενισχυθούν σε όλες τις τάξεις οι μαθητές/-τριες με ένα «πυρήνα γνώσεων» απαραίτητο για την απρόσκοπτη φοίτηση.
«Η διδασκαλία μπορεί να ξεκινήσει μερικές μέρες ενωρίτερα και στο πρώτο διάστημα Σεπτεμβρίου θα αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κάλυψης των βασικών πυρηνικών γνώσεων και δεξιοτήτων, προκειμένου να γίνει ομαλά η φοίτηση στη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Α’ Γυμνασίου, όπως και στην Α’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών», σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιαστούν στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου και οι μαθητές/-τριες στις 4 Σεπτεμβρίου.
«Θέλω να ελπίζω ότι και με τη δική σας βοήθεια – αφού γνωρίζω την έγνοια που έχετε για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την ανάκαμψη μετά τη δοκιμασία της πανδημίας – θα προσφέρουμε στα παιδιά την εκπαίδευση που δικαιούνται το 2020-21, και στους γονείς την ικανοποίηση ότι το δημόσιο σχολείο ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες τους», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το τέλος της συνεδρίας είπε ότι οι επιδημιολόγοι περιμένουν τρία σενάρια, προσθέτοντας ότι «ακόμα λογαριάζουν και με επιδείνωση της επόμενης χρονιάς, άρα πρέπει να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν κάθε ενδεχόμενο».
«Ακόμα και στην περίπτωση όπου θα υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης , θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για τα ΑΜΕΑ γίνεται ο αναγκαίος προγραμματισμός. Μας είπαν (το ΥΠΠΑΝ) ότι είναι πανέτοιμοι να ξεκινήσει η νέα χρονιά με τα σημερινά δεδομένα. Πρέπει να επενδύσουμε προς την ατομική υγιεινή», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την λειτουργία των κυλικείων στα σχολεία υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι διαπιστώθηκε η αδυναμία τους να επιβιώσουν, διότι σήμερα τα παιδιά δεν ψωνίζουν και πρόσθεσε ότι από τις αρχές του Μάρτη μέχρι σήμερα επηρεάστηκε το εισόδημα των Κυλικειαρχών.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κυλικεία.
Αναφορικά με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι εκφράστηκαν κάποιες απόψεις, το Υπουργείο Παιδείας άκουσε και η συζήτηση θα συνεχιστεί.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις