Κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας δεν θα ληφθούν υπόψη.
Οι Υπουργοί του Eurogroup κατανοούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική, όπως και παντού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στη βάση αυτή αλλά και στη βάση της θετικής συνολικά 6ης έκθεσης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας, θα λάβουν την απόφαση για την απόδοση στην Ελλάδα κερδών επί ομολόγων και άλλων μέτρων για το χρέος, δήλωσε την Πέμπτη (11/6) κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για την αυριανή συνεδρίαση των Υπουργών. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ληφθούν υπόψιν το 2020 , αλλά και το 2021.
Συγκεκριμένα ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί ισχυρά από την πανδημία, όχι μόνο λόγω του lockdown αλλά και γιατί η χώρα βασίζεται πολύ στον τουρισμό, ο οποίος θα πληγεί και αυτός. ¨Οπως τόνισε τμήμα της συζήτησης θα είναι η απελευθέρωση της 3ης δόσης των 748 εκ. Ευρώ η οποία και περιλαμβάνει μεταφορά κερδών ANFA - SMPs και κατάργηση αύξησης επιτοκίων σε δάνεια του ΕFSF. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτειάς καταγράφει ότι οι αρχές έχουν προσαρμόσει τις κινήσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας , η συνολική αξιολόγηση είναι θετική και οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στο να τήρησουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Με αυτά τα δεδομένα δεν θέλησε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συζήτησης, αλλά εξήγησε ότι οι Υπουργοί καταλαβαίνουν την κατάσταση και τα δεδομένα.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 και το 2021, εξήγησε ότι θα ληφθούν υπόψιν με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι είχαν τεθεί, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει καμία συζήτηση για μόνιμη αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους.
Σε ό,τι αφορά την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά το πρόγραμμα ο αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη προ της πανδημίας, ωστόσο ο COVID19 ανέκοψε την πορεία, και προφανώς θα υπάρξουν πρόβληματα λόγω της εξέλιξης του τουρισμού. Η κατάσταση θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά αλλά και τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος υπερβολικής ανησυχίας, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι σε πολύ καλύτερη η θέση από ότι πριν την προηγούμενη κρίση.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις