Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως «μη ευχάριστο σκηνικό» την παρουσία τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μίας χώρας – μέλος της ΕΕ. Σημείωσε ότι από πλευράς της, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αντιδράσει σε αυτές τις ενέργειες, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ως χώρα της ΕΕ, πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. «Ακολουθούμε ένα διττό χειρισμό. Αφενός στοχεύει στην ενίσχυση των μέτρων - η ΕΕ έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό, γιατί απειλούνται τόσο τα συμφέροντά της όσο και η αξιοπιστία της - κι αφετέρου επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως πράττει με όλους τους γείτονές της, γιατί αυτή η συνεργασία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες της περιοχής».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε, επίσης, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, δεν σχετίζονται με τη διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού και συγκεκριμένων επιδιώξεων της γείτονος. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, παράγοντας που επηρεάζει την εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι και τα εσωτερικά δεδομένα.
Τέλος, κληθείς να απαντήσει αν χρειάζεται να ισχύσει ο οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας όπως συνέβη με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το θέμα καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών μας και όταν πρέπει, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».
AΠΟ ΚΥΠΕ