Στο στόχαστρο βουλευτών της αντιπολίτευσης βρέθηκε εκ νέου η συμφωνία του κράτους με την Ελληνική Τράπεζα για την απόκτηση μέρους των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζα, με αφορμή συγκεκριμένη πρόνοια της συμφωνίας για μεταφορά 23 εκατομμυρίων στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων των τραπεζών.
Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, πριν από την ανάκληση λειτουργίας της Συνεργατικής υπήρχαν δύο Ταμεία Εγγύησης καταθέσεων (ΤΕΚ) κάτω των 100.000 ευρώ, ένα για τα ΣΠΙ και ένα για τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Βάσει της συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα ποσό 23 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να μεταφερθεί μέχρι 24 Ιουνίου από το ΤΕΚ για τα ΣΠΙ που είναι τώρα ανενεργό στο ΤΕΚ που υπάρχει για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αν δεν γίνει αυτό εντός της καθορισμένης ημερομηνίας τότε η ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει να καταβάλει 23 εκατομμύρια ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα. Εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ ο Διονύσης Διονυσίου ανέφερε ότι αν αυτά τα χρήματα κατατεθούν στο ΤΕΚ των τραπεζών τότε θα ευκολυνθούν όλες οι τράπεζες, ενώ αν δεν τηρηθεί η συμφωνία τότε θα επωφεληθεί μόνο η Ελληνική. Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που τα 23 εκ. δεν κατατεθούν στο ΤΕΚ των τραπεζών τότε θα καταβληθούν έναντι του χρέους της Δημοκρατίας, αφού από το 2019 η ΚΕΔΙΠΕΣ καταβάλλει ένα ποσό στη Δημοκρατία ανάλογα με τις δυνατότητές της.
Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και Στέφανος Στεφάνου ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών να έρθει στην Επιτροπή το ακριβές κείμενο της συμφωνίας που παραπέμπει σε αυτό το ζήτημα, ως προϋπόθεση για να κατατεθεί το αίτημα στην Ολομέλεια. Αυτό, όπως είπε, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση του κράτους, ώστε να πεισθούν για το βάσιμο του αιτήματος.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι θα φροντίσουν το αίτημα να πάει την Παρασκευή στην Ολομέλεια.
Το πρόβλημα που δημιουργείται, είπε, είναι ότι στη συμφωνία Ελληνικής – Συνεργατισμού μπήκε μια πρόνοια που λέει ότι αν δύο χρόνια μετά που θα υπογραφεί η συμφωνία, δεν μεταφερθούν τα 23 εκ. στο ΤΕΚ των τραπεζών, τα λεφτά αυτά θα πρέπει να τα πληρώσει η ΚΕΔΙΠΕΣ στην Ελληνική Τράπεζα και όχι στο κοινό ταμείο από το οποίο θα επωφεληθούν όλες οι τράπεζες που πρέπει να καταβάλουν αυτό που τους αναλογεί.
«Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό, έχει γίνει έντονη κριτική για τη συμφωνία μεταξύ Συνεργατισμού και Ελληνικής Τράπεζας την οποία δεν είδε ποτέ η Βουλή και ειδικά για αυτό το κομμάτι, παρ’ όλο που είναι ιδιωτική συμφωνία, ζητήσαμε να έχουμε την πραγματική αναφορά, όπως αναφέρεται σε αυτό το κομμάτι, πριν αποφασίσουμε την Παρασκευή τι θα κάνουμε», ανέφερε.
Ο ίδιος, εξέφρασε την άποψη ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος στην ερχόμενη Ολομέλεια ώστε να μην επωφεληθεί των 23 εκ ευρώ η Ελληνική Τράπεζα.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων της Κύπρου, ακόμα και με την ολοκλήρωση του το 2024 με το 0,8% επί των καταθέσεων δεν θα είναι βιώσιμο αν μια τράπεζα καταρρεύσει, γι’ αυτό είναι αίτημα της Κύπρου και άλλων χωρών το ΤΕΚ να είναι ευρωπαϊκό. Εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά με την αλλαγή άποψης από την Γερμανία που αντιδρούσε έντονα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι πολύ ορθά η Κυβέρνηση μερίμνησε να φέρει νομοσχέδιο για μεταφορά των χρημάτων στο γενικό ΤΕΚ των τραπεζών. Αυτό όπως είπε, είναι το σωστό και το λογικό αφού οι καταθέσεις του Συνεργατισμού μεταφέρθηκαν στο τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα στην Ελληνική. Αν δεν γίνει αυτό, όπως είπε, η Ελληνική Τράπεζα θα πάρει ως δώρο 23 εκ ευρώ. Πρόσθεσε ότι αυτό το νομοσχέδιο ήρθε στην προ-κορωνοϊού εποχή και τώρα επανέρχεται και βρίσκονται ενώπιον ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
Όσον αφορά γενικότερα τη συμφωνία Συνεργατισμού – Ελληνικής, είπε ότι ήταν και αποδεικνύεται και σήμερα πέραν πάση λογικής αμφιβολίας, «σωτήρια».
«Δεν μπορώ να διανοηθώ σε αυτή την κρίση που έχουμε σήμερα να έχουμε ταυτόχρονα να κουβαλούμε και μια τραπεζική κρίση», είπε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για κάκιστη συμφωνία της κυβέρνησης Αναστασιάδη–Συναγερμού για τον Συνεργατισμό, για την οποία το δημόσιο συνεχίζει ακόμα να πληρώνει.
Η Βουλή, είπε, καλείται ξανά να εγκρίνει μια συναλλαγή που αποτελεί πρόνοια συμφωνίας, την οποία ποτέ δεν παρουσίασε η κυβέρνηση. Είναι γι’ αυτό, πρόσθεσε, που ζητήσαμε να μας φέρουν το συγκεκριμένο μέρος της συμφωνίας πριν το θέμα συζητηθεί στην Ολομέλεια.
«Δεν φτάνει που η Κυβέρνηση αντί να διασώσει τον Συνεργατισμό, διέσωσε μια ιδιωτική τράπεζα, με διάφορες πρόνοιες μιας μυστικής συμφωνίας που συνομολόγησε, συνεχίζουμε να πληρώνουμε.
"Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι βαριά χρεωμένη με τη δωροδότηση με κρατική επιδότηση και εγγυήσεις του Συνεργατισμού σε μια ιδιωτική τράπεζα», είπε.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι βαριά χρεωμένη με την απώλεια μιας από τις πιο σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις, τον Συνεργατισμό, με την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες έξω από τις τράπεζες και επειδή έχει αφήσει την κοινωνία εκτεθειμένη στην ασυδοσία των τραπεζών.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε ότι η Βουλή μέσα σε κλίμα εκβιασμού καλείται να παραδώσει και το «πουπανοπρίτζη» σε μια πολύ κακή συμφωνία που κατέστρεψε αυτή την κατάκτηση του κυπριακού λαού, τον Συνεργατισμό. Πρόσθεσε ότι τρέχει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να διορθώσει μια κακή πρόνοια της συμφωνία, κάτι που αποδεικνύει ότι η συμφωνία ήταν κακή.
Η βουλευτής των Ανεξάρτητων, Άννα Θεολόγου, είπε ότι η ρύθμιση που φέρνει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι για να νομιμοποιήσει μια συγκεκριμένη ρήτρα της σύμβασης που υπέγραψε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών με την Ελληνική Τράπεζα και είπε ότι η Βουλή έρχεται να νομιμοποιήσει κάτι που είναι παράνομο. Ο νόμος, είπε, απαγορεύει τη μεταφορά χρημάτων από ένα ΤΕΚ σε άλλο, με την ίδια λογική που όταν καταθέσεις μεταφέρονται από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο δεν έρχεται το νέο πιστωτικό ίδρυμα να ζητήσει τα λεφτά που είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Εγγυήσεων προς όφελός του, επειδή αυξηθήκαν οι καταθέσεις του. Εξέφρασε την άποψη ότι τα 23 εκ ευρώ ανήκουν στο κράτος.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις