ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει για Κύπρο ενδεχόμενη τμηματική συμφωνία της Ελλάδας με Αίγυπτο για ΑΟΖ –‘Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες’

Τι σημαίνει για Κύπρο ενδεχόμενη τμηματική συμφωνία της Ελλάδας με Αίγυπτο για ΑΟΖ –‘Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες’

Λίγα 24ώρα μας χωρίζουν από το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου θα έχει συνάντηση με τις αιγυπτιακές αρχές, με αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Οι φοβίες που εκφράζονται έχουν να κάνουν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές συνέπειες για την κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Θεόδωρου Καρυώτη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα hellasjournal.com. Ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ, κάνει λόγο για πληροφορίες που αναφέρουν πως στις επαφές Ελλάδας και Αιγύπτου θα αγνοηθεί η θάλασσα ανατολικά του 28ου παράλληλου και οι οποίες αν επαληθευτούν θα σημαίνουν τον θάνατο της ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού.

Μάλιστα, στην επιχειρηματολογία του, επιστρατεύει και απόσπασμα από ανάλυση του αρχισυντάκτη του Φιλελευθέρου, Κώστα Βενιζέλου (διδάκτορα σε θέματα Επικοινωνίας). Ο τελευταίος είχε γράψει: «Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης».

Με το πιο πάνω σχόλιο του κ. Καρυώτη, φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Εξαιρετική η σημερινή ανάλυση του Θ. Καρυώτη. Η Αθήνα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι η ώρα μηδέν για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών της. Τα λάθη του παρελθόντος στοιχειώνουν σήμερα την εξωτερική της πολιτική. Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες».

Επιμέλεια: Φάνης Μακρίδης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top