ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Ο μη εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας κατέχει το 80% του δημοσίου χρέους της Κύπρου

Eurostat: Ο μη εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας κατέχει το 80% του δημοσίου χρέους της Κύπρου

Το μερίδιο του δημόσιου χρέους που κατείχε ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας του κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ στο τέλος του 2019, ήταν υψηλότερο στη Δανία (74%), τη Σουηδία (73%), την Κροατία (67%) και την Ιταλία (63%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ αναφορικά με τη διάρθρωση του δημόσιου χρέους στα Κ-Μ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους που κατέχει ο μη εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας καταγράφηκε στην Κύπρο (80%), έναντι της Λιθουανίας (76%), της Λετονίας (74%) και της Εσθονίας (70%). Επιπλέον σε γενικές γραμμές, σε ολόκληρη την ΕΕ, λιγότερο ο εγχώριος μη- χρηματοπιστωτικός τομέας κατείχε λιγότερο από το 10% του χρέους (μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά), με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις της Ουγγαρίας (28%), Μάλτας ( 26%), Πορτογαλίας (15%) και Ιρλανδίας (11%).

Στο τέλος του 2019, οι χρεωστικοί τίτλοι ήταν το κύριο χρηματοοικονομικό μέσο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Η Τσεχία (92% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης), σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό, έναντι της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας (από 87%), της Μάλτας και της Γαλλίας (και οι δύο 86%).

Αντίθετα, τα δάνεια επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό στην Εσθονία (88%) και στην Ελλάδα (81%). Η χρήση δανείων ήταν επίσης σχετικά υψηλή στην Κύπρο (41%), στη Σουηδία (33%), στην Κροατία (29%), στο Λουξεμβούργο (28%) και στην Πορτογαλία (27%). Το νόμισμα και οι καταθέσεις αποτελούσαν γενικά ένα σχετικά μικρό μερίδιο του χρέους, εκτός από την Πορτογαλία (13%), την Ιρλανδία (11%) και την Ιταλία (9%).

Με το 21% του συνολικού δημόσιου χρέους να έχει διάρκεια κάτω του ενός έτους, η Σουηδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό βραχυπρόθεσμων αρχικών προθεσμιών λήξης χρέους μεταξύ των κρατών μελών στο τέλος του 2019, έναντι της Πορτογαλίας (18%), της Ιταλίας (15%) , Ουγγαρίας και Δανίας (και οι δύο 11%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, σχεδόν το σύνολο του χρέους (άνω του 98%) αποτελούσε μακροπρόθεσμες λήξεις στη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 95,5% το 2019, που διακρατείται στο 80,1% από μη εγχώριες οντότητες (χρηματοπιστωτικός τομέας στον υπόλοιπο κόσμο), 16,2% από εγχώριες  χρηματοοικονομικές εταιρείες, 3,8% από τον εγχώριο μη χρηματοοικονομικό τομέα, 2,1% είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός (<1 έτος), 0,7% σε νόμισμα και καταθέσεις 57,9% σε χρεόγραφα και 41,4% σε δάνεια.

Στην Ελλάδα ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ήταν 176,6% το 2019, 80,6% σε δάνεια, 17,5% σε χρεόγραφα, 2,0% σε νόμισμα και καταθέσεις, 6,2% ήταν βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top