Τη διαπίστωση ότι ο στόχος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κοινός και την εκτίμηση ότι μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί σε επίπεδο Βουλής των Αντιπροσώπων θα καταστεί εφικτό γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις, έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τη Δευτέρα μετά από συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ευαρέσκεια του που έχει ξεκινήσει η συζήτηση των τριών νομοθετημάτων. «Έχουμε πολύ δρόμο σίγουρα, αλλά είμαι βέβαιος ότι πρώτα και πάνω από όλα οι συμμετέχοντες πρώην συνάδελφοι στην Επιτροπή είναι καλοί γνώστες του θέματος, τα κοινοβουλευτικά κόμματα επίσης», ανέφερε. Από τις συζητήσεις που έκανε με τα κοινοβουλευτικά κόμματα την προηγούμενη εβδομάδα αυτό που ο ίδιος αποκόμισε είναι ότι «είναι γενικά παραδεκτό από όλους η αναγκαιότητα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης».
«Ο τελικός στόχος, δηλαδή είναι για όλους ο ίδιος», είπε. Αυτό το οποίο είναι γεγονός είναι ότι καταγράφεται μια σειρά από διαφοροποιήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανέφερε, εκτιμώντας ότι «μέσα από συζήτηση και διάλογο, όλες αυτές οι διαφορετικές απόψεις μπορούν να γεφυρωθούν».
«Από την στιγμή που είμαστε ομόγνωμοι για τον τελικό στόχο της αναγκαιότητας να δώσουμε στον πολίτη μια μεταρρύθμιση η οποί θα του δώσει ποιοτικότερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο δυνατό κόστος, νομίζω ότι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συζητήσουμε εξαντλητικά για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος με τα επί μέρους να ανατραπεί το σύνολο απάντησε ότι πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Την ίδια ώρα ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία θα είναι στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «για να απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα, να δώσουμε όποιες διευκρινίσεις χρειάζονται ακριβώς για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο».
Από την πλευρά της, σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι «σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκινούμε από μια κοινή βάση, ότι είναι απαραίτητη, είναι αναγκαία, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε τοπικές αρχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών».
Από εκεί και πέρα, είπε, υπάρχουν επιμέρους απόψεις, προσθέτοντας ότι «έχουμε σημειώσει κατ’ αρχήν οκτώ κεφάλαια στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και η Επιτροπή θα δουλέψει εντατικά προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης αυτής της μελέτης μέχρι το φθινόπωρο».
Η κ. Μαύρου ανακοίνωσε ότι «ήδη έχουμε αποφασίσει για τη δημιουργία μιας ad hoc ομάδας εργασίας ώστε να επιταχύνουμε την μελέτη των τριών νομοσχεδίων». Μιλούμε, είπε, για σύνθετη μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ότι «τα νομοσχέδια ξεπερνούν τις 500 σελίδες».
«Θα διεξέλθουμε την κάθε σελίδα ξεχωριστά, δεν πρόκειται να περάσουν χωρίς ουσιαστική συζήτηση», σημείωσε. Όμως, είπε, αυτή την ουσιαστική συζήτηση είναι όλοι διατεθειμένοι να την κάνουν.
Σύμφωνα με την ίδια εντοπίζονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με δομές, με εκλογικές διαδικασίες, με αρμοδιότητες, με την οικονομική αυτοτέλεια των νέων τοπικών αρχών. Μπαίνουν, είπε, ζητήματα δημοκρατίας και εκπροσώπησης όπως είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και άλλα θέματα, προσθέτοντας ότι για όλα αυτά θα τοποθετηθούμε τις επόμενες εβδομάδες.
Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα απάντησε ότι «η προσπάθεια της Επιτροπής είναι το αργότερο τέλος φθινοπώρου να οδηγηθούν την Ολομέλεια για έγκριση» .
Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας ανέφερε ότι «έχουν ακουστεί οι απόψεις των εμπλεκομένων μερών, με στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και από την επόμενη εβδομάδα, η κατ’ άρθρο συζήτηση, με στόχο να ολοκληρωθεί η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο». Είπε επίσης ότι για το ΔΗΣΥ είναι ύψιστης προτεραιότητας η ψήφιση το συντομότερο δυνατό των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στόχος είναι να ενισχύσουμε τις δυνατότητες και το ρόλο Δήμων και Κοινοτήτων μέσα από τις νέες οντότητες με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος πάντοτε του πολίτη και της ποιότητας ζωής του, σημείωσε ο κ. Κάρουλας.
Έχουν ακουστεί απόψεις, έχει αρχίσει η χαρτογράφηση κατ’ άρθρο των διαφόρων θέσεων με στόχο να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες και να προχωρήσουμε τάχιστα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο να ψηφίσουμε τα σχετικά νομοσχέδια, είπε.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας ανέφερε ότι ξεκαθάρισε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι υπάρχουν δύο γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία που αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για να διαφανεί κατά πόσο δήμοι ή κοινότητες θέλουν να συνενωθούν και κατά πόσο είναι συνταγματικά ορθό να δοθεί παράταση στη θητεία των υφιστάμενων δημοτικών συμβουλίων. «Και στα δύο θέματα η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν θετική», είπε. Δηλαδή, πρόσθεσε, ότι δεν χρειάζεται να γίνουν δημοψηφίσματα εφόσον έχει προηγηθεί διαβούλευση που έχει προηγηθεί και όσον αφορά τις εκλογές ότι δεν είναι αντισυνταγματικό να παραταθούν οι εκλογές. Από εκεί και πέρα όλα τα κόμματα γνωρίζοντας αυτό το θέμα θα πάρουν τις πολιτικές τους αποφάσεις, είτε θετικά, είτε αρνητικά, είπε.
Για την ουσία του θέματος αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΔΗΚΟ που έχουν να κάνουν με την εκλογή δημοτικών συμβουλίων, εκλογή αντιδημάρχων, πολεοδομικές άδειες, σχολικές εφορείες, δημοψηφίσματα και τέλος παράταση ή όχι των θητειών. Εξέφρασε την προσωπική του θέση, όπως είπε, ότι αν ικανοποιηθούν τα πρώτα πέντε ο ίδιος δεν θα έχει ενδοιασμό να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου για παράταση της θητείας.
Στόχος μας αυτή την φορά είναι «το συντομότερο δυνατόν να ψηφισθεί και να εφαρμοσθεί η νέα νομοθεσία» ανέφερε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σημειώνοντας ότι σκοπός πρέπει να είναι η κατοχύρωση της κυρίαρχης τάσης για μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στη περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης». Ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του κόμματος του με την αναβολή των εκλογών και την παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι ως ΕΔΕΚ θα συμβάλουμε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες πρέπει να έχουν εκτός από διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι επαρχιακοί οργανισμοί είπε δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε νέα επαρχιακά συμβούλια ή Έπαρχους με όλα τα κακά που είχε μέχρι τώρα η θέση αυτή.
Επομένως, είπε, «τα επαρχιακά συμπλέγματα, οι επαρχιακοί οργανισμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια αυτοτέλεια έναντι του κεντρικού κράτους, θα πρέπει να ισχύσει η αναλογικότητα σε αντιπροσώπευση, αλλά οι Δήμοι και οι Κοινότητες πρώτα θα πρέπει να είναι δυνατοί ως προς το έδαφος, τον πληθυσμό και ασφαλέστατα οικονομικά βιώσιμοι».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις