Η ΕΕ σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε θετικά απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, ιδιαίτερα εάν υιοθετηθεί το πακέτο οικονομικών μέτρων που πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο και σε μεγάλο βαθμό υιοθετήθηκε, λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.
Εκφράζει δε την ευχή να μην υπάρξουν άστοχες ενέργειες εκ μέρους μεμονωμένων χωρών, όπως υπήρξαν στο παρελθόν κατά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πακέτο αυτό.
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, και κληθείς να αξιολογήσει την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση και τις επικρίσεις που δέχτηκε, ο κ. Χριστοφόρου παραδέχεται πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ είχε τη δυνατότητα να κάνει πολύ περισσότερα σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.
«Υπήρξε ολιγωρία και υπήρξαν αδικαιολόγητες ενστάσεις από κάποιες χώρες, που διαφωνώντας με την άμεση έκδοση Ευρωομολόγου, δημιούργησαν διχαστικό κλίμα στην ΕΕ . Έτσι με αφορμή κάποια μεμονωμένα αρνητικά γεγονότα, δημιουργήθηκε η ισοπεδωτική εικόνα ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε. Δεν είναι αλήθεια», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, δυστυχώς δόθηκε η αφορμή, για να αρχίσουν και πάλι οι διαχρονικοί πολέμιοι και οι αντίπαλοι της ΕΕ να στήσουν προπαγάνδα παραπληροφόρησης, μηδενισμού και ισοπέδωσης. «Όμως φανταστήκατε εάν σε αυτή την πανδημία , δεν υπήρχε η ΕΕ, πόσο χειρότερη θα ήταν η κατάσταση; Συγκρίνετε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι υπερδυνάμεις του πλανήτη, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με όσα λάθη και παραλείψεις και εάν υπήρξαν, που υπήρξαν από την ΕΕ, η ΕΕ τα κατάφερε και στην πανδημία καλύτερα από άλλες χώρες και από τις λεγόμενες υπερδυνάμεις ακόμη», υποστηρίζει.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής παραδέχεται πως η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ένα Πανευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας. «Δραττόμενος τούτης της ευκαιρίας, σημειώνω ότι τα θέματα υγείας των χωρών μελών , μέχρι σήμερα, δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΕ. Έτσι, παρά το ότι η ΕΕ και ειδικότερα η Επίτροπος Υγείας, η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου υπερέβαλε εαυτόν και έλαβε σημαντικά μέτρα , αποφάσεις και δράσεις τη περίοδο της πανδημίας, δεν είχε καμία αρμοδιότητα να παρέμβει και να επιβάλει στις χώρες μέλη , πως να διαχειριστούν τα θέματα υγείας και την κρίση», λέει στο ΚΥΠΕ.
Ο κ. Χριστοφόρου εκφράζει την πεποίθηση ότι τώρα που η Επίτροπος μας πέτυχε σημαντική χρηματοδότηση για το τομέα της υγείας και γνωρίζοντας τις ικανότητες και το ζήλο της στο τομέα της υγείας, θα πετύχει σίγουρα να αναδείξει και να προωθήσει μία νέα στρατηγική υγείας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.
«Αποδείχθηκε περίτρανα ότι και στον τομέα της υγείας μία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί το κρίσιμο αυτό τομέα της ΕΕ. Είναι η ώρα, για ένα νέο ξεκίνημα στα θέματα υγείας στην ΕΕ και μία ισχυρή Πανευρωπαϊκή Στρατηγική Υγείας και είμαστε ευτυχείς γιατί η Στέλλα Κυριακίδου αποτελεί το ισχυρό εχέγγυα υλοποίησης αυτού του νέου οράματος», αναφέρει.
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ λέει πως η Κύπρος τα κατάφερε απόλυτα και αδιαμφισβήτητα, στη διαχείριση της πανδημίας και πως η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντέδρασαν με γρήγορα αντανακλαστικά , με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και τόλμη, πετυχαίνοντας να καταστήσουν τη Κύπρο ως το λαμπρό παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας.
«Σήμερα στην ΕΕ , η Κύπρος θεωρείται το καλύτερο και το πιο επιτυχημένο κράτος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν παραλείπουν καθημερινά όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, να αποδίδουν τα εύσημα στη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους», αναφέρει.
Ο κ. Χριστοφόρου εκφράζει την πεποίθηση πως και η ΕΕ, μέσα από την οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, δημιούργησε ισχυρό υπόβαθρο και αυτή τη φορά είναι πιο έτοιμη να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τη κρίση
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία, συντονισμός και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ», λέει.
Σε ερώτηση για το πακέτο οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης , ο κ. Χριστοφόρου αναφέρει πως γνωρίζοντας το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συγκρίνοντας τα οικονομικά μέτρα στήριξης που έλαβαν άλλες χώρες της ΕΕ και μάλιστα ισχυρότερες, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρείται ότι πήρε έγκαιρα, το ισχυρότερο ίσως πακέτο οικονομικών μέτρων από όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Πολλοί συνάδελφοι μου Ευρωβουλευτές θεωρούν ότι στο θέμα μέτρων οικονομικής στήριξης, η Κύπρος βρίσκεται μακράν μπροστά και καλύτερα, από τις δικές τους χώρες. Επίσης και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η Κύπρος πέτυχε σημαντική οικονομική ενίσχυση , φτάνοντας σε πρώτη φάση τα 1434 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, η περαιτέρω διεκδίκηση δεν σταματά ποτέ και η ΕΕ παρέχει τεράστιες δυνατότητες, ευκαιρίες και προκλήσεις», λέει στο ΚΥΠΕ.
Σε ότι αφορά γενικότερα τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και το τι κάνει η ΕΕ για τους πολίτες της ο Κύπριος Ευρωβουλευτής λέει πως η ΕΕ έχει αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες και διαθέτει το πιο ισχυρό κοινωνικό μοντέλο από ολόκληρο τον πλανήτη.
«Σημειώνω ότι ο Προϋπολογισμός της, που το 2021 θα ανέλθει περίπου στα 165 δις Ευρώ, από αυτά τα 150 δις ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες. Είμαι εισηγητής για το Ταμείο των Απόρων, των Ευάλωτων Ομάδων και των Φτωχών. Με έντονη προσπάθεια ενισχύουμε αυτό το ταμείο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο κύμα φτώχειας και περιθωριοποίησης. Αυτό που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εφάρμοσε εδώ και χρόνια , το ΕΕΕ , το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τώρα γίνεται προσπάθεια για πιθανή υιοθέτηση από την ΕΕ .Το μέτρο του ΕΕΕ, που πρώτη η Κύπρος εφάρμοσε στην ΕΕ, θεωρείται το ισχυρότερο όπλο αντιμετώπισης της φτώχειας και της περιθωριοποίησης», αναφέρει.
Ζητήσαμε την άποψη του κ. Χριστοφόρου και για τις τοποθετήσεις κορυφαίων επιστημόνων για την διασύνδεση της πανδημίας με την κλιματική αλλαγή και την συμπεριφορά μας απέναντι στον πλανήτη.
Υπενθυμίζει ότι το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ έθεσαν το περιβάλλον και τη κλιματική αλλαγή ψηλά στις προτεραιότητες τους και ότι το 25% του προϋπολογισμού της ΕΕ θα διατίθεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη προστασία του περιβάλλοντος.
«Καμία άλλη χώρα στο πλανήτη δεν ακολούθησε και δεν ακολουθεί τόσο φιλοπεριβαλλοντολογική πολιτική όπως την ΕΕ. Να προσθέσω ότι η ΕΕ είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη της ανθρωπότητας που συνεχίζει να παραμένει πιστή στη Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εάν οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες του πλανήτη έπρατταν το 50% όσων πράττει η ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον, σήμερα δεν θα είχαμε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα», λέει στο ΚΥΠΕ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις