ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανός Πρέσβης στην Κύπρο: 'Υποβοηθητικό το Βερολίνο για Κυπριακό αν ζητηθεί από εμπλεκόμενα μέρη'

Γερμανός Πρέσβης στην Κύπρο:  'Υποβοηθητικό το Βερολίνο για Κυπριακό αν ζητηθεί από εμπλεκόμενα μέρη'

Το Βερολίνο θα λειτουργήσει υποβοηθητικά αν ζητηθεί κάτι τέτοιο από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις προσπάθειες για μια διευθέτηση στο Κυπριακό, λέει ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο, Φραντς Γιόζεφ Κρεμπ.

Αν υπάρξει ανάλογο αίτημα, με αυτό της άτυπης συνάντησης των ηγετών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που φιλοξενήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη γερμανική πρωτεύουσα, η απάντηση από την πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης θα είναι «πολύ θετική», σημειώνει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρέσβης.

 Καθώς η Γερμανία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, ο κ. Κρεμπ αναφέρεται στις προτεραιότητες της χώρας του στην ΕΕ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και εκφράζει αισιοδοξία ότι επί Γερμανικής Προεδρίας τα κράτη μέλη θα καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Καθώς η Γερμανία έχει άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι Γερμανοί παραθεριστές αναζητούν ασφαλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, ο Πρέσβης λέει ότι δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για τους συμπολίτες του να επιλέξουν την Κύπρο ως τον προορισμό των διακοπών τους. Η δική του επιλογή για το καλοκαίρι είναι η Κύπρος, καθώς όπως λέει, το ασφαλέστερο είναι «να μείνω στο σπίτι και αυτό είναι το σπίτι μου τώρα».
 
Ερωτηθείς για τη θέση της Γερμανίας σχετικά με το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο Πρέσβης λέει ότι «το Βερολίνο πάντοτε ήταν ξεκάθαρο ότι στηρίζουμε την Κύπρο, δείχνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας». Επισημαίνει τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου τα κράτη μέλη δηλώνουν ομόφωνα την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, ενώ ζητούν από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της Κύπρου, να απόσχει από παράνομες ενέργειες και να δείξει αυτοσυγκράτηση. Τα κράτη μέλη ζητούν επίσης να βρεθεί μια λύση με ειρηνικά μέσα και να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, που θα ευνοεί τον διάλογο γύρω από ένα τραπέζι προς αναζήτηση λύσεων, προσθέτει και σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης λάβει μέτρα».
 
Όσον αφορά την άποψή του για το κατά πόσο οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά της Τουρκίας είναι επαρκείς, ο Πρέσβης δηλώνει ότι «τα πράγματα συζητούνται μεταξύ όλων των κρατών μελών και κάποιες φορές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την αποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων που προτείνονται». Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, προσθέτει.
                                                                                                                                                                              Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης λέει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας δεν μπορούν να συγκριθούν με την περίπτωση της Κριμαίας. Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και το Κυπριακό είναι ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα, προσθέτει και σημειώνει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αναφέρεται ακολούθως στις συζητήσεις που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια γύρω από τους φυσικούς πόρους και τον καταμερισμό μεταξύ των κοινοτήτων και λέει ότι «βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό πεδίο, οπότε δεν μπορούσα να ενθαρρύνω τη σύγκριση του Α με το Β, επειδή δεν είναι συγκρίσιμα».
 
Η Γερμανία φιλοξένησε τον περασμένο Νοέμβριο στο Βερολίνο μια άτυπη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, για να συζητήσουν τις προσπάθειες για να υπάρξει συναίνεση αναφορικά με την έναρξη ουσιαστικών, διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού. 
 
«Ήμασταν πολύ χαρούμενοι και, κατά κάποιον τρόπο, ήταν τιμή μας που μπορέσαμε να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση στο Βερολίνο. Και το είχαμε επαναλάβει στο παρελθόν και το λέμε πάντα ότι φυσικά και θέλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί, εάν αυτό επιθυμούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», λέει ο Γερμανός Πρέσβης. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και αν υπάρξει άλλο αίτημα, παρόμοιο με αυτό της συνάντησης στο Βερολίνο, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια πολύ θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησής μου, σημειώνει.
 
Κληθείς να αναφερθεί στην εκτίμησή του για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρέσβης απαντά ότι το αποφασιστικό σημείο είναι το «τι θέλουν οι Κύπριοι και πώς αντιλαμβάνονται την πορεία προς τα εμπρός». Αναφέρεται στις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες το επόμενο διάστημα στην Κύπρο και λέει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια επίδραση θα έχουν οι επερχόμενες εκλογές στην ειρηνευτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης».
 
Η διαδικασία ανάδειξης του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Απρίλιο στα κατεχόμενα, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τον Μάιο του 2021 είναι προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο, και έχουμε εκλογές τον Μάιο του επόμενου έτους» και φυσικά προηγούνται οι προεκλογικές εκστρατείες «έτσι, πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό», προσθέτει. Σε γενικές γραμμές, οι προεκλογικές εκστρατείες δεν είναι συνήθως οι πιο ευνοϊκές περίοδοι για να υπάρξει πρόοδος, συμπληρώνει ο Πρέσβης.
 
Η εκπαίδευση για την ειρήνη είναι ένας τομέας στον οποίο η Γερμανία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας χρηματοδοτεί στην Κύπρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Imagine” από το 2017. Το “Imagine” λειτουργεί υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης και υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και το Σπίτι της Συνεργασία (H4C) με την υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.
 
Αν δείτε την ιστορία μας και το υπόβαθρο της ιστορίας μας, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι είμαστε δεσμευμένοι στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ειρήνη, λέει ο Πρέσβης Κρεμπ. «Με το να φέρνεις ανθρώπους κοντά κάνεις ήδη το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση της ειρήνης. Οπότε αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουμε με σθένος», προσθέτει. «Υποστηρίζουμε αυτό το πρόγραμμα και ευχόμαστε να διαρκέσει σε μάκρος χρόνου, διότι η εκπαίδευση είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια» λέει και σημειώνει τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ακιντζί στην πρωτοβουλία αυτή τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ενδιαφέρον για αυτό το πρόγραμμα αυξάνεται ταχύτατα μεταξύ των δασκάλων και των σχολείων σε ολόκληρο το νησί και υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε «αλλά είμαστε ήδη ικανοποιημένοι με τα πρώτα βήματα» λέει.
 
Την 1η Ιουλίου, η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως λέει ο Πρέσβης, η πανδημία μετέβαλε ριζικά τις προτεραιότητες της Γερμανίας για το επόμενο εξάμηνο. «Φυσικά, τώρα θα πρέπει να ξεπεράσουμε από κοινού την πανδημία και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρέπει να συντονίσουμε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας» λέει, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη αποτελεί τη δεύτερη προτεραιότητα. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξουμε στο ΠΔΠ και στο Ταμείο Ανάκαμψης», προσθέτει ο κ. Κρεμπ. Οι υπόλοιπες προτεραιότητες, συνεχίζει, αφορούν τις τελικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μετανάστευση, την ψηφιοποίηση, μια Πράσινη Ευρώπη, καθώς και μια ενισχυμένη Ευρώπη στον κόσμο. Όσον αφορά το τελευταίο, ο Πρέσβης λέει ότι εάν η Ευρώπη θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν από κοινού.
 
Όσον αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει κατάληξη σε έναν συμβιβασμό για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, ο Πρέσβης Κρεμπ λέει ότι είναι αισιόδοξος. Οι συζητήσεις για αυτό το θέμα δεν ήταν ποτέ εύκολες, αλλά μέσα από την προθυμία για την επίτευξη ενός συμβιβασμού και με μια προσέγγιση στη βάση της αλληλεγγύης, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είναι σε θέση να βρουν μια λύση, λέει. «Η Γερμανική Προεδρία είναι πολύ φιλόδοξη και θα ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ακόμη και μέσα στον Ιούλιο», σημειώνει. Αυτό, λέει, θα ανοίξει τον δρόμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, στη συνέχεια, για τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συμφωνία «έτσι ώστε να έχουμε εγκαίρως, πολύ πριν από το τέλος του έτους, ένα νέο ΠΔΠ καθώς και ένα Ταμείο Ανάκαμψης».
 
Ερωτηθείς εάν η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα καταφέρει να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών θέσεων των κρατών μελών, λέει ότι «θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της». Παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν στο παρελθόν, ο Πρέσβης ελπίζει ότι στο τέλος θα είναι όλοι πρόθυμοι να συμβιβαστούν και να υποστηρίξουν μια λύση επωφελή για όλους. Όπως είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πρέπει να χτιστούν μεγάλες γέφυρες, αλλά η Καγκελάριος είναι πολύ έμπειρη και «νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι σε θέση να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση στο τέλος», σημειώνει ο Πρέσβης.
 
Ο Φραντς Γιόζεφ Κρεμπ λέει εξάλλου ότι είναι καιρός η ΕΕ να αναθεωρήσει τους εσωτερικούς κανόνες ασύλου. Το ζήτημα της μετανάστευσης μάς έχει απασχολήσει για αρκετό καιρό και θα συνεχίσει να μας απασχολεί στο μέλλον, λέει «έτσι, είναι απαραίτητο να βρούμε μια βιώσιμη λύση» με δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ όλων των κρατών μελών.Ο Γερμανός διπλωμάτης σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι σχετικά με την προσαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου. «Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη. Θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, αν όχι να βρούμε λύση, τουλάχιστον να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο προς την επίτευξη μιας λύσης», συμπληρώνει.
 
Ερωτηθείς για τον ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό, ο Πρέσβης Κρεμπ λέει ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες «και νομίζω ότι αξίζει της πλήρους στήριξή μας για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση». «Είναι άλλο πράγμα το κατά πόσο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πίεσης, για επηρεασμό», συνεχίζει και λέει ότι «η Ευρώπη έχει καταστήσει σε πολλές περιπτώσεις σαφές ότι δεν δεχτεί πιέσεις μέσω απειλών». Αυτή η προσπάθεια δεν θα γίνει αποδεκτή και δεν θα είναι επιτυχής, προσθέτει.
 
Ο Πρέσβης λέει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή στη γειτονιά της και απαριθμεί μια σειρά από σημεία περιφερειακών εντάσεων, όπως η Μέση Ανατολή, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, αλλά και η Βόρεια Αφρική, η Λιβύη και το Σαχέλ. «Είναι προς το κοινό μας ευρωπαϊκό συμφέρον να δώσουμε προσοχή» σε αυτήν την περιοχή, από όπου πηγάζουν οι περισσότερες μεταναστευτικές ροές, λέει. «Πρέπει να σταθεροποιήσουμε αυτήν την περιοχή, πρέπει να τους βοηθήσουμε να σημειώσουν οικονομική πρόοδο, πρέπει να βοηθήσουμε στη μείωση της έντασης» προσθέτει ο Πρέσβης. Αναφέρεται επίσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και σημειώνει ότι αποτελεί ζητούμενο η εφαρμογή των αρχών που συμφωνήθηκαν εκεί.

«Κανένα εμπόδιο για διακοπές Γερμανών τουριστών στην Κύπρο»

Η Κύπρος έχει συμπεριλάβει τη Γερμανία στις χώρες της Κατηγορίας Α, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιβάτες που φτάνουν στο νησί δεν απαιτείται να προσκομίσουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον COVID-19. Ωστόσο, οι αρχές μπορούν να πραγματοποιούν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιβάτες και ο κατάλογος των χωρών επικαιροποιείται διαρκώς. «Αυτό που δεν γνωρίζαμε και δεν μας κοινοποιήθηκε δυστυχώς, είναι ότι κάνουν επίσης τεστ σε ολόκληρα αεροσκάφη», λέει ο Πρέσβης. «Είχαμε δύο αεροσκάφη την περασμένη εβδομάδα, όπου έγιναν τεστ σε όλους τους επιβάτες. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό», συμπληρώνει.
 
Οι γερμανικές αρχές τέθηκαν πρόσφατα σε συναγερμό αφού ανίχνευσαν εκατοντάδες νέα κρούσματα COVID-19 σε εργαζόμενους σε σφαγεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ωστόσο κινήθηκαν γρήγορα για να απομονώσουν τα περιστατικά και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Ο Πρέσβης λέει ότι πρόκειται για ένα τοπικής εμβέλειας περιστατικό και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, τα επιδημιολογικά στοιχεία στη Γερμανία είναι καλά και δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι θα υπάρξει επιδείνωση, προσθέτει ενώ λέει ότι «εναπόκειται στην Κυβέρνηση της Κύπρου να αποφασίσει κατά πόσο θα παραμείνουμε στην Κατηγορία Α».
 
Λέει ακόμη ότι οι Γερμανοί μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ και μπορούν να επιλέξουν τον τόπο που θα περάσουν τις διακοπές τους. «Η Κύπρος έχει σίγουρα πολύ καλά δεδομένα. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση με σαφήνεια και αποφασιστικότητα και έχει αναπτύξει ολοκληρωμένες στρατηγικές» για να είναι ασφαλείς οι διακοπές στο νησί, λέει. «Από αυτή την άποψη δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο για να έρθουν οι Γερμανοί στο νησί», σημειώνει. Ο Πρέσβης Κρεμπ λέει ότι και ο ίδιος θα κάνει πιθανότατα διακοπές στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι. «Δεν ξέρεις πότε αν φεύγοντας από ένα νησί θα είσαι σε θέση να επιστρέψεις ξανά» καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει όσο λείπεις, λέει. «Άρα είναι το ασφαλέστερο πράγμα να μείνω στο σπίτι, και αυτό είναι το σπίτι μου τώρα» καταλήγει.

 Δείτε το βίντεο:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top