Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων θα διεξαχθεί την Τρίτη, 28 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και τους Προέδρους της ΝΕΠΟΜΑΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο πραγματοποιείται χωρίς φυσική παρουσία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα ακολουθήσει στις 29 Ιουλίου το Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ, που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν εκλογικό, ωστόσο λόγω των εξελίξεων της πανδημίας θα παραταθεί η θητεία του υφιστάμενου Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, αναμένεται ότι θα συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη της 28ης Ιουλίου περίπου 60 άτομα, ενώ το συνέδριο θα μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλοι δικαιούχοι.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συνέχισε, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου αναμένεται να ενημερώσει τους απόδημους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο και την κατάσταση της οικονομίας, ενώ θα αναφερθεί και στις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα, τις τουρκικές προκλήσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Παρέμβαση στο συνέδριο θα κάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναμένεται να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην περιοχή και στις προκλήσεις της Άγκυρας, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρία για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και τους τρόπους ανακίνησης του ζητήματος σε διπλωματικό επίπεδο, είπε ο κ. Φωτίου.,
Σε άλλη ενότητα θα εξεταστούν θέματα και προβλήματα που προέκυψαν κατά την πανδημία σε διάφορες χώρες όπου υπάρχει παρουσία της ομογένειας. Οι ηγεσίες των οργανώσεων των αποδήμων κάθε χώρας θα έχουν την ευκαιρία να αναφερθούν σε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν.
«Στόχος είναι να έχουμε παρέμβαση και από το Υπουργείο Ενέργειας, τη νέα Υπουργό ή κάποιον αρμόδιο από το Υπουργείο για να ενημερώσει αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ και την ενεργειακή πολιτική» είπε ο κ. Φωτίου, ενώ αναλόγως της διαμόρφωσης του προγράμματος, ενδέχεται να μιλήσει και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Παρεμβάσεις θα κάνουν επίσης ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Τούτον.
Το φετινό συνέδριο, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, θα είναι μονοήμερο. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, αυτό συνεπάγεται ότι οι συμμετέχοντες από τις διάφορες χώρες και ηπείρους θα πρέπει να συντονιστούν, κάποιοι πολύ νωρίς το πρωί και άλλοι αργά το βράδυ. Θα υπάρχει επίσης πρόνοια, ώστε να υποβάλλονται ερωτήσεις προς τους ομιλητές εκ των προτέρων για λόγους καλύτερου συντονισμού και οικονομίας του χρόνου.
Μετά από διαβουλεύσεις του Επιτρόπου Προεδρίας με τους Προέδρους των οργανώσεων αποφασίστηκε επίσης να επισκεφτεί την Κύπρο μια μεγάλη αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ τον Οκτώβριο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αφορμή για την επίσκεψη είναι η μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται στην Κύπρο με αφορμή τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο περιθώριο θα γίνουν επαφές και συναντήσεις με φυσική παρουσία.
Ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου ότι στις 29 Ιουλίου θα ακολουθήσει το Συνέδριο της Νεολαίας της ΝΕΠΟΜΑΚ, στο αναμένεται να λάβουν μέρος διαδικτυακά έως και 100 συμμετέχοντες. Το φετινό Συνέδριο της Νεολαίας είναι εκλογικό, σύμφωνα όμως με τον Επίτροπο Προεδρίας, στο Συμβούλιο της ΝΕΠΟΜΑΚ φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε παράταση της θητείας του υφιστάμενου σώματος για ακόμη δύο χρόνια, μέχρι το επόμενο εκλογικό συνέδριο, λόγω της επικρατούσας κατάστασης με την πανδημία.
Μεταξύ άλλων, η νεολαία θα ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γενικό Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, από τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020, ξεκινούν διαδικτυακά προγράμματα για απόδημους νέους της Διασποράς. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, αλλά και πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε αντικατάσταση των προγραμμάτων NDCP και NCCT που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.
Πέραν των διαδικτυακών προγραμμάτων, ο κ. Φωτίου είπε ότι θα συζητηθεί με τη ΝΕΠΟΜΑΚ και η προοπτική της δημιουργίας ενός γενικότερου διαδικτυακού προγράμματος για την ιστορία και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, ενώ μετά το πέρας της παρακολούθησης θα δίνεται και σχετικό δίπλωμα. «Είμαστε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ» είπε ο κ. Φωτίου, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι μεγάλο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις