Ο κύριος αντίκτυπος του κορωνοϊού στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας είναι μέσω των κινδύνων χρηματοδότησης από το εξωτερικό, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Σε νέα έκθεση του για την Τουρκία με τίτλο «Οι εξωτερικές πιέσεις παραμένουν οι βασικές πιστωτικές αδυναμίες της Τουρκίας», ο Fitch Ratings αναφέρει ότι η μετακύληση του εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα παραμένει ανθεκτική, παρά την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών από την πανδημία, αλλά η μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος (FX) από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, όπως υπογραμμίζει, αύξησε την ήδη αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά επιτόκια ενίσχυσαν τον κίνδυνο για περαιτέρω εξωτερικές πιέσεις.
Ο Fitch αναφέρει ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση της Τουρκίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε την κατηγορία BB-/ Σταθερή, γεγονός που αντανακλούσε τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και υψηλές απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει σταθεροποίηση του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας το δεύτερο μισό του 2020, αλλά τονίζει την ύπαρξη «σημαντικών αρνητικών κινδύνων».
«Δεδομένου του χαμηλού επιπέδου των αποθεματικών, δεν αναμένουμε περαιτέρω μεγάλες καθαρές παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος από την τουρκική κεντρική τράπεζα», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος του.
Ωστόσο, ο Fitch εξακολουθεί να βλέπει τον κίνδυνο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων τα οποία θα συμβάλουν στην ανανέωση της εξωτερικής πίεσης, παρόλο που η επιτροπή νομισματικής πολιτικής διατήρησε τα τουρκικά επιτόκια στο 8,25% την περασμένη εβδομάδα.
«Αναμένουμε συνέχεια σε ευρεία κλίμακα της πολιτικής σε σχέση με την διαχείριση των πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών. Εάν οι εξωτερικές πιέσεις γίνουν πολύ πιο έντονες, η ανταπόκριση της πολιτικής αυτής θα γίνει πιο αβέβαιη», τονίζει ο Fitch.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις