ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Αποφυλακίστηκε 7 μήνες νωρίτερα ο εργοδότης της 25χρονης αδικοχαμένης Οδύσσειας, μάνας ενός παιδιού -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αποφυλακίστηκε 7 μήνες νωρίτερα ο εργοδότης της 25χρονης αδικοχαμένης Οδύσσειας, μάνας ενός παιδιού -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Περίπου 7 μήνες νωρίτερα αποφυλακίστηκε ο εργοδότης της άτυχης Οδύσσειας Ιακώβου, που καταπλακώθηκε από ράφι και τραυματίστηκε θανάσιμα εν ώρα εργασίας. Ο εργοδότης της είχε καταδικαστεί αρχικά σε 10μηνη φυλάκιση για την αμέλεια που κόστισε τη ζωή της 25χρονης μητέρας ενός ανήλικου παιδιού.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου βασίστηκε τόσο στην έκθεση του επιθεωρητή εργασίας του Υπουργείου Εργασίας που αφορούσε παραβιάσεις προνοιών των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων όσο και στην παραδοχή αμφοτέρων των κατηγορούμενων αναφέροντας χαρακτηριστικά : Όλα τα προαναφερθέντα έχουν ως αποτέλεσμα, το πρωτόδικο Δικαστήριο να επιβάλει στην μεν Εταιρεία συνολικό πρόστιμο €5.000 στις κατηγορίες 1-4, στο δε εφεσείοντα συντρέχουσες ποινές άμεσης φυλάκισης 5 και 10 μηνών στις αντίστοιχες κατηγορίες 5-8.  

Με πιο υψηλή την ποινή στην κατηγορία 5 που αφορούσε παράλειψη «στερέωσης του μεταλλικού ραφιού αποθήκης με το κτήριο και ορθή συναρμολόγηση του ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο εργοδοτούμενοι που εργάζονταν στο χώρο με αποτέλεσμα η εργοδοτούμενη της εταιρείας Οδύσσεια Ιακώβου, να καταπλακωθεί από το μεταλλικό ράφι στην προσπάθεια της να πάρει προϊόντα από αυτό και να τραυματιστεί θανάσιμα».

Για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής λήφθηκε σοβαρά υπόψιν η σοβαρότητα των αδικημάτων που παραδέχθηκαν οι κατηγορούμενοι ενώ η επισκόπηση της νομολογίας του Διευθυντή Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι ποινές θα έπρεπε να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα όπως και έγινε, παρά το γεγονός ότι προσμετρήθηκε η έμπρακτη μεταμέλεια αλλά και όλα τα ελαφρυντικά (λευκό ποινικό μητρώο, παραδοχή, 40 ετών, πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός, παντρεμένος με δύο ανήλικα παιδιά, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν λόγω του άγχους που δημιούργησε η απώλεια ζωής της εργοδοτούμενης του).

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου προχώρησε σε εισήγηση για αναστολή της ποινής την οποία το πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε αφού «όλοι οι μετριαστικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν τεθεί ενώπιον μου λήφθηκαν δεόντως υπόψη για τον καθορισμό τόσο του είδους όσο και του ύψους της ποινής.»

Εν συνεχεία ο κατηγορούμενος εξέφρασε 3 παράπονα-λόγους έφεσης 1)οι ποινές που του επιβλήθηκαν -και συνέτρεχαν- ήταν προϊόν λανθασμένης νομικής καθοδήγησης ή προσέγγισης των γεγονότων, 2)έκδηλα υπερβολικές λαμβανομένων υπόψιν των συνθηκών τέλεσης των αδικημάτων και των προσωπικών περιστάσεων και 3) παραπονείται και για την απόρριψη της εισήγησης του για αναστολή της ποινής, αφενός λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και αφετέρου βάσει του συνόλου των μετριαστικών παραγόντων και των προσωπικών του περιστάσεων. Το αίτημα του προώθησε ο συνήγορος του κατηγορουμένου ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό συμφώνησε και η συνήγορος υπεράσπισης που αντιπροσώπευσε τη Νομική Υπηρεσία.

Σημείο-κλειδί όπως αποδείχθηκε μετέπειτα αποτέλεσε ο ισχυρισμός πως ‘ουδέποτε υπήρξε ένδειξη ορατού κινδύνου για την πτώση του ραφιού που καταπλάκωσε το θύμα αφού -σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οδηγίες του κατασκευαστή- το ράφι ήταν προσβάσιμο και από τις 4 πλευρές και συνεπώς δεν ήταν απαραίτητη η στερέωση του στον τοίχο της αποθήκης‘. Με γνώμονα το άνωθεν η πλευρά του κατηγορουμένου υποστήριξε πως οι εργοδότες δεν επέδειξαν ψηλό βαθμό αμέλειας -σε σημείο που να δικαιολογεί ποινή φυλάκισης- ή και στην περίπτωση που αυτή ήταν αναπόφευκτη μπορούσε να ανασταλεί.

Η θέση ότι ο κίνδυνος πτώσης του μεταλλικού ραφιού απορρίφθηκε αφού οι κατηγορούμενοι είχαν παραδεχτεί πρωτοδίκως τις λεπτομέρειες της Κατηγορίας 5 (δείτε πιο πάνω) όμως δεν παραβλέφθηκε το γεγονός ότι το ράφι ήταν -εκ κατασκευής του- προσβάσιμο και από τις 4 πλευρές (free stand).

Με βάση ουσιαστικά την προσβασιμότητα του ραφιού μειώθηκε ουσιωδώς ο βαθμός ευθύνης των εργοδοτών και η επιλογή της ποινής φυλάκισης ήταν στο μεταίχμιο. Αν και -όπως αναφέρεται- λήφθηκε σοβαρά υπόψιν η μειωμένη ευθύνη που οδήγησε στην απώλεια της ζωής μιας νεαρής μητέρας το άνωθεν στοιχείο, η παραδοχή, τα ελαφρυντικά και ο πρότερος βίος του κατηγορούμενου καθιστούν ορθή και δίκαιη την αποφυλάκισή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top