ΔΙΕΘΝΗ

Να μην σηκώνουν όλο το βάρος για το μεταναστευτικό οι χώρες του νότου, δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΕΣ

Να μην σηκώνουν όλο το βάρος για το μεταναστευτικό οι χώρες του νότου, δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΕΣ

Με τίτλο «Ζεεχόφερ: Η στάση των κρατών της ΕΕ έναντι των μεταναστών στις βάρκες "δεν είναι αντάξια της ΕΕ"»  τηλεγράφημα του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αύξησε την πίεση στους συναδέλφους του στην ΕΕ, λίγο πριν από τις συζητήσεις για τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο. 


«Πρόκειται για μια κατάσταση που στην πραγματικότητα δεν είναι αντάξια της ΕΕ», δήλωσε στο περιθώριο των διαβουλεύσεων με τους ομολόγους του στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ως εξής: «Φτάνει ένα πλοίο και στη συνέχεια γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη: Ποιος είναι διατεθειμένος να τους δεχθεί;», σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών. 

Στο περιθώριο των συζητήσεων, των οποίων ηγείται στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Ζεεχόφερ τόνισε: «Δεν είμαστε μόνο μια οικονομική κοινότητα και μία κοινότητα ασφάλειας, αλλά και μια κοινότητα αξιών. Και θεωρώ ότι σε αυτήν την κοινότητα αξιών ανήκει και η διάσωση των ανθρώπων από το θάνατο, η σωτηρία τους από τον πνιγμό». 
Κατά την αποδοχή ευάλωτων ατόμων, όλες οι χώρες πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Μακροπρόθεσμα, αυτό δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα ή την Ισπανία.

Ωστόσο, ο Ζεεχόφερ περιόρισε τις προσδοκίες από τις διαβουλεύσεις με τους συναδέλφους του. «Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την περισυλλογή και την προθυμία για δράση. Αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο». Έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις, κατά τις οποίες πολλές χώρες «απλούστατα αρνούνταν».

Ωστόσο, αποτελεί «πολιτική μου εμπειρία ότι στα δύσκολα ζητήματα θα πρέπει κανείς απλώς να επιμένει, θα πρέπει να προσπαθεί ξανά και ξανά». Με την πάροδο του χρόνου θα έρθουν και οι λύσεις. Ο ίδιος βασίζεται στη δύναμη των επιχειρημάτων. «Είμαι ήδη αισιόδοξος. Αλλά δεν αφήνω να δημιουργηθεί καμία αμφιβολία για το ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολο». Χωρίς τη βοήθεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πιθανότατα δεν θα υπάρξει τελική συνεννόηση.

Ταυτόχρονα,επέκρινε ότι το γεγονός ότι πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη προσφυγική κρίση, τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συνεννοηθεί για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και της μετανάστευσης. 
«Αυτό είναι πραγματικά ντροπιαστικό». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθετο να υποβάλει νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις πριν από μήνες, αλλά το ανέβαλε αρκετές φορές. Τώρα πιθανή ημερομηνία θεωρείται ο Σεπτέμβριος.

Ο Ζεεχόφερ επιθυμεί να σημειώσει πρόοδο ως προς το σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου -αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. «Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας καταφέρναμε να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για τα πιο σημαντικά σημεία».

Αλλά και για τη διάσωση στη θάλασσα, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν εδώ και πολύ καιρό καταφέρει να φτάσουν σε μία βιώσιμη ρύθμιση. Ο Ζεεχόφερ είχε συμφωνήσει με τους συναδέλφους του από τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Γαλλία επί μιας μεταβατικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά αυτή έχει στο μεταξύ λήξει. Επιπλέον, μόνο λίγες άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο συμμετείχαν σε αυτή. Εκείνη την εποχή, ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι ελπίζει πως θα συμμετάσχουν συνολικά 12 έως 14 χώρες.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top