Τα εννέα σχέδια αναδασμού που επέλεξε να ελέγξει η Ελεγκτική Υπηρεσία, κατόπιν πληροφοριών ή καταγγελιών για πιθανές ατασθαλίες, κατέδειξαν ότι η Υπηρεσία Αναδασμού που καταργήθηκε το 2018 ήταν πολύ προβληματική, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής ότι από τα 9 σχέδια που εξετάστηκαν, για τα 6 διαφάνηκαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ενώ για τις 2 εκ των 6 η Αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνα χωρίς να διαπιστώσει ποινικά αδικήματα. Είπε ακόμα ότι γεωργική γη μέσα από σχέδια αναδασμού κατέληξε με επαύλεις και πισίνες, είπε ο Γενικός Ελεγκτής.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ανέφεραν ότι η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα του αναδασμού όταν ληφθούν απαντήσεις.
Ο Γενικός Ελεγκτής παραθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου σύνοψη της σχετικής έκθεσης του, διευκρίνισε αρχικά ότι ο στόχος του αναδασμού είναι να αρθεί ο πολυτεμαχισμός και μικροτεμαχισμός λόγω κληρονομιών και με ανταλλαγή με γη ίσης αξίας, να ενοποιείται γη για γεωργικούς σκοπούς προς βελτίωση της γεωργικής παραγωγής ώστε να είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμη η γη.
Ενημέρωσε ακολούθως την Επιτροπή ότι η έκθεση του δεν αφορά το Κτηματολόγιο στο οποίο περιήλθε η αρμοδιότητα διενέργειας του αναδασμού το 2018, αλλά πριν τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Αναδασμού στο Κτηματολόγιο.
Ανέφερε ότι από την έρευνα που διενήργησε διαπιστώθηκε καταστρατήγηση του αναδασμού, για επαύλεις με πισίνες, στο πλαίσιο της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας και ακολούθως εκτάσεις αναδασμού εντάχθηκαν σε οικιστικές ζώνες.
Ανέφερε περαιτέρω ότι εξετάστηκαν 9 σχέδια αναδασμού, σε σύνολο 100 και σε 6 από αυτά κρίθηκε ότι μπορεί να υπήρχαν ποινικά αδικήματα. Είπε επίσης πως για τα δύο διεξήχθη έρευνα από την Αστυνομία και δεν προέκυψαν ποινικά αδικήματα.
Μεταξύ των σχεδίων που ερεύνησε, παρέθεσε αυτά των Αρόδων, του Πύργου Λεμεσού, του Μαζωτού, της Παρεκκλησιάς και είπε ότι από την έρευνα του προέκυψε ότι ενδεχομένως πρόσωπα που είχαν πρώτου βαθμού συγγένεια με λειτουργούς που εμπλέκονταν στη διαδικασία αναδασμού επωφελήθηκαν από τον αναδασμό. Παρατήρησε επίσης πως διαπίστωσε ότι η εξαίρεση ανταλλαγών έγινε κανόνας.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι διαπίστωσε πως δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες γης αγόραζαν τα μικρά τεμάχια γης σε πολύ χαμηλή τιμή, σε περιοχές που επρόκειτο να περιληφθούν σε αναδασμό και ακολούθως ενέτασσαν αυτά στο σχέδιο και τα αντάλλασαν με τεμάχια κρατικής γης.
Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε επίσης ότι στους αναδασμούς Αγίου Μάμαντος και Πύργου διαπιστώθηκε μεγάλη, προς τα κάτω, διαφορά στην εκτίμηση της κρατικής γης σε σύγκριση με την αξία γειτνιαζόντων τεμαχίων. Αναφορά έκανε και σε περιπτώσεις που έγιναν ανταλλαγές με πληρεξούσια έγγραφα τα οποία δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν πληρεξούσια έγγραφα.
Ανέφερε επίσης ότι 190 ιδιοκτήτες στο σχέδιο Σκαρίνου δεν έχουν στοιχεία επικοινωνίας και συμπλήρωσε ότι η έρευνα κατέδειξε την παθογένεια του συστήματος και ότι το Τμήμα Αναδασμού ήταν πάρα πολύ προβληματικό.
Ο Λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας Σωκράτης Σωκράτους ανέφερε πως ο μέσος γεωργικός κλήρος στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλός και κυμαίνεται στα 3 δεκάρια. Πρόσθεσε ότιι η γη που φεύγει από τη γεωργία δεν επιστρέφει στη γεωργία ποτέ.
Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους είπε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι προβληματίζει γιατί σήμερα, που η αρμοδιότητα πέρασε στο Κτηματολόγιο διεξάγεται η συζήτηση και όχι πριν 10 ή 15 χρόνια. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι υπάρχουν σημεία στην έκθεση του Ελεγκτή με τα οποία το Κτηματολόγιο συμφωνεί και άλλα στα οποία έχει διαφορετική άποψη. Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η συντεταγμένη πολιτεία είναι κατά πόσο χρειαζόμαστε το εργαλείο του αναδασμού, πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι από το 2018 και μετά που η αρμοδιότητα περιήλθε στο Κτηματολόγιο τελειώνει ο αναδασμός η Σαλαμιού, ήδη τελείωσαν 2 και πλησιάζουν προς ολοκλήρωση άλλα πέντε σχέδια αναδασμού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας παρατήρησε ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε είτε ο αναδασμός να χρησιμοποιηθεί για τη γεωργία, είτε να σταματήσει.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταδεικνύει συγκεντρωτικά σε αρκετές περιπτώσεις καταστρατήγηση του σκοπού του αναδασμού, ενέργειες που συνιστούν κατάχρηση εξουσίας και περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
Πρόσθεσε πως το εργαλείο του αναδασμού είναι διαχρονικό ζήτημα και πρέπει να αξιολογηθεί να αποφασιστεί η πολιτική του κράτους για το συγκεκριμένο θέμα, με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο.
Μέχρι τότε πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί για ορθολογική διαχείριση ώστε να αποφευχθούν κακές πρακτικές, καθυστερήσεις, ευνοϊκές μεταχειρίσεις ή καταχρήσεις, πρόσθεσε αναφέροντας ότι το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου την Επιτροπή Ελέγχου.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε απαράδεκτες καταστάσεις, σύγκρουση συμφερόντων και προνομιακή πληροφόρηση. Συνεχίζοντας είπε ότι ζήτησε από τον Ελεγκτή να καταθέσει στη Βουλή τα ονόματα της οικογενειοκρατίας και αναφέρθηκε σε περίπτωση που ο σύζυγος μετείχε στην εφαρμογή του αναδασμού από τον οποίο επωφελήθηκε με ανταλλαγές η σύζυγός του.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως για να σχηματίσει συγκροτημένη άποψη, η Επιτροπή θα ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας να διευκρινιστεί ο τρόπος της έρευνας που διεξήγαγε η Αστυνομία.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι στη συνεδρία ακούσαμε ξανά μια συνηθισμένη ιστορία, πως ακόμα και να εντοπιστούν πειθαρχικά παραπτώματα από τη στιγμή που αφυπηρέτησαν δεν μπορεί να διεξαχθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους.
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό το κενό υπάρχει πεδίο θεσμικής παρέμβασης της Βουλής. Πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθύνη είπε προσθέτοντας ότι μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες σε καλή γεωργική γη, κτίστηκαν και πωλήθηκαν επαύλεις.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις