ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: 'Θα τοποθετηθούν οι καλύτεροι ιμάμηδες στο είδος τους' - 'Ρωμιοί της πόλης έκλαιγαν μετά την λήψη της απόφασης'

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: 'Θα τοποθετηθούν οι καλύτεροι ιμάμηδες στο είδος τους' - 'Ρωμιοί της πόλης έκλαιγαν μετά την λήψη της απόφασης'

Δύο ιμάμηδες και τέσσερεις μουεζίνηδες θα τοποθετηθούν στις σχετικές θέσεις στον ναό της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, ενώ όπως διαμηνύεται από κυβερνητικά στελέχη, θα είναι οι καλύτεροι στο είδος τους και με τις καλύτερες φωνές.

Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της προσευχής θα καλύπτονται οι εικόνες με κουρτίνα. Παράλληλα, κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τις αγιογραφίες, που θα επικαλυφτούν είτε με κουρτίνες είτε με ένα σύστημα φωτισμού.

Όπως λένε στην Τουρκία, αγιογραφίες και εικόνες δε θα φαίνονται «λόγω συσκότισης», ενώ οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με αρχαιολόγους.

«Από την 24η Ιουλίου, μέσα στην Αγία Σοφιά θα υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι που θα κλείσουν και θα βρίσκονται εκατοντάδες θρήσκοι για την μουσουλμανική προσευχή», σύμφωνα με την Άννα Ανδρέου.

Επίσης, το κόκκινο χαλί θα παραμένει εκεί, καθώς κάποια τμήματα θα λειτουργούν ως τζαμί και κάποια θα χρησιμοποιούνται ακόμη ως μουσείο. Οι τουρίστες θα περνάνε από ειδικούς διαδρόμους.

Όπως μεταφέρει η Άννα Ανδρέου από την Κωνσταντινούπολη, πολλοί Ρωμιοί της Πόλης έκλαιγαν μετά την λήψη της απόφασης, όμως, «κανείς από τους επιφανείς Ρωμιούς δεν ήθελε να κάνει κάποια δήλωση δημοσίως. Ούτε καν στο Twitter».

Τέλος, η αντιπολίτευση των Κεμαλιστών, είναι εξαγριωμένη, καθώς θεωρείται πώς καταργήθηκε απόφαση που λήφθηκε επί Κεμάλ Ατατούρκ και αντικαθίσταται ένας νόμος της Τουρκικής Δημοκρατίας με έναν οθωμανικό νόμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.