ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Πολύ σημαντικό ότι όταν οι χώρες θέλουν επιχορηγήσεις, πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις

Ρούτε: Πολύ σημαντικό ότι όταν οι χώρες θέλουν επιχορηγήσεις, πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις

Πολύ σημαντικό ότι όταν οι χώρες θέλουν επιχορηγήσεις, πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, είπε ο Ρούτε.


Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε τόνισε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι "είναι πολύ σημαντικό ότι, όταν οι χώρες θέλουν επιχορηγήσεις, πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις", σημείωσε ότι "το κράτος δικαίου είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς, αυτό θα είναι και ένα δύσκολο σημείο", για την Ολλανδία τα rebates είναι πολύ σημαντικά, τόνισε ότι "είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης, αλλά σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις" και "θέλουμε εγγυήσεις ότι πράγματι εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις". "Μια συμφωνία είναι επίσης προς το ολλανδικό συμφέρον: θέλουμε μια ισχυρή εσωτερική αγορά και είναι σημαντικό να έχουμε μια ισχυρή ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή", ανέφερε.

Ο Μ. Rutte είπε ωστόσο ότι δεν είναι αισιόδοξος για συμφωνία. Ερωτηθείς εάν ήταν διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας του, τόνισε ότι στοχεύει να διαπραγματευτεί με επιχειρήματα και όχι με βέτο. Αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι στην πραγματικότητα μια μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο, πρόσθεσε. Όσον αφορά τη συνάντησή του με τους Frugal 4, είπε ότι για αυτούς το μέγεθος του ΠΔΠ και των εκπτώσεων είναι πολύ σημαντικό. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι εκτιμά την πιθανότητα μιας συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής "λιγότερο από 50%". Ερωτηθείς γιατί θα συναντηθεί πρώτος με τον Πρόεδρο Μακρόν, γελώντας και απάντησε "γιατί είμαστε τόσο καλοί φίλοι".

"Η αξιολόγηση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το πόσα κονδύλια θα διατεθούν για τη συνοχή, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας μας, τον ενεργητικό μετασχηματισμό. Δύσκολο να γνωρίζω τι θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων μας", δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki.

Ο ίδιος υπολόγισε 7 δισ. Ευρώ όφελος για την Πολωνία από τις ως τώρα προτάσεις για τους ιδίους πόρους και τόνισε ότι η χώρα του έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ο ρυθμός των κλιματικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι λογικός. Τάχθηκε υπέρ ενός ψηφιακού φόρου, όπως προτείνονται από την Κομισιόν, καθώς και υπέρ του μηχανισμού προσαρμογής των ορίων άνθρακα, για να διασφαλιστεί ότι τα ξένα βιομηχανικά προϊόντα (χάλυβας) δεν έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα. Σε σχέση με το κράτος δικαίου τόνισε ότι "δεν συμφωνούμε με αυθαίρετη εκτίμηση του κράτους δικαίου, η διαδικασία του άρθρου 7 βρίσκεται σε εξέλιξη, θέλουμε το κλείσιμο αυτής της διαδικασίας".

Η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι "οι συνομιλίες μας τον Φεβρουάριο δεν ήταν επιτυχείς. Τώρα βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από ό, τι τον Φεβρουάριο. Γι `αυτό όλοι πηγαίνουμε σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με πολλή ενέργεια. Δεν μπορώ να προβλέψω τώρα εάν θα επιτύχουμε συμφωνία. Απαιτείται μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό από όλους. Περιμένω πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Η Γερμανία θα διαδραματίσει τον ρόλο της μαζί με τη Γαλλία για να υποστηρίξει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου που έχει κάνει πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες. Τώρα πρέπει να εργαστούμε σκληρά".

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξ.Μπεττέλ, σημείωσε ότι "η αλληλεγγύη είναι σημαντική για όλους μας. Εάν ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλους μας". Σε σχέση με τους κανόνες απόδοσης των επιχορηγήσεων τόνισε ότι "δεν θέλουμε να υπογράψουμε μια κενή επιταγή και θέλουμε επίσης ένα στοιχείο ελέγχου. Ελπίζουμε να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι, θα δείξουμε αλληλεγγύη και ότι το κράτος δικαίου είναι σημαντικό".

Τέλος ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεζ τόνισε ότι "όλοι οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται σήμερα και αύριο για να επιτύχουν μια καλή συμφωνία για τους πολίτες μας που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Είμαστε όλοι αναγκασμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αυτή η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ένα ταμείο ανάκαμψης που μετατρέπει τις οικονομίες μας σε πιο ανθεκτικές, πράσινες, ψηφιακές, χωρίς αποκλεισμούς οικονομίες, όπου η συνοχή, όχι μόνο εδαφική αλλά και κοινωνική, είναι ένας από τους κύριους στόχους της. Η Ισπανία καταφέρνει να επιτύχει μια συμφωνία, να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στη γεωργία, και το πώς κατανοούμε τη διακυβέρνηση αυτού του ταμείου ανάκαμψης, στις οποίες είναι οι πολιτικές στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί αυτό το ταμείο ανάκαμψης, αλλά με εποικοδομητικό πνεύμα."

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top