Νέα πρόταση Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - 'Σκληρό παζάρι' μεταξύ χωρών για οικονομικές ανάσεις

Νέα πρόταση Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - 'Σκληρό παζάρι' μεταξύ χωρών για οικονομικές ανάσεις

Νέα πρόταση για την κατανομή των κονδυλίων του ΠΔΠ 2021-2027 και του ταμείου ανάκαμψης θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο προγραμματισμένο για απόψε Σάββατο (18/07) δείπνο των 27 ηγετών, λαμβάνοντας υπόψιν τις διμερείς και πολυμερείς συζητήσεις που έχουν προηγηθεί όλες τις προηγούμενες ώρες.

Η Αυστρία, δια του Καγκελαρίου Κουρτς επιμένει σε πρόσθετες τομεακές περικοπές και ανακατανομές κονδυλίων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν σε μεταρρυθμιστικές επενδύσεις και όχι στις κατανομές που προτείνει ο Σαρλ Μισέλ. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Κόντε δήλωσε σχετικά ότι υφίσταται σκληρή σύγκρουση με την Ολλανδία και τους άλλους ολιγαρκείς που δεν κατανοούν ότι "όλα αυτά δεν γίνονται για την Ιταλία ή την Ισπανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη". Αντιρρήσεις συνεχίζει να έχει και ο Βίκτορ Όρμπαν για τους όρους τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου. Η ολλανδική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τη δική της ρύθμιση για το "φρένο εκταμιεύσεων" σε περίπτωση κακής χρήσης κονδυλίων.

Συνολικά 22 από τα 27 Κ-Μ συμφωνούν με το πλαίσιο Μισέλ. Οι επαφές προ του δείπνου συνεχίζονται.

"Πήγαμε από μια κατάσταση αδιεξόδου χθες σε μια ήρεμη, γεμάτη και έντονη μέρα εργασίας σήμερα", σχολιάζει διπλωματική πηγή.

"Το νέο πλαίσιο που τέθηκε στο τραπέζι από τον Σ.Μισέλ σήμερα το πρωί κατέστησε δυνατή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων", σημειώνει.

"Οι συζητήσεις εξακολουθούν να είναι έντονες για τα 3 σημεία που αντιστοιχούν στο συνολικό πακέτο: διακυβέρνηση, μέγεθος του ταμείου τόνωσης και επιστροφές", εξηγεί η διπλωματική πηγή.

"Ο Μάρκ Ρούτε είναι απομονωμένος στο θέμα της ομοφωνίας, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε νέα μέσα ελέγχου και όσον αφορά το μέγεθος του σχεδίου ανάκαμψης, οι τέσσερις παραμένουν πολύ εχθρικοί με τις επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση ενός σημαντικού όγκου επιδοτήσεων και συνολικού ποσού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ", αναφέρει.

"Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συνδιαλέγονται με όλα τα μέσα: διμερείς επαφές κτλ. Προς το παρόν το ευαίσθητο θέμα του κράτους δικαίου έχει αγγιχτεί αλλά δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. Η Γαλλία και η Γερμανία ευθυγραμμίζονται περισσότερο από ποτέ. Ο Πρόεδρος και ο Καγκελάριος πραγματοποιούν όλες τις συνομιλίες με τους ομολόγους τους από κοινού και από κοινού διασφαλίζουν ότι διατηρείται η φιλοδοξία της κοινής τους πρωτοβουλίας στις 18 Μαΐου", αναφέρει η διπλωματική πηγή.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» ισχυρίζεται το Ισραήλ

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» ισχυρίζεται το Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE