Η Χρύσα μας αποδεικνύει, τόσο με την στάση ζωής της, όσο και με την επιτυχία της, ότι οι «άριστοι» μαθητές δεν πλαισιώνονται πάντα με υπολογιστικές μηχανές ή βαδίζουν στους σχολικούς διαδρόμους παπαγαλίζοντας ιστορικές επετείους.
Γιώργος Τάττης
Η Χρύσα Κανάρη αποτελεί την εξαίρεση στους «εξαίρετους», καθώς συνειδητά επέλεξε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, μακριά από αυτό που η πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει ως «παιδεία», «μάθηση», «εκπαίδευση».
Η παιδεία πρέπει να παρέχει επιλογές - "Δεν είχαν σε υπόληψη την Τεχνική"
Όπως δηλώνει και η ίδια, η «παιδεία πρέπει να έχει πολλές κατευθύνσεις, να χτίζει ικανότητες, να παρέχει επιλογές».
Διάλεξε, λοιπόν, απομακρυσμένη από τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τις Τεχνικές Σχολές να υστερούν σε επίπεδο, κατάρτιση και παροχή γνώσεων, να φοιτήσει στην Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού. «Οι τέχνες ήταν η κύρια ασχολία μου, δεν ήθελα να χάσω χρόνο», συμπληρώνει. Όπως μας εξήγησε, η Τεχνική Σχολή σου παρέχει την δυνατότητα να εντρυφήσεις στο αντικείμενο που θες από την πρώτη χρονιά, ενώ στο Γενικό Λύκειο από την 2η χρονιά.
Η τέχνη στηρίζεται στην έμπνευση
Το τμήμα των Πολυμέσων Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΠΑΚ, όπως δηλώνει, το διάλεξε για να έχει περισσότερες επιλογές. Αποφάσισε, όμως, να σπουδάσει Καλές Τέχνες στην Αγγλία. Στην ερώτηση γιατί αποφάσισε τελικά να φύγει, απάντησε ότι «Η τέχνη στηρίζεται στην έμπνευση. Θα αλλάξει το περιβάλλον, θα αντλήσω έμπνευση. Επίσης, θεωρώ ότι η τεχνική μου, οι ιδέες μου, ταυτίζονται περισσότερο με το Αγγλικό πρότυπο. Θέλω να ανοίξω τους ορίζοντές μου, να δω νέους κόσμους, νέες κουλτούρες».
Ρωτώντας την για την καλλιτεχνική προπαιδεία στην Κύπρο, αλλά και για τις λιγοστές επιλογές να σπουδάσει κάποιος «Καλές Τέχνες» στο νησί μας, αφού αυτό θέλει να σπουδάσει τελικά, απάντησε πώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα να σπουδάσει κάποιος και στην Κύπρο, καθώς λειτουργεί σχετικό Τμήμα στο ΤΕΠΑΚ, όπου κάποιος μπορεί να εισαχθεί με ξεχωριστή εξέταση στο σχέδιο.
Έκθεση Πινάκων με θεματική τους νέους και την δημιουργία
Η Χρύσα, όπως μας ενημέρωσε, έχει διοργανώσει Έκθεση με πίνακές της στην αρχή της σχολικής χρονιά. Όπως δηλώνει, «ήθελα να φέρω στο προσκήνιο τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και οι νέοι στις μέρες μας, λόγω της πίεσης που τους προκαλεί η κοινωνία, με τις απαιτήσεις να αυξάνονται, βάζοντας παράλληλα όρια στην δημιουργικότητα και στην έκφραση».
Δείτε μερικούς από τους πίνακες από το προφίλ της Χρύσας στο Instagram, όπου παρουσιάζει την δουλειά της.
Αβεβαιότητα και κορωνοϊός
Τέλος, η Χρύσα είπε ότι «ήταν πρωτόγνωρες οι συνθήκες που μας επέβαλλε ο κορωνοϊός. Η αίσθηση αβεβαιότητας μου προκαλούσε άγχος. Αλλά με την στήριξη και καθοδήγηση των καθηγητών μου, αλλά και την ενθάρρυνση των γονιών μου να συνεχίσω, κατάφερα να αφοσιωθώ στους στόχους μου και να τα καταφέρω».
Κλειδί η εμπιστοσύνη των γονέων
Ρωτώντας την για τους γονείς της, κατά πόσον την στήριξαν στην απόφασή της να ασχοληθεί με τις τέχνες, η Χρύσα απάντησε ότι είχε στήριξη από την πρώτη στιγμή, από την στιγμή που επέλεξε να πάει στην Τεχνική, παρά το γεγονός ότι «πολλοί δεν έχουν τις Τεχνικές σε υπόληψη».
«Κλειδί είναι η εμπιστοσύνη», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις