ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΙΣΒΟΛΗ: Τίμησαν στο ετήσιο μνημόσυνο τους πεσόντες - Παρούσα και η Ελλαδική Πολιτική Ηγεσία - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEO

ΕΙΣΒΟΛΗ: Τίμησαν στο ετήσιο μνημόσυνο τους πεσόντες - Παρούσα και η Ελλαδική Πολιτική Ηγεσία - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEO

Η μαύρη σημερινή επέτειος της τουρκικής εισβολής του 1974 επαναφέρει στις μνήμες αυτών που έζησαν τα γεγονότα αυτούς που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την Κύπρο, και διδάσκει στις νέες γενιές την αυτοθυσία στην πατρίδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τελέστηκε το πρωί, χοροστατούντως τους Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄, το μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Στο μνημόσυνο παρέστη η πολιτική ηγεσία του τόπου με προεξάρχοντα τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, η στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία, καθώς και απλός κόσμος.

Από ελληνικής Κυβέρνησης, παρών ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.


Στον επιμνημόσυνο λόγο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, είπε αρχικά πως 46 χρόνια μετά την εισβολή «κι ακόμα μετράμε πότε θα επιστρέψουμε, πότε ο πόθος της επιστροφής θα γίνει πράξη. Σαράντα έξι χρόνια σε αναμονή, σε αβεβαιότητα, σε αγωνία.

«Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι επικίνδυνη, με την Τουρκία απροκάλυπτη όσο ποτέ και με επιθετικές διαθέσεις να θέλει να παγιώσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη και κυρίαρχη χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Η συμβολική, αλλά γεμάτη μηνύματα –στο εσωτερικό και το εξωτερικό–, μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, φανερώνει τις προθέσεις και την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας. Δυστυχώς, η διπλωματία δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι και η προσπάθεια κατάληξης σε συναίνεση στη βάση πανανθρώπινων αξιών, δεν φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα για τον Τούρκο ηγέτη, ο οποίος δεν σεβάστηκε ένα μνημείο, κτήμα και κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας», είπε.

Ο κ. Χριστοφίδης, σημείωσε πως ως μικρή χώρα δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να καθορίσουμε πολιτικές, αλλά πρέπει τουλάχιστον να εδραιώσουμε εκείνες τις συνέργειες στην περιοχή με τους εταίρους μας, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. «Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την ευρωπαϊκή μας οικογένεια». Πρέπει, συνέχισε, «να βρούμε διπλωματικούς και ευφυείς τρόπους ώστε να είμαστε διαμορφωτές και συμμέτοχοι στο μέλλον της πατρίδας μας και για αυτό χρειαζόμαστε έξυπνη, προδραστική και διορατική διπλωματία».



Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε πως η λύση του Κυπριακού θα μας προφυλάξει από τους κινδύνους που παραμονεύουν. Μόνο η λύση, όπως είπε, θα αφαιρέσει από την Τουρκία τα προσχήματα για τη συμπεριφορά της.

Διευκρίνισε ότι η επιδίωξη και η επίτευξη λύσης δεν σημαίνει βεβαίως «ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στον εισβολέα, ούτε και είναι παράδοση άνευ όρων. Ούτε βεβαίως σημαίνει ότι δεχόμαστε οτιδήποτε μας προταθεί. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η λύση απαιτεί πάνω από όλα αλλαγή της στάσης της Τουρκίας. Αλλά είναι ένα αποτέλεσμα στο οποίο χρειάζεται να φτάσουμε για να μπορούμε να ατενίζουμε με αίσθημα ασφάλειας το μέλλον», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως είναι πιο σημαντικό τώρα που η Τουρκία συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, να πείσουμε ότι έχουμε την τόλμη να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία γιατί νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Σημείωσε ωστόσο πως καμμιά λύση δεν θα διαρκέσει αν οι πολίτες δεν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και αν δεν θέλουν να την κάνουν να δουλέψει, και εδώ είναι, όπως είπε, που η εκπαίδευση πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως πολλοί θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, πολλοί έφυγαν με ανεκπλήρωτη επιθυμία να επιστρέψουν πίσω στην αγαπημένη τους γη. «Αυτούς θυμόμαστε σήμερα, και για αυτούς πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Χρέος μας, έναντι όλων αυτών, είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Κύπρο ενωμένη, μία Κύπρο χωρίς τον κίνδυνο επανάληψης της τραγωδίας του 1974».

Στις δηλώσεις του μετά το ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης είπε πως θυμόμαστε σήμερα τις μαύρες μέρες του Ιούλη του 1974, το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τούρκικη εισβολή. Τιμούμε, σημείωσε, τους ήρωες που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα κάτω από αντίξοες συνθήκες, προδομένοι και εγκαταλειμμένοι. Οι ήρωες αυτοί, τόνισε, με σθένος αγωνίστηκαν δίνοντας μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματος τους για την πατρίδα.



«Συνειδητοποιούμε ότι μισό αιώνα μετά δεν μπορέσαμε ειρηνικά να λύσουμε το Κυπριακό. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ιαχές πολέμου, από τους αλαλαγμούς της Τουρκίας, και πρέπει να επιμένουμε σε μια ειρηνική πορεία για να έρθει η ειρήνη, η λύση και η ελευθερία στην Κύπρο. Αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», συνέχισε, γιατί η Τουρκία τότε βρήκε αφορμή, σήμερα φαίνεται έγινε πιο βάρβαρη και με περισσότερες πολεμικές διαθέσεις και χωρίς αφορμή απειλείται ξανά η πατρίδα μας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε μετά το μνημόσυνο πως προσήλθαν σήμερα στην Κύπρο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας, με βαριά καρδιά για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, Κύπριους και Ελλαδίτες, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου, υπερασπιζόμενοι κυπριακά εδάφη κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974.

«Σήμερα δεν εορτάζουμε αλλά θυμόμαστε και πενθούμε αυτή την επέτειο», είπε και σημείωσε πως «το δέντρο της ελευθερίας ποτίζεται μόνο με αίμα ηρώων και εδώ ποτίστηκε με αίμα πολλών ηρώων. Κλίνουμε το γόνυ, τους θυμόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς», κατέληξε.

Κόμματα

Μετά το μνημόσυνο στην Παναγία της Φανερωμένης ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως σήμερα τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν το καλοκαίρι του 1974 υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας. «Σήμερα που η Τουρκία συνεχώς προκαλεί τον ελληνισμό και με το τελευταίο περιστατικό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έχουμε καθήκον σαν Έλληνες της Κύπρου να παραδειγματιστούμε από την ένδοξη ιστορία μας και να κρατήσουμε τα λάβαρα του αγώνα μας ψηλά», είπε.

Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ο Κυριάκος Τσιμίλλης είπε πως αυτές οι μαύρες επέτειοι είναι μια πρόσθετη αφορμή για υπόμνηση του ξεχασμένου «Δεν ξεχνώ», που δεν μπορεί παρά να σημαίνει δεν εκχωρώ τον τόπο μου, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top