Την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισαν η Καγκελάριος της Γερμανίας και Γάλλος Πρόεδρος σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της Συνόδου στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος χαρακτήρισε τα συμπέρασμα θετικά και σημείωσε ότι "μπορούμε να πούμε ότι μεταξύ της 18ης Μαΐου, της κοινής μας πρωτοβουλίας και της 21ης Ιουλίου, διανύσαμε έναν σημαντικό δρόμο με τον οποίο η Ευρώπη έδειξε ότι είναι έτοιμη να ανοίξει νέο έδαφος σε μια πολύ ειδική κατάσταση. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Τα έκτακτα γεγονότα - επειδή αυτή είναι η πανδημία που έχει φτάσει σε όλους - απαιτούν επίσης εξαιρετικές νέες μεθόδους".
"Χρειάστηκε επίσης πολύ ώρα. Μόνο οι προκάτοχοί μας στη Νίκαια χρειάστηκαν πιθανώς λίγα ακόμη λεπτά. Τουλάχιστον αυτό ειπώθηκε σήμερα. Δεν το έχω ελέγξει", σημείωσε.
"Έχουμε, όμως, την θέσει τα οικονομικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα επτά χρόνια και ταυτόχρονα δίνουμε μια απάντηση στη μεγαλύτερη κρίση από καταβολής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μορφή του ταμείου ανασυγκρότησης. Η βασική δομή αυτού του ταμείου, όπως πρότεινε η Επιτροπή, διατηρήθηκε. Πολλές από τις προτάσεις μας από τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία έχουν συμπεριληφθεί. Ο συνολικός όγκος των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει διατηρηθεί. Οι επιχορηγήσεις είναι λίγο λιγότερο στα 390 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εγγυήσεις λίγο περισσότερο", αναφέρει.
"Νομίζω ότι δείξαμε ότι είμαστε πλέον σε θέση να δημιουργήσουμε προβλεψιμότητα. Θα ήθελα φυσικά να ευχαριστήσω την ομάδα του Σ.Μισέλ, του Προέδρου του Συμβουλίου, και της ομάδας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, της Προέδρου της Κομισιόν".
Η Καγκελάριος εξήγησε ότι "ο προϋπολογισμός προσανατολίζεται προς το μέλλον της Ευρώπης. Ωστόσο, αποσκοπεί επίσης στη διασφάλιση ότι η εσωτερική αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στη χειρότερη οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία μπορούν να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους για ανοικοδόμηση. Οι επιχορηγήσεις που μπορούμε να δώσουμε, αλλά και οι εγγυήσεις, συνδέονται με μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω εξελίξεις και δύο μείζονα μελλοντικά καθήκοντα: το 30% των δαπανών δαπανάται για θέματα του κλίματος και επίσης για την ψηφιοποίηση.Υπήρξε μια μακρά συζήτηση για το πώς να καταστεί σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται πραγματικά. Αφενός, η Κομισιόν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εδώ, αλλά τα κράτη μέλη θα το πράξουν επίσης", εξήγησε η Καγκελάριος.
"Θέλω να συνοψίσω και πάλι ότι σήμερα, το κύριο πράγμα ήταν να δείξουμε αποφασιστικότητα. Δεν ήταν εύκολο. Το γεγονός ότι μας πήρε τόσες πολλές ημέρες δείχνει επίσης ότι ήρθαμε από διαφορετικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ότι στο τέλος συγκεντρωθήκαμε και ότι τώρα όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε είναι πραγματικά σημαντικό", σημειώνει.
"Φυσικά θα έχουμε τώρα πολύ δύσκολες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προεδρία που κατέχει σήμερα η Γερμανία ως εκ περιτροπής προεδρία θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο. Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είδαν επίσης ότι έχουμε αγωνιστεί να βρούμε μια καλή λύση και ότι στη συνέχεια θα έχουμε επίσης καλές συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", ανέφερε.
"Είμαι πολύ ανακουφισμένη. Δεν τα καταφέραμε τον Φεβρουάριο. Τώρα το κάναμε. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ακόμη και πέρα από την Ευρώπη, ότι αυτή η πολύ ειδική δομή, αυτή η πολύ ειδική δομή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελείται από 27 κράτη μέλη και έρχονται με πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, μπορεί να ενεργήσει από κοινού και έχει δείξει την ικανότητά της να ενεργεί. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι", κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι "για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε την ευκαιρία να πάρουμε μαζί δάνεια και να δημιουργήσουμε ένα ταμείο αλληλεγγύης. Ο στόχος που θέσαμε - 750 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά - τελικά εγκρίθηκε από όλους. Μέρος, 390 δισεκατομμύρια ευρώ - το έχει ήδη αναφέρει ο καγκελάριος - περιλαμβάνει επιχορηγήσεις. Αυτό είναι πραγματικά ένα μεγάλο ποσό που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν ένα σημαντικό μέρος των δικών τους εθνικών σχεδίων. Αυτό είναι κάπως πίσω από το γαλλο-γερμανικό σχέδιο της 18ης Μαΐου. Αλλά ο δρόμος που έχουμε διανύσει τους δύο μήνες είναι μόνο λίγος χρόνος στην ευρωπαϊκή ιστορία", σημείωσε.
"Πολλοί συνάδελφοι δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν εν μέρει την γαλλο-γερμανική πρόταση της 18ης Μαΐου. Σε δύο μήνες καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια συναίνεση για αυτό το πρωτοφανές ταμείο ανάπτυξης, ώστε να μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί. Φυσικά, αυτό απαιτούσε προθυμία για συμβιβασμό και πολλή προσπάθεια. Με αυτό το ταμείο ανοικοδόμησης, μπορούμε σχεδόν να διπλασιάσουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρέπει να έχετε κατά νου την πορεία που έχουμε καλύψει. Το σημείο στο οποίο κολλήσαμε τον Φεβρουάριο ήταν περίπου το ένα τοις εκατό του ακαθάριστου εισοδήματος της Ευρώπης. Αλλά τώρα έχουμε έναν προϋπολογισμό και ένα σχέδιο που είναι περίπου το 2% του ακαθάριστου εισοδήματος της Ευρώπης", κατέγραψε ο Εμ.Μακρόν.
"Αυτές οι μακρές διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονταν φυσικά από δυσκολίες, αντιφάσεις και διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη. Ωστόσο, χαίρομαι που, μαζί με τον καγκελάριο, έχουμε δεσμευτεί πάντα στη συνεργασία και σε ένα φιλόδοξο σχέδιο σχετικά με το κοινό έργο μας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Εάν η Γερμανία και η Γαλλία είναι μαζί, δεν μπορούν να κάνουν και τα πάντα. Αλλά αν δεν συμφωνούν, τίποτα δεν λειτουργεί", εξήγησε.
"Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια. Αυτό το σχέδιο, αυτός ο προϋπολογισμός, σχετίζεται με τις διαφορετικές προκλήσεις στην πολιτική υγείας και στη φιλοξενία, δηλαδή σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Αν δεν το κάναμε αυτό, θα σήμαινε να ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα σε λίγους μήνες και χρόνια", προειδοποίησε.
Σημείωσε δε ότι το 30% του προϋπολογισμού προορίζεται για δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα, την πράσινη συμφωνία που εγκρίθηκε πριν από μερικούς μήνες, αλλά "επίσης, αγωνιστήκαμε για παραδοσιακές πολιτικές, όπως η γεωργική πολιτική, η οποία έχει σταθεροποιηθεί. Πρόκειται για την επισιτιστική ασφάλεια και την κυριαρχία. Η πολιτική συνοχής διατηρείται. Όπως είπε η καγκελάριος, ο προϋπολογισμός για όλες τις μελλοντικές πολιτικές έχει αυξηθεί".
"Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω τι είναι πιο σημαντικό. Είναι ένα σημαντικό στάδιο που έχουμε επιτύχει εδώ χάρη σε αρκετούς μήνες και χρόνια κοινής εργασίας και δέσμευσης. Το στάδιο του Meseberg το 2018 ήταν βασικά η βάση για αυτήν την κοινή δέσμευση. Το αναπτυξιακό ταμείο, το οποίο βασίζεται σε αυτήν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι πραγματικά μια ιστορική αλλαγή και για την Ευρώπη. Φυσικά υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα για τις αποπληρωμές. Δεν πρέπει όλα να παραμείνουν στους ώμους των μελλοντικών γενεών. Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος", κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις