Ιμάμογλου - Κιλιτσντάρογλου: Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην προσευχή στην Αγ. Σοφία

Ιμάμογλου - Κιλιτσντάρογλου: Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην προσευχή  στην Αγ. Σοφία

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέρριψαν την πρόσκληση για συμμετοχή στην προσευχή της Παρασκεύης στην Αγία Σοφία ενώ την πρόσκληση αποδέχτηκε η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ. 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται να ανοίξει η Αγία Σοφία, τη μέρα της προσευχής θα είναι στην Άγκυρα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Λωζάνης. 

Στο μεταξύ η εφημερίδα Μιλλιέτ αποκαλύπτει ότι οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν να καλύψουν με ηλεκτρικές κουρτίνες τις αγιογραφίες εντός του μνημείου οι οποίες θα κλείνουν και θα ανοίγουν σε ένα λεπτό, την ώρα της προσευχής και θα ανοίγουν αμέσως μετά για τους τουρίστες. Οι ειδικοί απέρριψαν το σύστημα φωτοσκίασης επειδή θα προκαλεί ζημιά στα ψηφιδωτά. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να καλυφθούν η 6,5 μέτρων αγιογραφία της Θεοτόκου, η 7,5 μέτρων αγιογραφία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και οι αγιογραφίες των Σεραφείμ.  Το Ομφάλιον, οι μαρμάρινες πλάκες που σχηματίζουν σχήμα ομφαλού στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας θα καλυφθεί από το χαλί. Για να μην πάθει ζημιά το πάτωμα, κάτω από χαλί θα τοποθετήσουν ειδικό ύφασμα. Τα ψηφιδωτά της Δέησης, των Κομνηνών, της Ζωής, των Αυτοκρατόρων και των Πατριαρχών στον γυναικωνίτη δεν θα καλυφθούν.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ ετοιμάστηκε επίσης και ντοκυμαντέρ που θα υποβληθεί τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στην ΟΥΝΕΣΚΟ το οποίο θα εξηγεί ότι με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν θα υπάρξει καμιά ζημιά στο μνημείο. Εν τω μεταξύ σε όσους θα συμμετάσχουν στην προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας την Παρασκευή θα μοιραστεί από ένα χαλάκι μιας χρήσης και μάσκα.

Aπό ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανακηρύχθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα οι 56 νέοι βουλευτές μετά τις εκλογές - Σφραγίστηκε επίσημα η σύνθεση της Βουλής

Ανακηρύχθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα οι 56 νέοι βουλευτές μετά τις εκλογές - Σφραγίστηκε επίσημα η σύνθεση της Βουλής

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η επίσημη τελετή ανακήρυξης των 56 νέων βουλευτών που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε παρουσία πολιτικών αρχηγών, στελεχών κομμάτων, συγγενών και φίλων των εκλεγέντων, σηματοδοτώντας τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων που αναμένεται να συνέλθει για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE