Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, σε σχέση με τις αυξημένες παραβιάσεις της Τουρκίας.
Του Γιώργου Τάττη
Μετά και την NAVTEX της Τουρκίας, σειρά είχε η Ελλάδα και η Κύπρος, με απαντητική έκδοση αντί-NAVTEX.
Σύμφωνα με τα Ελλαδικά ΜΜΕ, κινητικότητα υπήρξε στην τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ, απέναντι από τα βόρεια παράλια της Ρόδου. Μάλιστα, κάνουν λόγο για πάνω από 10 κύριες μονάδες του τουρκικού στόλουμ ενώ άλλοι αναλυτές μιλούν και για δυνάμεις της Τουρκίας που είναι σε ετοιμότητα δυτικά και νοτίως της Κύπρου.
Τα τρία πλωτά γεωτρύπανα που έχει στο δυναμικό της η Τουρκία βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές. Το γεωτρύπανο Πορθητής βρίσκεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασας για γεωτρήσεις στην περιοχή.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Κ. ΚΟΥΣΙΟΣ: 'Είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ για τις πολιτικές της Τουρκίας'
Το γεωτρύπανο Γιαβούζ, εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σημειώνουμε ότι την 15η Ιουλίου υπήρξε επίσης παράνομη NAVTEX, για γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ".
Παράλληλα, το προσφάτως αγορασμένο γεωτρύπανο Κανούνι (Sertao) βρίσκεται νοτιοδυτικά του λιμανιού της Μερσίνας, όπου και γίνονται οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του σκάφους.
Επιπρόσθετα, η έκδοση της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το διάστημα των επόμενων 12 ημερών μέχρι τις 2 Αυγούστου, βρίσκει το εν λόγω πλοίο, μαζί με τα Ataman και Cengiz Han, ελλιμενισμένα στην Αττάλεια.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εγρήγορση στην Αθήνα - Πώς έδρασε η Ελλάδα- Επικοινωνία και με Χριστοδουλίδη
Οι εξελίξεις τρέχουν
Όπως διαφαίνεται, η Ελληνική Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία, έχει τεθεί σε ετοιμότητα και αναμένει την ενδεχόμενη κάθοδο του Oruc Reis για να προχωρήσει με τις αντιδράσεις της. Μια πιθανή υπαναχώρηση στις αρχικές της δηλώσεις, ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με αφετηρία το "όλα είναι υπό συζήτηση". Στο μεταξύ, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν σε Ελλαδικά μέσα ότι το ηθικό είναι ακμαίο και ότι το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να ανταπεξέλθει με εμπλοκή ακόμη περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τουρκικά παίγνια στο Καστελόριζο – Οι φόβοι της Ελλάδας
Ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση των διεθνών δυνάμεων, που όπως φαίνεται μέχρι τώρα, προσανατολίζονται σε χλιαρές λεκτικές καταδίκες. Σε κάθε περίπτωση, ο όποιος στρατητικός σχεδιασμός της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν μπορεί να βασιστεί σε εξωγενείς παράγοντες.
Επιπρόσθετα, ο δημοσιογράφος και αναλυτής Σταύρο Λυγερός, αναδεικνύει σε σημερινό του άρθρο την σταδιακή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, κάνοντας "βήμα-βήμα" τις παράνομες κινήσεις της. Όπως σημειώνει, ξεκίνησε αρχικά με τις "διερευνητικές βόλτες" του Μπαρμπάρος για να μετρήσει αντιδράσεις. Ακολούθησαν οι συστηματικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην συνέχεια, η γεώτρηση σε μη αδειοδοτημένο θαλάσσιο οικόπεδο σε απομακρυσμένο σημείο. Μετέπειτα, "έστειλε το γεωτρύπανο και σε θαλάσσιο οικόπεδο, τα δικαιώματα του οποίου κατέχουν η γαλλική ΤΟΤΑΛ και η ιταλική ΕΝΙ". Όπως σημειωνει, επίσης, "τώρα, η θαλάσσια περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με τη navtex είναι λίγο πιο βόρεια, αλλά και πάλι σε μεγάλη απόσταση από το Καστελλόριζο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι Τούρκοι έχουν μάθει να φθάνουν στον στόχο τους βήμα-βήμα".
Η πιθανή εμπλοκή της Κύπρου
Εάν κάτι πρέπει να ανησυχεί και την Κύπρο, όπως δηλώνουν και έγκριτοι αναλυτές, είναι το ότι κάθε παρόμοια επιθετική κίνηση της Άγκυρας δεν περιορίζεται σε μια γεωγραφική περιοχή, αλλά αγγίζει το σύνολο των συνόρων. Όπως διαμηνύουν, παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν, είχαν ως συμπλήρωμα την μετακίνηση στρατευμάτων σε επιθετική διάταξη, από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο.
Μάλιστα, ο Δρ. Γιώργος Κέντας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι όποιοι κανόνες εμπλοκής για αποτροπή δημιουργίας τουρκικού τετελεσμένου στο Αιγαίο από την Ελλάδα, οφείλουν να καλύψουν και την Κύπρο. Αλλιώς, (Σημείωση Συντάκτη) μπορούμε να κάνουμε λόγο και για εγκληματική αμέλεια.
Γιώργος Τάττης
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Με ελληνική και κυπριακή αντι-Navtex απαντούν Αθήνα και Λευκωσία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις