Έχοντας διανύσει σχεδόν τους 2 από τους 3 καλοκαιρινούς μήνες και προσπαθώντας ακόμη να κλείσει τις ‘πληγές‘ που άνοιξε στο κορμί του τουρισμού η πανδημία, ο Υφυπουργός Τουρισμού κύριος Σάββας Περδίος ανακοίνωσε πως οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τος αφίξεις Αυγούστου περιορίζονται στις 100.000 από τις 200.000 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Φυσικό επακόλουθο αφού οι κύριοι αιμοδότες (Βρετανοί και Ρώσοι) δε βρίσκονται προς το παρόν στο προσκήνιο αφού οι μεν Ρώσοι λόγω της τραγικής επιδημιολογικής εικόνας δεν έχουν τοποθετηθεί σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες που διαχωρίζονται οι χώρες με βάση τα επιδημιολογικά τους δεδομένα, ενώ οι δε Άγγλοι (που έχουν τοποθετηθεί στην Γ’ κατηγορία) μας ‘γύρισαν την πλάτη’ μη τοποθετώντας μας στο πτητικό τους πρόγραμμα κάτι που αναμένεται να αναθεωρηθεί μόνο εάν τοποθετηθεί στην κατηγορία Α’.
Το πρόβλημα φαίνεται να διογκώνεται ακόμη περισσότερο αφού ακόμη και χώρες που μπορούσαν ν’αναπληρώσουν -έστω σε μικρό συγκριτικά βαθμό- αυτό το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε, όπως είναι το Ισραήλ και η Σουηδία βρίσκονται εκτός νυμφώνος (Σουηδία στην κατηγορία Γ και Ισραήλ εκτός καταλόγου).
Η προσάρτηση του εσωτερικού τουρισμού ήταν διαχρονικά μικρή (μόλις το 6-7% του τουρισμού βασιζόταν στο εσωτερικό) αλλά ακόμη και κατά τη φετινή -ιδιάζουσα- περίοδο θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε στοχευμένη προσπάθεια για προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου συμπατριωτών μας σε εγχώρια καταλύματα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ αφού οι πλείστοι Κύπριοι επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό -και συγκεκριμένα στην Ελλάδα- με τον κυριότερο λόγο να είναι οικονομικός.
Ακόμη και ο αναθεωρημένος κατάλογος του ΠΑΣΥΞΕ με βελτιωμένες τιμές δε φαίνεται ικανός να πείσει τον μέσο Κύπριο τουρίστα που προτιμά να περάσει ένα πενθήμερο σε κάποιο ελληνικό νησί παρά στην ίδια του τη χώρα και αυτό από μόνο του είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οι ιδέες, το όραμα αλλά και το πλάνο δεκαετίας που είχε εξαγγείλει -προ κορονωιού- τόσο ο Σάββας Περδίος όσο και ολόκληρο το Υφυπουργείο Τουρισμού έκαναν λόγο για μια ‘στροφή’ -επιτέλους- όσον αφορά ποιους θέλουμε να προσελκύσουμε και τι ποιότητα διακοπών θέλουμε να παρέχουμε. Πουλάμε επί σειρά ετών τον ήλιο και τις παραλίες μας. Όμως ήλιο και παραλίες δεν έχουμε μόνο εμείς, προσφέρουν πλέον πολλοί και μάλιστα πολύ οικονομικότερα απ’ότι εμείς.
Γι’αυτό και θεωρώ σπουδαίας σημασίας το νέο μοντέλο που θέλει να προωθήσει το Υφυπουργείο Τουρισμού καθώς και διάφορες μικρές δράσεις που προωθούνται μέσω και νομοσχεδίων. Τέλος στις πλαστικές καρέκλες, τέλος στο αλκοόλ σε πλατείες, δρόμους και πάρκα και με κύριο λόγο να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας πολιτών και τουριστών σε μοντέλο Ισπανίας, Κροατίας όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Περδίος.
Δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά πάρα πολλά να δείξουμε, να δώσουμε και να πάρουμε από τον τουρισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις