Την παραπομπή της συζήτησης του θέματος των διαγραφών δανείων πολιτικών κομμάτων και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών/οργανισμών στην Ad Hoc Επιτροπή, η οποία συστάθηκε για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, αποφάσισε η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου.
Το θέμα με τίτλο «Διαγραφές δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε πολιτικά κόμματα ή εταιρείες/οργανισμούς συνδεδεμένους με κόμματα, όπως επίσης και διαγραφές δανείων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» είχε εγγραφεί από τον Ιανουάριο του 2020 κατόπιν πρότασης της ομάδας του ΔΗΣΥ και υιοθετήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή.
Σε μεγάλο μέρος της συνεδρίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος έθεσε το θέμα παραπομπής της συζήτησης του θέμα στην Ad Hoc επιτροπής, κατόπιν και επιστολής της ομάδας του ΑΚΕΛ.
Πλέον η Επιτροπή Ελέγχου θα καταρτίσει αιτήματα για εξέταση τα οποία θα περιληφθούν στους όρους εντολής της Ad Hoc Επιτροπής.
Πάντως ο ίδιος ο κ. Συλλούρης είπε πως το θέμα δεν διαγράφεται από την ατζέντα της επιτροπής Ελέγχου και θα παραμείνει «επικουρικά». «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σβηστεί από τον κατάλογο των θεμάτων, θα μείνει εκεί έστω και επικουρικά. Το θέμα δεν αφαιρείται από την ημερήσια διάταξη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στην Ad Hoc Επιτροπή παραπέμπεται το θέμα με τις διαγραφές δανείων σε κόμματα και συνδεόμενες εταιρείες
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραπομπής του θέματος στην Ad Hoc Επιτροπή, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι είπε πως «το πλεονέκτημα της Ad Hoc επιτροπής είναι ότι πέραν από την ολοκληρωμένη συζήτηση είναι ότι θα έχουμε στα χέρια μας και εργαλεία για διερεύνηση και βοήθειας από αξιωματούχους του κράτους όσο και εξειδικευμένους τεχνοκράτες».
Στα θέματα που ηγέρθησαν αφορούσε ότι οι όροι εντολής της Ad Hoc Επιτροπής πηγαίνουν πίσω μέχρι το 2013, ενώ η ομάδα του ΔΗΣΥ στην εγγραφή του θέματος στην επιτροπή Ελέγχου ζητά όπως εξεταστεί το θέμα μέχρι το 2000.
Εξάλλου, στα θέματα που έθεσε προς διερεύνηση ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, περιλαμβάνονται η κατάθεση καταλόγων από τις τράπεζες με διαγραφές δανείων ή μέρη δανείων σε κόμματα ή συνδεδεμένες εταιρείες ή οργανισμούς από το 2000 μέχρι σήμερα, η κατάθεση καταλόγου με δάνεια με ευνοϊκή μεταχείριση, όπως επιτόκια ή χωρίς εξασφαλίσεις.
Ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε ότι οι Βουλευτές μπορεί να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος να τις υποβάλει στην Ad Hoc Επιτροπή.
Υποστήριξε δε ότι όλα αυτά τα θέματα μπορεί να τα εξετάσει καλύτερα η Ad Hoc Επιτροπή, η οποία, όπως είπε διαθέτει και την «ασφαλιστική δικλείδα» καθώς οι αποφάσεις της περνούν από την Ολομέλεια της Βουλής.
Επεσήμανε ακόμη ότι η Ολομέλεια της Βουλής εξουσιοδότησε τους αρχηγούς των κομμάτων για να ολοκληρώσουν τους όρους εντολής. «Αν κριθούν ότι δεν είναι ικανοποιητικοί το θέμα πάει στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως παρά το ότι το θέμα των διαγραφών δανείων ήταν στην ατζέντα της συνεδρίας, αποφασίστηκε παρουσία και του Προέδρου της Βουλής, ότι το θέμα αυτό να μεταφερθεί στην Ad Hoc επιτροπή και ότι αν κόμματα ή μεμονωμένοι Bουλευτές επιθυμούν να θέσουν κάποια θέματα προς εξέταση να τα θέσουν μέσω του ιδίου ή να υιοθετηθεί από την επιτροπή.
Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το αποτέλεσμα ερευνών τέτοιων θεμάτων και έφερε το παράδειγμα της διερεύνησης του Χρηματιστηρίου.
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η Βουλευτής του κόμματος Αννίτα Δημητρίου είπε το θέμα, όπως ενεγράφη, θα συζητηθεί από την Ad Hoc επιτροπή και πρέπει να καταστεί σαφές στους όρους εντολής της. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό θα πρέπει να υπάρξει διεξοδικός έλεγχος και να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις, είπε.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το θέμα που είναι εγγεγραμμένο στην επιτροπή θα μεταφερθεί ως έχει στην Ad Hoc επιτροπή. Λέγοντας πως η επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της πριν τη λήξη της παρούσας Βουλής. Εξέφρασε ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολη η εργασία της επιτροπής.
Εξάλλου, για άλλη μια φορά Βουλευτές έστρεψαν τα πυρά τους κατά της λεγόμενης «λίστας Γιωρκάτζη».
Όσον αφορά στη λίστα Γιωρκάτζη, αν ένα πράγμα διαφαίνεται από τις τοποθετήσεις του νυν Διοικητή είναι ότι τεκμηριώνεται ότι πρόκειται για ανεπαρκή και πρόχειρη λίστα που συσκοτίζει και να στρέψει το θέμα αλλού και όχι στο ζητούμενο που είναι ποιοι έλαβαν ευνοϊκή μεταχείριση, είπε η κ. Δημητρίου.
Και ο κ Στεφάνου χαρακτήρισε τη λίστα ως πρόχειρη και ελλιπή.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για σκοπιμότητα εκ μέρους της τέως Διοικήτρια της ΚΤΚ «προφανώς για τη συγκάλυψη, την αποπλάνηση και την στροφή της προσοχής του κοινού προς άλλες κατευθύνσεις και όχι στην ουσία του ζητήματος».
Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Κουλίας είπε με την λίστα Γιωρκάτζη «ενοχοποιήσαμε» τον κόσμο επειδή υπάρχουν ΜΕΔ. «Δηλαδή όλοι αυτοί είναι κλέφτες; Αφήσαμε τους κλέφτες και πήραμε τα θύματα» υποστήριξε.
Ανέφερε ότι ο ίδιος έχει δάνειο στην Τράπεζα Κύπρου εδώ και τέσσερα χρόνια και βρέθηκε το όνομά του σε μια εφημερίδα, όπως είπε, και είπαν ότι «αυτός είναι κλέφτης, έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο».
«Δάνειο το οποίο ήταν στεγαστικό, εξυπηρετείτο και δεν υπήρχε καμιά φορά πρόβλημα. Το κατήγγειλα στην Αστυνομία», είπε.
Υποστήριξε τέλος ότι η λίστα Γιωρκάτζη «είναι άκρως παράνομη» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε τίποτα αναφορικά με την ουσία ενδεχόμενης ευνοϊκής μεταχείρισης ή διαγραφών δανείων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις