Η συμφωνία στους κανόνες ανταγωνισμού και σε σχέση με την αλιεία, είναι τα βασικά εμπόδια στη σύναψη της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, επεσήμανε σήμερα ο Μ.Μπαρνιέ από το Λονδίνο, μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα γύρου (του 6ου) διαπραγματεύσεων με την βρετανική πλευρά.
Συγκεκριμένα ο Μ.Μπαρνιέ υπενθύμισε τις κατευθύνσεις που είχε δώσει προς την ΕΕ ο Πρωθυπουργός Τζόνσον, με τις γνωστές κόκκινες γραμμές: κανένας ρόλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δικαίωμα καθορισμού μελλοντικών νόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς περιορισμούς και μια συμφωνία για την αλιεία που δείχνει ότι το Brexit κάνει μια πραγματική διαφορά σε σύγκριση με την υπάρχουσα κατάσταση.
Ο Μ.Μπαρνιέ υπενθύμισε ωστόσο ότι "φυσικά, οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία συνεπάγεται περιορισμούς και στα δύο μέρη" και τόνισε ότι "συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε ειλικρινά και εποικοδομητικά, σύμφωνα με την εντολή που μας έδωσαν τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δείξει το ίδιο επίπεδο δέσμευσης και ετοιμότητας να βρει λύσεις που σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές και συμφέροντα της ΕΕ. Αυτή την εβδομάδα, είχαμε χρήσιμες συζητήσεις σχετικά με ορισμένα θέματα σε αγαθά και υπηρεσίες. Αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες και απαιτούν να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους τους τομείς. Και είμαστε ακόμα πολύ μακριά", κατέγραψε.
Ως σημεία όπου καταγράφεται κάποια πρόοδος, ανέφερε τα εξής: τις αποκλίσεις στους τομείς του συντονισμού κοινωνικής ασφάλισης και των προγραμμάτων της Ένωσης, τον στόχο ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου θεσμικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρούς μηχανισμούς επιβολής και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
"Σε δύο σημαντικά θέματα, τις μεταφορές και την ενέργεια, είχαμε έντονες και χρήσιμες συζητήσεις. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να ζητά οφέλη από την ενιαία αγορά", σημείωσε. "Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος σε δύο βασικά θέματα της οικονομικής μας εταιρικής σχέσης. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν ισχυρές εγγυήσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού - συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων και προτύπων - για τη διασφάλιση ανοικτού και θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων μας, επίσης με την πάροδο του χρόνου και δεύτερον, πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια ισορροπημένη, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση για την αλιεία, έχοντας κατά νου τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών μελών, και ιδίως τους πολλούς άνδρες και γυναίκες των οποίων το βιοπορισμό εξαρτάται από αυτό και από τις δύο πλευρές", κατέγραψε ο Μπαρνιέ.
"Σχετικά με τα δύο σημεία που ανέφερα - τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την αλιεία - αυτή την εβδομάδα και πάλι, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδειξε προθυμία να σπάσει το αδιέξοδο", ξεκαθάρισε.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αρνείται να δεσμευτεί για τη διατήρηση υψηλών προτύπων με ουσιαστικό τρόπο.
Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, παρά τη σαφή διατύπωση της Πολιτικής Διακήρυξης, δεν έχουμε σημειώσει καμία πρόοδο. Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε καμία ορατότητα σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου για το μελλοντικό εγχώριο καθεστώς ελέγχου των επιδοτήσεων. Σεβόμαστε την πολιτική συζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ο χρόνος για απαντήσεις εξαντλείται γρήγορα. Σε σημαντικούς τομείς όπως το κλίμα, το περιβάλλον, το εργατικό ή κοινωνικό δίκαιο, το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται αποτελεσματικά μέσα για να αποφύγει τη μείωση των τιμών με τη μείωση των προτύπων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να ανακτήσει την κανονιστική του αυτονομία. Σεβόμαστε αυτό. Αλλά μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει αυτήν τη νέα ρυθμιστική αυτονομία για να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό μαζί μας; Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα καθώς δεσμευόμαστε για μια νέα οικονομική εταιρική σχέση", δήλωσε ο Μ.Μπαρνιέ.
"Θέλουμε να κάνουμε συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δασμούς, χωρίς ποσοστώσεις, αλλά και χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό. Και είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου το θέλουν επίσης", σημείωσε.
"Σεβόμαστε την πολιτική επιλογή της βρετανικής κυβέρνησης και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για λύσεις", δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι "μια λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία για αγαθά και υπηρεσίες δεν θα οδηγήσει την ΕΕ να παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για ισχυρούς ισότιμους όρους ανταγωνισμού".
"Όσον αφορά την αλιεία, το ΗΒ ζητά ουσιαστικά έναν σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ από τα ύδατα του ΗΒ. Αυτό είναι απλώς απαράδεκτο", τόνισε.
"Τα κοινά αποθέματα πρέπει να διαχειρίζονται από κοινού - σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της υπεύθυνης και βιώσιμης διαχείρισης των πόρων. Και καμία συμφωνία δεν μπορεί να οδηγήσει σε μερική καταστροφή της αλιευτικής βιομηχανίας της ΕΕ", ξεκαθάρισε.
"Αυτό σημαίνει ότι, με την τρέχουσα άρνησή του να δεσμευτεί σε όρους ανοικτού και θεμιτού ανταγωνισμού και σε μια ισορροπημένη συμφωνία για την αλιεία, το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει μια εμπορική συμφωνία σε αυτό το σημείο απίθανη", προειδοποίησε. "Σε κάθε περίπτωση, το ΗΒ επέλεξε να αποχωρήσει από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 2021 - σε λίγο περισσότερο από πέντε μήνες. Αυτό θα επιφέρει αναπόφευκτες αλλαγές", υπενθύμισε και κατέγραψε την προετοιμασία της ΕΕ για όλα τα ενδεχόμενα.
"Από την πλευρά μας, ετοιμαζόμαστε. Αλλά αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία για τη μελλοντική μας εταιρική σχέση, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες τριβές. Για παράδειγμα, στο εμπόριο αγαθών, εκτός από τις νέες τελωνειακές διατυπώσεις, θα υπάρχουν δασμοί και ποσοστώσεις. Αυτή είναι η αλήθεια του Brexit . Και θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια", ξεκαθάρισε.
"Εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτήν την πρόσθετη τριβή, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Οκτώβριο το αργότερο, έτσι ώστε η νέα συνθήκη μας να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους", προειδοποίησε ο Μπαρνιέ.
"Αυτό σημαίνει ότι απομένουν λίγες μόνο εβδομάδες και ότι δεν πρέπει να τις σπαταλούμε". τόνισε.
Υπενθύμισε δε ότι το ΗΒ οφείλει να εφαρμόσει άμεσα το πρωτόκολλο για τη Β.Ιρλανδία και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στον ΗΒ.
"Σήμερα στο Λονδίνο, θέλω να επιβεβαιώσω την προθυμία της ΕΕ να επιτύχει μια φιλόδοξη συμφωνία εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου, ακόμη και αργότερα, στην εξωτερική ασφάλεια και άμυνα. Αυτή είναι επίσης η επιθυμία των 27 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων", είπε.
"Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να επιτύχουν συμφωνία με την ΕΕ. Διότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις πολλές και σοβαρές προκλήσεις του σήμερα: αλλαγή του κλίματος και βιοποικιλότητα, υγεία και ασφάλεια, έρευνα και καινοτομία, δημοκρατία και θεμελιώδη δικαιώματα, καταπολέμηση της φτώχειας και χρηματοοικονομική σταθερότητα", τόνισε ο Μπαρνιέ.
"Θα επιστρέψω στο Λονδίνο με την ομάδα μου την επόμενη εβδομάδα όπως είχε προγραμματιστεί. Ένας νέος γύρος προβλέπεται στα μέσα Αυγούστου", κατέληξε λέγοντας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις