ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργίου: Προβληματισμό για τους όρους για απορρόφηση κονδυλίων από Κράτη Μέλη

 Γεωργίου: Προβληματισμό για τους όρους για απορρόφηση κονδυλίων από Κράτη Μέλη

Προβληματισμό για τους όρους για απορρόφηση κονδυλίων από ΚΜ, εκφράζει ο Ευρωβουλευτής Γεωργίου.


Δεν πρέπει να υποτιμάται η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ωστόσο υπάρχει και προβληματισμός για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απορρόφηση κονδυλίων από τα κράτη μέλη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.

Αναφέρει ότι υπήρξε η συγκεκριμένη προσέγγιση κάτω από το βάρος της κρίσης της πανδημίας και της απαίτησης πολλών χωρών που επλήγησαν, ιδιαίτερα του Νότου, άνκαι τονίζει πως στην αρχή είχαν προδιαγραφεί πολύ πιο αισιόδοξα πράγματα με τις αρχικές διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προέδρου της Φον Ντερ Λάϊεν περί κορωνο-ομολόγου, που τελικά δεν ευοδώθηκαν.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, ήταν πομπώδεις οι διακηρύξεις και κάτω από το βάρος της πανδημίας, των τεράστιων απωλειών και των νεκρών έδειχνε η Επιτροπή να αντιλαμβάνεται ότι εκείνο που εφαρμόστηκε κατά την προηγούμενη κρίση του 2008, δεν ξεπεράστηκε.

«Πίστευα ότι θα παραδειγματίζονταν ότι εκείνες οι πολιτικές της λιτότητας, της αφαίρεσης κονδυλίων από υγεία και κράτος πρόνοιας δεν ήταν ορθές και ότι θα ακολουθείτο μια άλλη πολιτική. Πήγαμε σε συμβιβαστική συμφωνία , πήγαμε σε κατάληξη την πέμπτη μέρα και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν φοβεροί ανταγωνισμοί και τεράστιες συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στις μεγάλες χώρες και ανάμεσα σε Βορρά και Νότο», ανέφερε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι για το κόμμα του δεν είναι ζήτημα Βορρά και Νότου και δεν είναι γεωγραφικό το θέμα αλλά μια σύγκρουση φιλοσοφιών, της φιλοσοφίας της λιτότητας και των περικοπών έναντι σε μια άλλη προσέγγιση για μια πιο χαλαρή πολιτική που να επιτρέψει να μπουν οι υποθήκες για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη τεράστια κρίση.

Εκφράζει δε ανησυχία και προβληματισμό για κάποια πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει διερωτώμενος «μήπως εν τέλει και από την πίσω πόρτα εμπεδώνονται μνημόνια σε όλες πλέον τις ευρωπαϊκές χώρες».

«Διότι όπως είναι γνωστό μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις και πάρα πολλά σύμφωνα τα οποία είναι αναγκαία, αλλά από την άλλη να δούμε και πως θα αντιμετωπίσει η Επιτροπή και το Συμβούλιο τις χώρες που δεν ανταποκρίνεται στους όρους. Και ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι, μήπως θα επιβληθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες και στο τέλος της μέρας όλα αυτά θα είναι δώρο άδωρο;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Γεωργίου τονίζει πως τα χρήματα πρέπει να διατεθούν για την πραγματική οικονομία και για εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από αυτή τη κρίση και να μην καταλήξουν σε κάποιους λίγους και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηρίζει επίσης ένα μεγάλο παραμύθι αυτά που λέχθησαν από Γερμανία και Ολλανδία ότι θα αναγκάζονταν να πληρώσουν τα χρέη των μικρών με το ευρωομόλογο.

«Θα ήταν μια υποθήκευση των δυνατών οικονομιών της Γερμανίας, των Βορείων για μια πιο φτηνή δανειοδότηση για χώρες που επλήγησαν περισσότερο και είναι παραμύθι ότι θα μας πλήρωσαν τα χρέη μας η Ολλανδία και η Γερμανία, κανένας χρέος δεν θα μας πλήρωναν, θα υποθήκευαν τις δυνατές οικονομίες τους για μια φτηνή δανειοδότηση. Εξάλλου τώρα αυτοί οι ισχυροί, οι λεγόμενοι φειδωλοί παίρνουν 53 δις ευρώ πίσω ως επιστροφές ενώ γίνονται και περικοπές», ανέφερε.

Έψεξε το γεγονός ότι επήλθαν περικοπές σε θέματα υγείας, στο πρόγραμμα EU4Health, στα κονδύλια για έρευνα και καινοτομία, στο ταμείο αγροτικής ανάπτυξης ενώ αντίθετα παρέμειναν τα ίδια ή και αυξήθηκαν τα κονδύλια για την άμυνα.

«Εμείς ως GUE έχουμε σοβαρή ένσταση για αυτό το ζήτημα και θα κατατεθούν και τροπολογίες γιατί δεν γίνεται να αφαιρείς από αυτούς τους τομείς που απέδιδαν στην κοινωνία ή εκεί που εντοπίζονται τα προβλήματα, όπως κλίμα, έρευνα , κυκλική οικονομία και άλλα», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που αναλογούν στην Κύπρο από το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρει πως το κονδύλι δεν υποτιμάται καθόλου ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσει η συνδρομή μας ως κράτος , τι φορολογίες θα επιβληθούν για να αντληθούν ίδιοι πόροι και άλλα.

«Αυτά τα ζητήματα ελλοχεύουν κινδύνους άρα να τα δούμε προσεκτικά, έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει μια μελέτη και ένας σχεδιασμός για το που διατεθούν αυτά τα χρήματα, πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή μελέτη και αποτίμηση αναγκών και που αυτά διοχετεύονται. Σημειώνουμε πάντως την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ ότι σε αυτή τη διαδικασία θα μπει σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό είναι θετικό. Λέω όμως ότι πρέπει να υπάρξει απορρόφηση γιατί έχουμε κακές επιδόσεις σε ότι αφορά την απορροφητικότητα κονδυλίων και από αυτά τα 2,7 δις να εκταμιευθεί και το τελευταίο ευρώ για να μη μείνει ένα κενό νούμερο», λέει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Θρίλερ για γερά νεύρα η ψηφοφορία - Παγκόσμιο ενδιαφέρον και αγωνια

LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Θρίλερ για γερά νεύρα η ψηφοφορία - Παγκόσμιο ενδιαφέρον και αγωνια

Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top