Σε συνέχεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα που εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, η οποία εγκρίθηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας στις 30 Ιουνίου 2020.
Τα συμπεράσματα επαναλαμβάνουν την υποστήριξη της ΕΕ για τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής «Μία χώρα, δύο συστήματα» και την αλληλεγγύη της προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ, ενώ παράλληλα καθορίζουν μια συντονισμένη δέσμη μέτρων για διάφορους τομείς.
Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- πολιτική ασύλου, μετανάστευσης, θεώρησης και διαμονής ·
- εξαγωγές ειδικού ευαίσθητου εξοπλισμού και τεχνολογιών για τελική χρήση στο Χονγκ Κονγκ ·
- υποτροφίες και ακαδημαϊκές ανταλλαγές με φοιτητές και πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ ·
- υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών ·
- τη λειτουργία των ρυθμίσεων έκδοσης των κρατών μελών και άλλων σχετικών συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ
Τέλος, τα συμπεράσματα απαιτούν επανεξέταση της εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και των επιπτώσεων της δέσμης μέτρων για την ανταπόκριση της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, η ΕΕ σημειώνει ότι "οι συνεχείς προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με περαιτέρω προσπάθειες να ενσωματώσουν βίαια την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία και τη Σεβαστούπολη στη Ρωσία, αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος "η πρόσφατη τελετή για την κατασκευή δυο καρίνων πολεμικών πλοίων στο Κερτς είναι ένα ακόμη σαφές βήμα για τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα"
"Μια άλλη ανησυχία είναι οι τελευταίοι περιορισμοί της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ουκρανών πολιτών από και προς την χερσόνησο της Κριμαίας. Η πρόσβαση στην ηπειρωτική Ουκρανία και το δικαίωμα επιστροφής στον τόπο κατοικίας πρέπει να παρέχονται χωρίς όρους και δεν πρέπει να απαιτούν ρωσικό διαβατήριο", τονίζει ο εκπρόσωπος.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αναμένει από τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ακλόνητα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της", καταλήγει.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις