ΔΙΕΘΝΗ

Απάντηση Υφ. Εξωτερικών ΗΒ στην Τ. Βίλιερς για την Αγία Σοφία

Απάντηση Υφ. Εξωτερικών ΗΒ στην Τ. Βίλιερς για την Αγία Σοφία

Η βρετανική κυβέρνηση «έχει σημειώσει» την τουρκική απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, καθώς και τη διεθνή ανησυχία που έχει προκληθεί, αλλά θεωρεί πως πρόκειται για «κυριαρχικό ζήτημα για την Τουρκία», επαναλαμβάνει η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον σε επιστολή της προς τη βουλευτή Τερέζα Βίλιερς.

Η γνωστή για τη μακρόχρονη φιλοκυπριακή της δράση Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου, είχε διατυπώσει την αντίθεσή της με την απόφαση Ερντογάν με επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, εκ μέρους του γνωστού κινηματογραφιστή της παροικίας Δώρου Παρτασίδη.

Η κα. Μόρτον, που είναι Υφυπουργός αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά, σημειώνει ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί από το Λονδίνο με άλλες χώρες ή οργανισμούς.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανέμενε η Αγία Σοφία, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, να παραμείνει προσβάσιμη για όλους, ως μαρτυρία της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας της και της πλούσιας και ποικιλόμορφης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η κα. Μόρτον, το Λονδίνο καλωσορίζει τις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μνημείου που θα μείνει ανοιχτό για ανθρώπους όλων των πίστεων και εθνικοτήτων, «κάτι που συνάδει με τις πρόνοιες του τουρκικού συντάγματος για την ελευθερία της συνείδησης και της ανεξιθρησκείας για όλους».

Η επιστολή συμπληρώνει ότι οι χώρες που μετέχουν της Συνθήκης Παγκόσμιας Κληρονομιάς πρέπει να φροντίζουν τα μνημεία τους να τηρούν τους όρους της συνθήκης. 

«Πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση. Η Αγία Σοφία έχει τεράστια πολιτιστική σημασία για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς ανά τον κόσμο. Η μετατροπή της σε χώρο λατρείας άλλης πίστης θα προκαλέσει μεγάλο πόνο και αναστάτωση», σημείωνε η κα Βίλιερς στην επιστολή της.

«Καταδικάζω την πρόταση να μετατραπεί ο καθεδρικός σε τέμενος και προτρέπω τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο», προσθέτει η βουλευτής, που είναι μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανεξιθρησκεία και την Ελευθερία των Πεποιθήσεων.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Θα «λιώσουμε» και σήμερα - Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε αναλυτικά το «καιρικό μενού»



Φόνος στην Ορμήδεια: Τον πυροβόλισε στο κεφάλι - Η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί - Η ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων

Φόνος στην Ορμήδεια: Τον πυροβόλισε στο κεφάλι - Η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί - Η ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων

Νεκρός με τραύμα στο κεφάλι, από πυροβόλο όπλο, εντοπίστηκε άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, σε εργαστήριο έξω από την Κοινότητα Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top