Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. "Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά") στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού. "θελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ", είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.
"Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;" είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας. Η ThawraMap, δηλαδή ο "Χάρτης της Επανάστασης", ανάρτησε τη λίστα στο Twitter και το Instagram, μαζί με έναν χάρτη όπου σημειώνονται περίπου 50 διαθέσιμα σπίτια, κρεβάτια και ξενοδοχεία με έως και 40 δωμάτια.
Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται. "Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα", έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.
Ο Μίχαελ Γκάλερ εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του Λιβάνου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή λνωση να ενεργοποιηθεί περισσότερο στην περιοχή.
"Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε πέμπτος κάτοικος είναι πρόσφυγας. Η πολιτική κατάσταση είναι επίσης περίπλοκη", δήλωσε σήμερα ο Γκάχλερ στις εφημερίδες του "Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας" (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).
"Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της χώρας. Στο μέλλον, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι μέχρι τώρα σε αυτήν την πολυτάραχη περιοχή και να ενεργήσει ως ενδιάμεσος", δήλωσε ο Gahler.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις