Σίγουρα θα υπάρξει μια πρωτοβουλία για το Βαρώσι, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι το θέμα συζητήθηκε χθες Τετάρτη (05/08) με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος το βλέπει θετικά.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Τατάρ σε δηλώσεις χθες βράδυ επιστρέφοντας από την Τουρκία είπε ότι το θέμα των Βαρωσίων μελετάται ακόμα από νομικής άποψης και λέγοντας πως «σίγουρα θα υπάρξει μια πρωτοβουλία», ανέφερε ότι «χωρίς να παραβιάζονται οι περιουσίες των βακουφίων», τα ακίνητα θα επιστραφούν στους πρώην κατοίκους τους μέσω της «επιτροπής ακινήτων».
Το σημαντικό είναι τα Βαρώσια να ανοίξουν για εγκατάσταση υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Αυτά ξεκαθαρίστηκαν για ακόμη μια φορά», πρόσθεσε, στις συναντήσεις που είχε στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι το θέμα «βλέπε ζεστά» και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Να σημειωθεί ότι το θέμα των Βαρωσίων συζήτησαν με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και οι πρόεδροι των κομμάτων Δημοκρατικό και Αναγέννησης όπως δήλωσαν οι ίδιοι επιστρέφοντας χθες, νωρίτερα από τον κ. Τατάρ, στα κατεχόμενα. Οι Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί δήλωσαν ότι συμφωνούν όλοι για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ενώ ο κ. Αρικλί το συνέδεσε και με την λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι στην Άγκυρα κλήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί που πιστεύουν σε αυτά τα δύο θέματα.
Κινητικότητα στο Κυπριακό «σαν σεισμός», γράφει η Κίπρις
Στο θέμα των επισκέψεων των τριών Τ/κ πολιτικών στην Άγκυρα αναφέρεται σήμερα και η εφημερίδας Κίπρις που με τίτλο «Ετοιμαστείτε για κινητικότητα σαν σεισμό στην Κύπρο» στο κύριο άρθρο της αναφέρεται σε δηλώσεις χθες βράδυ στην τηλεόραση του ομίλου του προέδρου του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρεια το τί διαμείφθηκε ειδικά στην ευρεία σύσκεψη στην Άγκυρα υπό τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Η Κίπρις στο κύριο άρθρο της αναφέρει ότι αν κάποιος συνδέσει τα κομμάτια των συζητήσεων βλέπει ότι το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αν δεν υπάρξει διαφορετική δήλωση, λέγεται ότι η Τουρκία θα προβεί σε σοβαρή αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό, προστίθεται στο άρθρο που σημειώνει ότι εάν ληφθούν υπόψη και οι δηλώσεις μετά από τις συναντήσεις, η Τουρκία θα προβάλει την λύση δύο κρατών εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.
Το μέλος του κομματικού συμβουλίου και της κεντρικής διοικούσας επιτροπής του ΚΕΕ, Οζέρ Κανλί συμμετείχε τηλεφωνικώς στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας ότι υπάρχουν παραδείγματα στο παρελθόν που το UBP διαφώνησε με την Τουρκία στο Κυπριακό, όμως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στο ΚΕΕ και την Κυβέρνηση στην Άγκυρα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι γίνεται κατανοητό πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο της σημαντικό βήμα σε σχέση με το Βαρώσι στο πλαίσιο της αλλαγής της πολιτικής της στο Κυπριακό και γι’ αυτό το λόγο έγινε η πρόσκληση από την Άγκυρα προς τα κόμματα ΚΕΕ, ΔΚ, ΚΛ, και κόμμα Αναγέννησης, τα οποία υποστηρίζουν το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, είναι έτοιμες όλες οι λεπτομέρειες ανά στάδιο σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων και εξηγήθηκαν στους Τατάρ, Ατάογλου και Αρικλί, όπως γράφει η Κίπρις με την εφημερίδα να σημειώνει ότι δεν θα ήταν λάθος να λεχθεί ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης θα γίνει πολύ σύντομα.
Η Άγυρα δεν θέλει επανεκλογή Ακιντζί λόγω Κυπριακού, γράφει ο Μετίν Μουνίρ
Εξάλλου σε άρθρο του γνωστού τ/κ καταγωγής αρθρογράφου στην Τουρκία, Μετίν Μουνίρ που δημοσιεύει σήμερα η τ/κ εφημερίδα Ντιαλόγκ, γράφει ότι στην Ελβετία δεν τέλειωσαν μόνο οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά «έγινε και ο τάφος» του σχεδίου της επανένωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη».
Ο κ. Μουνίρ ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί με δική του πρωτοβουλία προέβη σε εδαφικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής της Μόρφου στους Ε/κ, όμως, δεν μπόρεσε να εμποδίσει το τουμπάρισμα των συνομιλιών. Εδώ και τρία χρόνια από τότε κάθεται άπρακτος, πρόσθεσε. Δεύτερο ελάττωμα του κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, είναι ότι καβγαδίζοντας με τον Ερντογάν διασάλευσε τις σχέσεις με την Τουρκία και δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την εκλογή Ακιντζί. «Αυτή η απροθυμία είναι τόσο μεγάλη που σε περίπτωση που εκλεγεί ο Ακιντζί και επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες, η Άγκυρα δεν θα καθίσει δίπλα του στο τραπέζι».
Στο παρελθόν ήταν αντίθετος με τις πολιτικές της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά μετά την τελευταία Διάσκεψη της Γενεύης συμμερίζεται την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, δήλωσε εξάλλου και ο «βουλευτής» του ΔΚ και ανεξάρτητος υποψήφιος «πρόεδρος», Σερντάρ Ντενκτάς.
Συμφωνεί, πρόσθεσε, με την θέση της Τουρκίας ότι δεν έμεινε τίποτα που δεν συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρέπει να έλθουν στην ημερήσια διάταξη και άλλες επιλογές εκτός από την λύση ομοσπονδίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις