ΕΛΛΑΔΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου στην ΑΟΖ επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή- Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου στην ΑΟΖ επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή- Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας" είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.


Προσέθεσε ότι χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους".

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ` όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. "Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο" υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι με την Αίγυπτο, όπως και πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. "Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο" τόνισε.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν έχει ισχύ για την Τουρκία

Για την Τουρκία δεν έχει ισχύ η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι η περιοχή που καλύπτει η "λεγόμενη", όπως την αποκαλεί, συμφωνία, εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που ανακοινώθηκε στα ΗΕ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή. 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. “Η λεγόμενη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα σχετικά με τα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχει ισχύ για την Τουρκία. Αυτή η αντίληψή μας θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “η λεγόμενη περιοχή δικαιοδοσίας συμπεριλαμβάνεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα ΗΕ”. “Η Αίγυπτος η οποία έχασε τα 11.500 τ.χλ. με την συμφωνία που υπέγραψε το 2003 με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, σήμερα πάλι χάνει θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας με τη λεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα. Με αυτή τη συμφωνία γίνεται προσπάθεια παραβίασης και των δικαιωμάτων της Λιβύης”, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε δραστηριότητα στη εν λόγω περιοχή και αναμφίβολα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ και της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

100χρονη εξακολουθεί να εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα και αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από τη μακροζωία της

Αεροσυνοδός αποκάλυψε το λόγο που δεν πρέπει να φοράτε κοντομάνικο μπλουζάκι στο αεροπλάνο

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της

Σε καυγά εξελίχθηκε τροχαίο στην Πάφο - Του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με σμίλα στο κεφάλι



Συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης Συμβουλίου Ασφαλείας

Συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης Συμβουλίου Ασφαλείας

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top