ΚΥΠΡΟΣ: Εντατικές έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό των δραστών της μεγάλης πυρκαγιάς

ΚΥΠΡΟΣ: Εντατικές έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό των δραστών της μεγάλης πυρκαγιάς

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία Πάφου για τον εντοπισμό των δραστών της μεγάλης διαστάσεων πυρκαγιάς που έπληξε τις κοινότητες Κούκλια, Αρχιμανδρίτα, Ορείτες, Μούσερε και Δορά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, προέκυψαν μαρτυρίες ότι δύο οχήματα  διακινήθηκαν στην περιοχή τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 08/08,με αποτέλεσμα η Αστυνομία Πάφου να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαφανεί εάν οι οδηγοί αυτών των οχημάτων έχουν σχέση με την πρόκληση της πυρκαγιάς. Ο οδηγός ενός εκ των δύο οχημάτων εντοπίστηκε και όπως διαφάνηκε δεν έχει σχέση με την υπόθεση εμπρησμού, ενώ ο οδηγός του δεύτερου οχήματος εξακολουθεί να αναζητείται. 

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του κρατικού δάσους Ορείτες, καλυμμένη με πεύκα και άλλη δασική βλάστηση.

Το σκηνικό προκαλεί θλίψη και συγκλονισμό αφού καμένη γη και αποκαΐδια συνθέτουν σήμερα τον άλλοτε πνεύμονα πρασίνου. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή. Στην περιοχή,  σημειώνουν, ήταν ιδιαίτερα πλούσιο το ενδημικό θήραμα και γενικά η πανίδα που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.

Εξαιτίας του κινδύνου αναζωπυρώσεων, λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς και του ακανόνιστου σχήματος της περιμέτρου, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης από χτες την νύχτα, για την πλήρη ασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων και για την πλήρη κατάσβεση των μικρών εστιών που υπάρχουν.

Σημειώνεται πως  για  την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 190 άτομα του Τμήματος Δασών με 32 πυροσβεστικά οχήματα, 35 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα της Πολιτικής Άμυνας με 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση, 2 άτομα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με 1 πυροσβεστικό όχημα, 5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές.

Τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 10 πτητικά μέσα, 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα αεροσκάφη, 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 2 ελικόπτερα  των Βρετανικών Βάσεων, και 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τραμπ: Οι χώρες που παίρνουν πετρέλαιο μέσω των Στενών να φροντίσουν για την ασφάλεια διέλευσης - Διώξτε τους Αμερικανούς, λένε οι Ιρανοί στις χώρες του Κόλπου

Τραμπ: Οι χώρες που παίρνουν πετρέλαιο μέσω των Στενών να φροντίσουν για την ασφάλεια διέλευσης - Διώξτε τους Αμερικανούς, λένε οι Ιρανοί στις χώρες του Κόλπου

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διανύει την 15η μέρα, χωρίς ορατό τέλος ενώ η ενεργειακή κρίση απειλεί να λυγίσει την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πολλές χώρες θα στείλουν πολεμικά πλοία για να διασφαλίσουν ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοικτά. Η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε τις προσπάθειες των συμμάχων της Μέσης Ανατολής να ξεκινήσουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν.

BEST OF TOTHEMAONLINE