ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: 'Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δικαιώνει την Τουρκία'

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: 'Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δικαιώνει την Τουρκία'

Δηλώσεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ παραχώρησε κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, Ελλάδα και Αίγυπτος διαπραγματεύονται 15-20 έτη για αυτή την συμφωνία, ενώ όπως είπε, η υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου, δεν εισέρχεται στα σύνορα που έχει χαράξει η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας παραβιάζει αυτή της Τουρκίας και όπως ανέφερε, ‘αυτό που είπαμε θα το δείξουμε τόσο στο πεδίο, όσο και στο τραπέζι΄.

Πέραν τούτου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αθήνα ήθελε να ξεκινήσει την συμφωνία με την Αίγυπτο από την υφαλοκρηπίδα των νησιών εντός και πέριξ της Κρήτης, αλλά έγινε κατανοητό πως υποχώρησε από αυτήν τη θέση , ενώ την ίσια στιγμή, πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως έχουν γίνει υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών εδώ, περιλαμβανομένης της Κρήτης. Επί της ουσίας, είναι κάτι που υποστηρίζει τις θέσεις μας».

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία εξυπηρετεί την Άγκυρα για φύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην αναπτύξουμε τα πλοία μας στην περιοχή. Παρότι μας παροτρύνουν, εμείς δεν θα ακούμε. Διότι είναι τώρα φανερό ότι η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο…».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Οι Βρυξέλλες γίνονται το επόμενο κρίσιμο διπλωματικό τεστ-Στο επίκεντρο η αποστολή της Ολγκίν και η άτυπη πενταμερής

Κυπριακό: Οι Βρυξέλλες γίνονται το επόμενο κρίσιμο διπλωματικό τεστ-Στο επίκεντρο η αποστολή της Ολγκίν και η άτυπη πενταμερής

Η διπλωματική κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό εισέρχεται σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις των τελευταίων μηνών, με το βλέμμα να στρέφεται πλέον στις Βρυξέλλες. Μετά τις διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυπριακής κυβέρνησης, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για τη σύγκληση της άτυπης πολυμερούς διάσκεψης, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου, ή στις αρχές Αυγούστου.