Μαζί με άλλες 4 υποψηφιότητες για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, μπήκε «σφήνα» και μια υποψηφιότητα που αφορά Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) σχετιζόμενη με Βρετανικό Πανεπιστήμιο και η οποία χρηματοδοτείται από την Αγγλική Πρεσβεία και το Institute of Citizenship της Αγγλίας.
Του Γιώργου Τάττη
Ως συνέπεια τούτου, εγείρεται θέμα δεοντολογικό και βαθιά πολιτικό.
Ποια είναι η «iclaim» και ποιος ο σκοπός της
Η εν λόγω ΜΚΟ, η οποία τιτλοφορείται ως «iclaim» όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα της, έχει σαφή σχέση με βρετανικό πανεπιστήμιο, το οποίο έχει και παράρτημα στην Κύπρο, με σκοπό να δημιουργήσει ένα δίκτυο από και για «κοινωνικούς διαμεσολαβητές».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ThemaOnline, η «iclaim» αυτοπροτάθηκε, καθώς πλέον, οι κανόνες έχουν αλλάξει και κατέστη δυνατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι εργασίες της «iclaim» έχουν ξεκινήσει από το 2018.
Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, «η κοινωνική διαμεσολάβηση καθιερώνει ένα πεδίο στο οποίο τα εμπλεκόμενα μέρη έρχονται από κοινού να ορίσουν, να εννοιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα αίτια τις αντιπαράθεσης, με σκοπό την διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης». Το πρόγραμμα για το οποίο επιδιώκει την βράβευσή της η εν λόγω ΜΚΟ αφορά την δικοινοτική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ, καθώς «δουλεύει με τις κοινότητες και επαγγελματίες στην Κύπρο, για να προωθηθεί η κοινωνική διαμεσολάβηση ως ένα εργαλείο για να λυθούν οι διακοινοτικές διαμάχες».
Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και ένα εγχειρίδιο για επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουλεύουν για την επίτευξη της ειρήνης, εντάσσοντας και άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση. Οι πηγές χρηματοδότησης της ΜΚΟ είναι η Βρετανική Πρεσβεία, το Ινστιτούτο Υπηκοότητας της Αγγλίας, ενώ διαβουλεύσεις γίνονται και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και διαδικασίας
Το ζήτημα που εγείρεται είναι προφανώς δεοντολογικό και βαθιά πολιτικό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται να παρεμβαίνει ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, μέσω της Εθνικής Επιτροπής επιλογής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου ενός κράτους μέλους, στην προκειμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ‘περνώντας εν μέρει πολιτική ατζέντα’ για λογαριασμό μας. Μάλιστα, αυτό γίνεται από ένα κράτος το οποίο δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο αποχώρησής του. Ως εκ τούτου, τίθεται θέμα έμμεσης παρέμβασης, μέσω κάποιας γραφειοκρατικής διαδικασίας του Ευρωκοινοβουλίου.
Επιπρόσθετα, επισημαίνονται ζητήματα που αφορούν την φετινή αλλαγή της διαδικασίας, καθώς και τον βαθμό εμπλοκής της Εθνικής Επιτροπής που προκρίνει τις τελικές 5 υποψηφιότητες στην Κεντρική Επιτροπή που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η Εθνική Επιτροπή, όπως ενημερώνεται το ThemaOnline, αποτελείται από 5 πρόσωπα. Τρεις ευρωβουλευτές οι οποίοι δεν πρότειναν δική τους υποψηφιότητα και δύο άλλα πρόσωπα από την «Κοινωνία των Πολιτών». Στην προκειμένη περίπτωση οι 3 ευρωβουλευτές ήταν οι Λουκάς Φουρλάς, Κώστας Μαυρίδης, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ συμμετείχαν ένας εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) και ένας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
Η αλλαγή των κανόνων
Το ThemaOnline, επικοινώνησε με τον Ανδρέα Κεττή, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «από φέτος άνοιξε η δυνατότητα για προτάσεις και για την κοινωνία των πολιτών. Ο καθένας μπορεί να προτείνει, όχι μόνο οι ευρωβουλευτές». Όπως προσθέτει, η Εθνική Επιτροπή Επιλογής για το βραβείο έχει την αποστολή να διαλέξει 5 υποψηφιότητες, για να προταθούν στην Κεντρική Επιτροπή Επιλογής που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τέλη Οκτωβρίου και οι εθνικές τελετές βράβευσης θα γίνουν τον Νοέμβριο.
Δεν υπάρχει το αίσθημα της λογοδοσίας – Δεν τίθενται προσκόμματα από την διαδικασία επιλογής
Επικοινωνώντας με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη, τονίστηκε ότι «αυτή η αλλαγή των κανόνων φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα. Αφενός, δεν υπάρχει το αίσθημα της λογοδοσίας και αφετέρου δεν υπήρχε η δυνατότητα να ψηφίσουμε. Η πρώτη δοκιμή των νέων κανόνων για την απονομή του βραβείου έχει αναδείξει ένα τεράστιο κενό, το οποίο αποδεικνύεται μέσα και από την συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει ξεκάθαρα η ανάγκη να ξαναεξεταστούν οι κανόνες και τα κριτήρια της διαδικασίας ούτως ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να προωθούνται προτάσεις οι οποίες δυνατόν να υποκρύβουν συμφέροντα και επιδιώξεις που στρέφονται ενάντια στις αξίες της Ε.Ε.»
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, προκύπτει ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα, αφού «ουσιαστικό κριτήριο της επιλογής είναι ότι πρέπει να έχει επιτελεστεί ουσιαστικό έργο. Η εν λόγω επιλογή δεν φαίνεται να πληροί αυτό το κριτήριο με τόση μικρή διάρκεια ζωής, με αποτέλεσμα να ευτελίζει τον ίδιο τον θεσμό, ακόμη και η μεταβίβασή της υποψηφιότητας στην Κεντρική Επιτροπή Επιλογής».
Το ThemaOnline μίλησε για το θέμα και με τον Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής, ο οποίος επισήμανε ότι πρότεινε από κοινού με τον Λευτέρη Χριστοφόρου, πρόταση που αφορά την Κύπρια Γυναίκα Πρόσφυγα. Για το συγκεκριμένο θέμα με την ΜΚΟ, δήλωσε πως «κατά την διάρκεια της παρουσίασης των προτάσεων δεν έγινε ενδελεχής ενημέρωση για το ποιος χρηματοδοτεί και με τι ασχολείται. Εάν υπάρχει κάτι μεμπτό, θα διερευνηθεί». Όπως μάλιστα ενημερωθήκαμε τόσο από τον κ. Φουρλά όσο και από τον κ. Μαυρίδη, στην Επιτροπή αποδείχθηκε ότι 2 συγκεκριμένες προτάσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια και απορρίφθηκαν για τεχνικά ζητήματα, ενώ δεν εναπόκειται σε αυτούς να απορρίψουν ή όχι προτάσεις, εάν πληρούν τα κριτήρια.
Επιπρόσθετα, σε επικοινωνία μας με το άλλο μέλος της Εθνικής Επιτροπής, ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, είπε ότι δεν βλέπει κάτι μεμπτό στην εν λόγω πρόταση, ούτε κρυμμένες πολιτικές ατζέντες. Μάλιστα, τονίστηκε πως οι 5 προτάσεις πέρασαν ομόφωνα από την Εθνική Επιτροπή.
Οι όροι εμπλοκής της Εθνικής Επιτροπής Επιλογής
Σε μετέπειτα συνομιλία μας με τον Ανδρέα Κεττή, για σχετικά διευκρινιστικά ερωτήματα που αφορούν τους όρους εντολής της Εθνικής Επιτροπής Επιλογής, επισημάνθηκε ότι «ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής επιλογής είναι απλά να κρίνει ποια προγράμματα/προτάσεις είναι τεχνικά επιλέξιμα. Δεν μπορεί να αποκόψει ένα έργο που τεχνικώς πληροί τα κριτήρια που έθεσε η Κεντρική Επιτροπή του βραβείου».
Μάλιστα, είπε ότι λόγω πανδημίας, η κατευθυντήρια γραμμή της Κεντρικής Επιτροπής για φέτος είναι να βραβευτούν προτάσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τονίστηκε, επίσης, εκ νέου ότι δεν είναι δουλειά την Εθνικής Επιτροπής να κρίνει την ουσία των προτάσεων, την ποιότητα και το βάθος τους. Αυτό θα αξιολογηθεί από την Κεντρική Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίσημο συνημμένο έγγραφο με τους κανόνες, στο πρότελευταίο σημείο αναγράφεται ότι "η απόφαση της εθνικής επιτροπής ..... λαμβανει υπόψη τις απόψεις όλων των μελών της επιτροπής και ιδίως αναφέρει με σαφήνεια τυχόν ζητήματα τα οποία, κατά την άποψη των μελών της, πρέπει να τεθούν υπόψη της Επιτροπής του Βραβείου".
Οι πέντε προτάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εκ των τελικών προτάσεων δεν αφορά την διαχείριση της πανδημίας, καθώς, όπως πληροφορείται το ThemaOnline, δεν κατέστη δυνατό λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν στην πρόταση που επιχείρησε να κατεβάσει ο Κώστας Μαυρίδης, τιμώντας σύσσωμο το ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις