ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: «Ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα - η ΕΕ δίπλα τους»

Μπορέλ: «Ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα - η ΕΕ δίπλα τους»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, θα ενημερώσει την Τετάρτη τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και τις πρωτοβουλίες των Υπουργών Εξωτερικών για προσθήκη όσων ευθύνονται για τη βια και τη νοθεία στις πρόσφατες εκλογές σε λίστα κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «την Κυριακή 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν στην πορεία ελευθερίας. Αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις είχαν σαφείς απαιτήσεις: την απελευθέρωση όλων των παράνομα κρατούμενων ατόμων, τη δίωξη των υπευθύνων για την αστυνομική βία και τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών».

«Οι τεράστιοι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα. Η ΕΕ βρίσκεται δίπλα τους», διαβεβαιώνει ο Μπορέλ.

«Με ολοένα και πιο συγκλονιστικές αναφορές για απάνθρωπες συνθήκες και μεταχείριση σε χώρους κράτησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει διεξοδική και διαφανή διερεύνηση όλων των καταγγελλόμενων καταχρήσεων, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία έχει μεταφέρει τις προσδοκίες μας στις αρχές της Λευκορωσίας», σημειώνει.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «όπως συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην πρόσφατη βιντεοδιάσκεψη, η ΕΕ επεξεργάζεται νέες λίστες για κυρώσεις εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για βία, καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

«Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία την Τετάρτη, όπου θα τους ενημερώσω σχετικά με την πρόοδο αυτών των πρωτοβουλιών της ΕΕ», καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έσπασαν» στο ξύλο αστυνομικό γιατί δεν τους άφησε να δουν κρατούμενη - Τον χτύπησαν και έφυγαν «κύριοι»

• Διώκεται για ανάρμοστη συμπεριφορά ο Λοϊζίδης - «Στημένη διαδικασία… Είμαστε έτοιμοι να χάσουμε»

• Απαγόρευση κινητών σε γυμνάσια και λύκεια - Στο τραπέζι τρεις προτάσεις - Συνέχεια στην Επιτροπή Παιδείας

• Πόσα άτομα απασχολούνται στην Κυβέρνηση – Οι τομείς με αύξηση και μείωση προσωπικού

• Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα - Απαθείς οι παρευρισκόμενοι

• Οδηγούσαν κλεμμένη μοτοσικλέτα στη Λευκωσία - Προσέκρουσαν σε κιγκλίδωμα και φόρεσαν χειροπέδες



Ο πρωταγωνιστής, ο χαμένος και ο νικητής - Οι κινήσεις Αννίτας και Χριστοδουλίδη

Ο πρωταγωνιστής, ο χαμένος και ο νικητής - Οι κινήσεις Αννίτας και Χριστοδουλίδη

Αν είναι κάτι που θα πρέπει να διαπιστώσουμε στα όσα πρωτοφανή εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την προειδοποίηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία ότι ο ίδιος θα διόριζε Γενικό Ελεγκτή, την απόφαση της Αννίτας Δημητρίου να ακυρώσει το ταξίδι της στη Μάλτα για να προλάβει τα όποια γεγονότα και την άρον άρον ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας την Τρίτη για την απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να διορίσει στη θέση του Γενικού Ελεγκτή τον Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, είναι αυτό το οποίο δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top