Κι εγώ ντράπηκα, δήλωσε ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί λέγοντας ότι το λάθος στην μέτρηση των εισαγόμενων κρουσμάτων από θάλασσα και αέρα, οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα, το οποίο θα λυθεί σύντομα.
Το ζήτημα προέκυψε χθες μετά την αντίδραση επιχειρηματιών που ασχολούνται με την ναυσιπλοΐα επικρίνοντας την «κυβέρνηση» ότι, με βάση της καθημερινές ανακοινώσεις των κρουσμάτων, τα περισσότερα εισαγόμενα δεν ήρθαν με πλοία από την Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε προχθές μετά το «υπουργικό συμβούλιο».
Η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι με βάση τα στοιχεία που το «υπουργείο υγείας» είχε δώσει 64 είναι τα κρούσματα που ήρθαν αεροπορικώς, 28 με πλοία, 11 από επαφές, 2 εγχώρια και 11 δεν ξεκαθάρισε το πώς κόλλησαν τον ιό.
Μιλώντας στον διευθυντή της εφημερίδας Κίπρις Μανσέτ, ο Αλί Πιλλί είπε ότι το λάθος έγινε στην καταγραφή των ταξιδιωτών και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων και θα διορθωθεί. Πρόσθεσε ότι σε καραντίνα θα τίθενται οι ταξιδιώτες με πλοίο που θα εντοπίζονται θετικοί στον διαγνωστικό έλεγχο κατά την άφιξή τους στα κατεχόμενα.
Χθες από συνολικά 1695 τεστ εντοπίστηκαν 9 θετικά, με την Αβρούπα να επισημαίνει σήμερα ότι είναι η πρώτη φορά που στην τ/κ πλευρά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι περισσότερα από την ε/κ πλευρά, όπου χθες εντοπίστηκαν 8. Χθες δεν υπήρξε εγχώριο κρούσματα στα κατεχόμενα, από τα 9 που εντοπίστηκαν τα 7 ήρθαν αεροπορικώς και τα 2 ακτοπλοϊκώς.
Ο συνολικός αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων στα κατεχόμενα πλησιάζει τις 100.00, είναι 99.932 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τα 230, εκ των οποίων οι 72 είναι υπό θεραπεία.
Η Αβρούπα σημειώνει ότι σε ενάμιση μήνα, από τότε που άρχισε η σύνδεση με την Τουρκία, τα κρούσματα στα κατεχόμενα είναι περισσότερα από τον αριθμό κατά τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας. Όπως γράφει, σε 4 μήνες – μέχρι το τέλος Ιουνίου - είχαν καταγραφεί 108 κρούσματα, ενώ τον τελευταίο ενάμιση μήνα 122.
Την ίδια ώρα γίνεται συζήτηση και ασκείται κριτική στην «κυβέρνηση» και για το ζήτημα του νοσοκομείου πανδημίας, το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα ανεγερθεί κοντά στο υφιστάμενο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά καμία εργασία δεν ξεκίνησε ακόμα.
Οι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας ή στο γενικό νοσοκομείο Αμμοχώστου και σε κάποια ιδιωτικά σε άλλες πόλεις στα κατεχόμενα. Αίσθηση προκάλεσε σήμερα η φωτογραφία με μία σκηνή/τσαντίρι στην αυλή του γενικού νοσοκομείου Μόρφου με την πινακίδα πως πρόκειται για μέρος παρακολούθησης ατόμων με πυρετό.
Όπως αναφέρουν τ/κ ιστοσελίδες πρόκειται για «τσαντίρι πανδημίας» που έστησε εκεί η Ερυθρά Ημισέληνος. Χθες στο διαγνωστικό κέντρο του γενικού νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, υψώθηκε ταμπέλα που αναγράφει «κέντρο πανδημίας», χωρίς ωστόσο – όπως επισημαίνουν τ/κ ΜΜΕ – να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση για αλλαγή του καθεστώτος του εν λόγω χώρου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις