ΔΙΕΘΝΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μετατρέπεται σε τζαμί η Μονή της Χώρας με εντολή Ερντογάν

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μετατρέπεται σε τζαμί η Μονή της Χώρας με εντολή Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε την Παρασκευή την μετατροπή ακόμη μιας αρχαίας ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία είχε μετατραπεί σε τέμενος και έπειτα σε δημοφιλές μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση μετατροπής του Μουσείου Καριγιέ (Μονής της Χώρας) σε τέμενος έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, αναγνωρισμένου μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς ΟΥΝΕΣΚΟ σε τέμενος.

Η ιστορία του κτηρίου που χρονολογείται 1.000 χρόνια είναι παρόμοια με αυτή της Αγίας Σοφίας, της μεγαλύτερης γειτονικής εκκλησίας η οποία βρίσκεται στην δυτική όχθη του Κεράτιου Κόλπου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης .

Η Μονή της Χώρας ήταν μεσαιωνική βυζαντινή εκκλησία την οποία κοσμούν τοιχογραφίες της Δευτέρας Παρουσίας του 14ου αιώνα οι οποίες θεωρούνται πολύ σημαντικές για τον Χριστιανισμό.

Αρχικά είχε μετατραπεί στο Τέμενος Καριγιέ μισό αιώνα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς.

Μετατράπηκε σε Μουσείο Καριγιέ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο την εποχή που η Τουρκία προχώρησε με τη δημιουργία μιας πιο κοσμικής νέας δημοκρατίας η οποία γεννήθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ομάδα Αμερικανών ιστορικών τέχνης βοήθησαν τότε στην ανακαίνισή των αρχικών ψηφιδωτών της εκκλησίας και το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 1958. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση τις μάχες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς.

Το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας ενέκρινε την μετατροπή του μουσείου σε τέμενος το Νοέμβριο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου, που επισκέφθηκε το μνημείο λίγο μετά την δημοσίευση του διατάγματος του Ερντογάν ανέφερε ότι το μουσείο παραμένει ανοικτό για τους επισκέπτες σε αντίθεση με την Αγία Σοφία η οποία είχε κλείσει αμέσως για την μετατροπή της.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top