ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ: Τι ειπε για την πιθανή δημιουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο - 'Εργαλείο οι κυρώσεις στην Τουρκία' - VIDEO

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ: Τι ειπε για την πιθανή δημιουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο - 'Εργαλείο οι κυρώσεις στην Τουρκία' - VIDEO

Η Γαλλία επιθυμεί να δει περισσότερη παρουσία και μεγαλύτερο ρόλο της ΕΕ για διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν, η οποία φεύγει από το νησί ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αποστολής.

Και αυτό γιατί η κ. Ντυμόν αποδέχθηκε πρόταση που της έγινε όπως αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, τα Βαλκάνια και την Τουρκία στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι. Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, λίγο πριν την αναχώρησή της από την Κύπρο, η κ. Ντυμόν είπε πως στόχος της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βοηθήσει την Κύπρο και την περιοχή από τη νέα της θέση, αναφέροντας πως συζήτησε για αυτό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με Κύπριους Υπουργούς, τους οποίους ενημέρωσε για την αποχώρησή της από την Κύπρο.

Ερωτηθείσα για τις πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, λόγω των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Ντυμόν είπε πως η γαλλική θέση υπήρξε ξεκάθαρη κατά τους τελευταίους μήνες. «Αυτό που πιστεύουμε είναι πως υπάρχουν ορισμένα εργαλεία που έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία ανάλογα με την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως οι κυρώσεις επί οποιασδήποτε χώρας πρέπει να είναι ένα εργαλείο και όχι αυτοσκοπός. «Δεν είναι στόχος μας η επιβολή κυρώσεων. Αυτό που θέλουμε είναι η χρησιμοποίηση όλων των δυνατών εργαλείων ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και το διεθνές δίκαιο να γίνει σεβαστό. Αυτός είναι ο κύριος στόχος», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι η τουρκική ηγεσία δεν άλλαξε τη στάση της παρά τις όποιες εκκλήσεις ή δηλώσεις από πλευράς ΕΕ, η κ. Ντυμόν επεσήμανε πως στην περίπτωση των εντάσεων με την Ελλάδα αποδείχτηκε ο ρόλος του διαλόγου στο να αλλάξει κάπως η κατάσταση. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σταθεροί, ότι είμαστε εδώ παρόντες στον χώρο έτοιμοι για διάλογο, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της Γαλλίας μαζί με τους εταίρους μας είναι η μείωση των εντάσεων και να υπάρξει σταθερότητα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο τόσο σύντομα, η κ. Ντυμόν είπε πως έλαβε πρόσφατα μια πρόταση από το Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι για να πάει πίσω στη Γαλλία και να δουλέψει με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Έπρεπε να λάβω μια απόφαση. Δεν ήταν εύκολη αλλά αποφάσισα να δεχτώ. Έχω ανάμεικτα αισθήματα τώρα. Από τη μια νιώθω τιμή που θα δουλεύω με τον Πρόεδρο, ο οποίος θεωρώ είναι σεβαστός από όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, και έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο από τότε που εκλέγηκε, αλλά από την άλλη είμαι λυπημένη για να είμαι ειλικρινής», ανέφερε.



“Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Είμαι πολύ λυπημένη. Έχουμε μια εξαιρετική επαφή με τις αρχές, με πολύ κόσμο. Είχα πολλά projects να αναπτύξω (στην Κύπρο)», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή με φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη, η κ. Ντυμόν επεσήμανε πως «ο λόγος που το κάνουμε αυτό δεν είναι για να υπάρξει κλιμάκωση. Αντιθέτως, ο ρόλος που η Γαλλία θέλει να παίξει στην περιοχή είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων. Προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε παρόντες. Πρέπει να δείξουμε πως η Γαλλία αλλά και η ΕΕ είναι παρούσες, έχουν μια θέση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως η ναυτική στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική και στην Κεντρική Μεσόγειο στοχεύει και στη διασφάλιση του ότι το εμπάργκο των ΗΕ επί της Λιβύης γίνεται σεβαστό, γιατί αυτό γίνεται για την ασφάλεια στην περιοχή. «Έτσι ο ρόλος που παίζουμε είναι για να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψει η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή είναι η άποψη που έχει η Γαλλία και θα θέλαμε η ΕΕ να είναι πιο πολύ παρούσα και να παίξει μεγαλύτερο ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση πως αυτή είναι και η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης, η Γαλλίδα Πρέσβειρα είπε πως αυτή είναι όντως μια κοινή θέση που δεν εναντιώνεται στους άλλους. «Αυτή είναι γενικότερα και η θέση της ΕΕ. Η ΕΕ ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρός μας δέχθηκε την κ. Μέρκελ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο πριν μερικές ημέρες και μοιράστηκαν το κοινό αυτό όραμα για την κοινή μας ανάγκη για διασφαλίσουμε τη σταθερότητα. Και προφανώς το μοιραζόμαστε και με την Κύπρο», πρόσθεσε.

Ακόμη υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Παρίσι στα τέλη Ιουλίου και συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν. “Ήταν μια πολύ θετική συνάντηση, ήμουν εκεί και ήταν πολύ εντυπωσιακό να βλέπουμε τους Προέδρους μας τόσο κοντά, να έχουν ένα κοινό όραμα, και να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις και την ίδια ευχή για απάμβλυνση των εντάσεων. Και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη στρατιωτική, αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, η Γαλλίδα Πρέσβειρα είπε πως αυτή είναι επίσης μια πολύ σημαντική κατεύθυνση στη συνεργασία των δυο χωρών. «Η Κύπρος παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο με τη γεωγραφική της θέση, αλλά επίσης και ως σημείο σταθερότητας. Για μας είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση στην Κύπρο για τις επισκέψεις των φρεγατών μας στα λιμάνια όταν έρχονται στην περιοχή. Τώρα υπάρχουν γαλλικές φρεγάτες συνεχώς στην περιοχή, κατ’ ακρίβεια σχεδόν σε συνεχή βάση, και αυτή η συνεργασία είναι αρκετά ζωτική, αλλά δεν αφορά μόνο φρεγάτες που έρχονται στην Κύπρο. Αφορά και την εκπαίδευση στρατιωτικών κάτι που κάνουμε επίσης συνεχώς και πιθανόν να ενισχύσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σε σχέση με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι η Γαλλία επιδιώκει τη δημιουργία ναυτικής βάσης της στην Κύπρο, η κ. Ντυμόν είπε πως δεν είναι αυτό ακριβώς που συζητείται. «Έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας αλλά δεν μιλούμε για μια γαλλική ναυτική βάση. Δεν είναι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι. Ο λόγος που δεν είμαι πιο συγκεκριμένη δεν είναι επειδή υπάρχουν κάποια μυστικά σχέδια. Είναι απλά επειδή βρισκόμαστε στο μέσο αυτής της συζήτησης και πώς ακριβώς μπορούμε να ενισχύσουμε, να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε καλή πρόσβαση», ανέφερε.

Επεσήμανε πως υπάρχει κοινή προσπάθεια και των δυο πλευρών για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. «Αλλά κάποιος δεν πρέπει να σκέφτεται για ένα νέο σχέδιο μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου γιατί έχουμε ήδη ένα άριστο επίπεδο συνεργασίας, έτσι συνομιλούμε για το πώς θα την κάνουμε ακόμα πιο σταθερή και μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

Κληθείσα να εκτιμήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, η Γαλλίδα Πρέσβειρα έκανε λόγο για απογοήτευση γύρω από αυτό το θέμα. «Κάθε Πρέσβης που έρχεται στην Κύπρο έχει σε ένα μικρό μέρος του μυαλού του την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα λυθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουμε και εγώ πιστεύω στη δυνατότητα για μια λύση», επεσήμανε.

Ανέφερε πως η πανδημία του κορωνοϊού έκανε τα πάντα πιο δύσκολα, περιλαμβανομένου αυτού του προβλήματος, και για απλούς λόγους, αφού τα ταξίδια έγιναν πιο δύσκολα. «Πιστεύω ωστόσο, ενώ είμαι εδώ για ένα και μόνο χρόνο, ότι μια λύση είναι δυνατή, εάν υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές δεν είναι τόσο δύσκολο. Εάν και οι δυο πλευρές έχουν την πολιτική βούληση μπορείτε να φθάσετε σε μια λύση που να μπορεί να είναι επικερδής για όλες τις κοινότητες στο νησί», επεσήμανε.

Εξέφρασε ανησυχία γιατί, όπως είπε,, σιγά-σιγά ο πληθυσμός φαίνεται να ενδιαφέρεται λιγότερο για μια λύση, σημειώνοντας πως δεν είναι καλό να σκέφτεται κανείς ότι αυτό θα γίνει πιο εύκολο καθώς περνά ο καιρός. Είναι για αυτό που πραγματικά ελπίζω ότι οι ηγέτες θα ξαναξεκινήσουν να εργάζονται μαζί για να βρεθεί μια λύση, είπε.

Η κ. Ντυμόν είπε ακόμη πως ένα άλλο σημείο ανησυχίας για αυτήν είναι ότι στο πλαίσιο της κατάστασης με τον κορωνοϊό έκλεισαν τα οδοφράγματα και ντε φάκτο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεσμοί μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

«Αυτό είναι πραγματικά προβληματικό. Είναι πολύ πιο προβληματικό από ότι θεωρεί ο κόσμος. Καθώς φεύγω τώρα, θέλω πραγματικά να καλέσω τον κόσμο να καταλάβει ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι καλή, δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν υγειονομικοί λόγοι αλλά ο κόσμος μπορεί να έλθει από το εξωτερικό δυνητικά με τον ιό, αλλά δεν μπορείς να περάσεις διανύοντας μερικά μέτρα στην οδό Λήδρας», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως δεν κάνει κριτική, επισημαίνοντας πως εναπόκειται στις Αρχές να το συζητήσουν αυτό και στους ηγέτες να φθάσουν σε συμφωνία για το πώς θα το αντιμετωπίσουν.

«Δεν δίνω μαθήματα. Ο χειρισμός της υπόθεσης είναι πολύ δύσκολος με τα υγειονομικά και τα πολιτικά θέματα. Αλλά πραγματικά εύχομαι ότι σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα ακούσω καλά νέα για αυτό, γιατί όσο δεν υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ του πληθυσμού τόσες περισσότερες αρνητικές εικόνες υπάρχουν ανάμεσα στον κόσμο», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η κ. Ντυμόν είπε πως η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη. «Υποστηρίζουμε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών που έχει εκφραστεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι περιουσίες πρέπει να επιστραφούν στους κατοίκους των Βαρωσίων. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε στη θέση των ΗΕ την οποία σεβόμαστε σθεναρά», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για τη διμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, η κ. Ντυμόν είπε πως είναι περισσότερο εξαιρετική από ότι μπορεί να πιστεύει ο κόσμος.

Σημείωσε, παράλληλα, πως συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για το ότι λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό επίπεδο πολιτικών σχέσεων που υπάρχει θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη σχέση σε ότι αφορά στη συνεργασία σε θέματα οικονομίας, γαλλοφωνίας κλπ.

Είναι για αυτό τον λόγο που νιώθω λύπη που φεύγω από την Κύπρο τόσο σύντομα γιατί είχα πολλά έργα να ολοκληρώσω. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες όταν ο Πρόεδρος ήταν στο Παρίσι ήλθαμε πίσω μαζί και συζητούσαμε τη συνέχεια αυτής της θετικής συνάντησης, επεσήμανε.

Είπε πως ο διάδοχός της θα δώσει προφανώς συνέχεια σε αυτό. «Μια από τις πρωτοβουλίες που ήθελα να αναλάβω ήταν η δημιουργία ενός παραρτήματος του γαλλικού σχολείου σε μια άλλη περιοχή στην Κύπρο. Είχα πολλές συζητήσεις με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Υποστηρίζει το γαλλο-κυπριακό σχολείο και η γαλλοφωνία δεν είναι δευτερεύον θέμα. Είναι πραγματικά σημαντικό», ανέφερε.

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη όπως γαλλικές εταιρείες επενδύσουν στην Κύπρο. «Για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε projects ουσιαστικών αναπτύξεων όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, όπου οι γαλλικές εταιρείες έχουν κάτι να δώσουν στην Κύπρο ή για projects υποδομών στις πόλεις. Αυτά είναι μεγάλα projects στα οποία είμαι σίγουρη ότι γαλλικές εταιρείες θα ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Ήμουν έτοιμη όπως έτοιμοι θα είναι ο διάδοχός μου και η γαλλική πρεσβεία να υποστηρίξουν οποιαδήποτε ανάπτυξη που θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τη διμερή σχέση που είναι άριστη πολιτικά και την οποία μπορούμε να ενισχύσουμε», ανέφερε.

Η κ. Ντυμόν ευχαρίστησε τους Κύπριους που την υποδέχθηκαν τόσο καλά, χαρακτηρίζοντας απίστευτη την ποιότητα των επαφών που είχε με τους πολιτικούς ηγέτες αλλά και με τον κόσμο. «Αυτή είναι μια ανάμνηση που θα κρατήσω για όλη μου τη ζωή. Αυτός ο χρόνος ήταν ιδιαίτερα έντονος, θα κρατήσω πολλές πολύ θετικές μνήμες και η Κύπρος θα μείνει πάντα στην καρδιά μου μετά από αυτό τον χρόνο», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top