Η χρήση προστατευτικών μασκών από τους μαθητές έξι ετών και άνω, έχει μεν αποφασιστεί για την προστασία από το ενδεχόμενο έκθεσης των παιδιών στον ιό COVID-19, πλην όμως στην απόφαση αυτή δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί μέτρα για εύλογες προσαρμογές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.
Σε αυτεπάγγελτη Τοποθέτηση της ως Ανεξάρτητος Μηχανισμός Προώθησης, Προστασίας και Παρακολούθησης της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και Φορέας Ισότητας, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικών μασκών από παιδιά με αναπηρία άνω των έξι ετών κατά τη φοίτηση τους στα σχολεία, η Επίτροπος αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε δηλώσεις του ημερομηνίας 21ης Αυγούστου 2020 μετά το πέρας σχετικής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη φοίτηση στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία με τη φυσική παρουσία των μαθητών και μαθητριών, στη βάση αναθεωρημένων Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.
Σημειώνει ότι προς τούτο, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα γίνει η αναγκαία διαρρύθμιση των χώρων στις σχολικές αίθουσες και, με βάση την τελευταία σύσταση των ειδικών, «τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες σε όλα τα σχολεία….άρα το εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και τα παιδιά θα φοιτήσουν στα σχολεία με τη χρήση μάσκας [άνω των 6 ετών] . Όλα τα σχολεία από την προδημοτική και τα νηπιαγωγεία, τη δημοτική εκπαίδευση, τα ειδικά σχολεία, τη μέση γενική και τη μέση τεχνική εκπαίδευση θα λειτουργήσουν κανονικά με φοίτηση όλων των παιδιών, νοουμένου ότι θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα…».
Η Επίτροπος αναφέρει ότι οι πιο πάνω δηλώσεις του Υπουργού ξεσήκωσαν σωρεία αντιδράσεων, κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από γονείς, εκπαιδευτικούς ή/και άλλους ενδιαφερόμενους, αφενός σε σχέση με την αναγκαιότητα της προστατευτικής μάσκας από παιδιά γενικά , αφετέρου δε, τη δυνατότητας χρήσης της από παιδιά με αναπηρία τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε σχέση με την προσβασιμότητα τους στη μαθησιακή διαδικασία και, κατ’ επέκταση, στην ισότιμη τους πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Σημειώνει αναφορικά με την αναγκαιότητα ή/και δυνατότητα χρήσης της μάσκας γενικά από παιδιά, κατά τη φοίτηση τους στο σχολείο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για έκφραση οποιασδήποτε άποψης επί του θέματος, καθότι πρόκειται για ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας και επαφίεται στην κρίση της αρμόδιας επιστημονικής ομάδας ειδικών.
«Ειδικότερα, πρόκειται για ζήτημα, σε σχέση με το οποίο, σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κρίση της αρμόδιας αρχής είναι ουσιαστικά ανέλεγκτη,[2] από οποιοδήποτε δικαστικό ή εξωδικαστικό μηχανισμό», προσθέτει.
Επιπρόσθετα, η Επίτροπος στην Τοποθέτηση της αναφέρεται στις Συστάσεις Π.Ο.Υ. και UNISEF για τη χρήση προστατευτικών μασκών από παιδιά, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, στον Ο περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμος & ο περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμος.
Από τα προαναφερθέντα, αναφέρει η Επίτροπος, ανάγεται πως η χρήση προστατευτικών μασκών από τους μαθητές έξι ετών και άνω, έχει μεν αποφασιστεί για την προστασία από το ενδεχόμενο έκθεσης των παιδιών στον ιό COVID-19, πλην όμως στην απόφαση αυτή δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί μέτρα για εύλογες προσαρμογές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία.
«Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή λήφθηκε με την προοπτική καθολικής εφαρμογής της χωρίς οποιεσδήποτε εξαιρέσεις στις περιπτώσεις των παιδιών με αναπηρία, εφόσον δεν περιλήφθηκε οποιαδήποτε πρόνοια για τη διαφορετική αντιμετώπιση τους, ούτως ώστε να αίρονται τα εμπόδια που τίθενται ενώπιον τους για την πλήρη και ισότιμη πρόσβασή τους στη μαθησιακή διαδικασία. Αντιθέτως δε, η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας από όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, καθώς και από τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων, ουσιαστικά επιφέρει τα παιδιά με αναπηρία σε μειονεκτικότερη και δυσμενέστερη θέση από τα άλλα παιδιά», σημειώνει.
Και αυτό, συνεχίζει η Επίτροπος, γιατί τα παιδιά με ακουστική αναπηρία, αφενός στερούνται της ευχέρειας παρακολούθησης του προσώπου (χειλιών και εκφράσεων) του/της εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια της παράδοσης του μαθήματος, καθώς και των συμμαθητών τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να κατανοήσουν τα λεγόμενά τους, ενώ ταυτόχρονα, η χρήση της μάσκας από τα ίδια ενδέχεται να επιφέρει επιπρόσθετα εμπόδια, λόγω της πιθανής τριβής της με τα ακουστικά βοηθήματα που φέρουν στο πίσω μέρος του αυτιού τους.
«Τα δε παιδιά με αισθητηριακή και νοητική αναπηρία ή άλλης μορφής αναπτυξιακές διαταραχές, πολύ πιθανόν να μην ανέχονται τη χρήση της μάσκας, ενώ τα παιδιά με κινητική αναπηρία ενδέχεται να χρειάζονται βοήθεια για να την χρησιμοποιούν με το σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο. Για τους πιο πάνω λόγους, ο Π.Ο.Υ. και η UNISEF συστήνουν τη χρήση εναλλακτικών μέσων προστασίας από τα παιδιά αυτά, δηλαδή μασκών με διαφάνεια ή προστατευτικών ασπίδων, ούτως ώστε με την προσαρμογή των μέσων προστασίας στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, να μην παραμερίζεται και να μην παραβιάζεται το δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, όπως αυτό διασφαλίζεται, τόσο με τη Σύμβαση όσο και με τον περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων», προσθέτει.
Ως εκ τούτου , αναφέρει η Επίτροπος, τυχόν έναρξη της σχολικής χρονιάς με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικών μασκών από όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, χωρίς την άρση των εμποδίων θα επιφέρει την άνιση μεταχείριση τους εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα παιδιά, λόγω της στέρησης του δικαιώματος τους στην εκπαίδευση σε ισότιμη βάση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους, αφού η μάσκα, των ιδίων ή/ και των εκπαιδευτικών, θα παρεμποδίσουν την πρόσβαση τους στη μάθηση σε ισότιμη βάση με τους άλλους.
Όπως αναφέρει, ενόψει των ανωτέρω, δηλαδή για την ισότιμη μεταχείριση των παιδιών με αναπηρία, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, να επανεξετάσουν την περίπτωση χρήση εναλλακτικών μορφών προστασίας από τα παιδιά με αναπηρίες κατά τη φοίτηση τους στο σχολείο, όπως μασκών με διαφάνεια ή προστατευτικών ασπίδων, καθώς και από τους εκπαιδευτικούς ή/και τους συμμαθητές τους, όταν και όπου χρειάζεται, στην βάση των συστάσεων του Π.Ο.Υ και της UNISEF.
Δηλαδή, συνεχίζει, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια νέα προσέγγιση στα πλαίσια επανεξέτασης των αποφάσεων με βάση τον κίνδυνο, που θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί ορθά τη μάσκα και τη διαθεσιμότητα κατάλληλης επίβλεψης του από ενήλικους, καθώς και ο πιθανός αντίκτυπος της χρήσης της μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
«Προς την κατεύθυνση αυτή, εισηγούμαι, στη βάση των αρμοδιοτήτων μου ως Ανεξάρτητος Μηχανισμός Προώθησης, Προστασίας και Παρακολούθησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, όπως η πιο πάνω σύστασή μου τεθεί το συντομότερο και δη εντός της τρέχουσας εβδομάδας, προς συζήτηση μεταξύ των δύο Υπουργείων και των γονέων ή/και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των γονέων παιδιών με αναπηρία, για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα που έχει ανακύψει, οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», καταλήγει η Επίτροπος, στην Τοποθέτηση της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις