Σωστικά συνεργεία με εκπαιδευμένους σκύλους αγωνίζονται την Τρίτη (25/08) για τον εντοπισμό επιζώντων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πόλη Μαχάντ, στη δυτική Ινδία, καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε έως και 70.
Το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων νότια του Μουμπάι. Τρία σωστικά συνεργεία εργάζονταν καθ`όλη τη διάρκεια της νύχτας για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στα ερείπια.
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά η κατάρρευση κτιρίων αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ινδία την εποχή των μουσώνων (από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο). Οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμυρίζουν τα θεμέλια των κτιρίων και τα καθιστούν σαθρά.
Προς το παρόν ένας νεκρός έχει ανασυρθεί από τα ερείπια, αλλά σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις οι αγνοούμενοι είναι από 20 ως 70. Ένα μέρος των κατοίκων των 47 διαμερισμάτων της πολυκατοικίας αυτής είχε καταφέρει να ξεφύγει την τελευταία στιγμή.
Ο Μουστάφα Σαφέκαρ, ένας κάτοικος που βρισκόταν σε καραντίνα καθώς ήταν θετικός στο νέο κορωνοϊό, και η οικογένειά του στην αρχή πίστεψαν ότι γινόταν σεισμός και βγήκαν γρήγορα από το κτίριο.
"Αρχίσαμε να τρέχουμε γρήγορα (...) Το κτίριο κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας", διηγήθηκε ο 39χρονος στην εφημερίδα Mumbai Mirror. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση του κτιρίου σε κατασκευαστές.
Πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους του κτιρίου δεν βρισκόντουσαν εκεί, καθώς είχαν εγκαταλείψει την πόλη για να γλιτώσουν από την πανδημία της COVID-19.
"Πολλές οικογένειες δεν βρισκόντουσαν στο κτίριο διότι είχαν επιστρέψει στα χωριά τους λόγω της καραντίνας για τον νέο κορωνοϊό", δήλωσε ο Νίντχι Σουντχάρι, ένας αξιωματούχος της περιοχής, στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.
Το κτίριο αυτό, το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από μια δεκαετία, είχε "αδύναμα" θεμέλια, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV9 ο πρώην εκλεγμένος της Μαχάντ Μάνικ Μότιραμ Τζάγκταπ, προσθέτοντας ότι "κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ήταν τρομακτικό".
Οι μουσώνες είναι ζωτικής σημασίας στη Νότια Ασία για την γεωργία, αλλά προκαλούν επίσης πολλούς θανάτους και καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα, μεταξύ των οποίων πλημμύρες και καταρρεύσεις κτιρίων.
Φέτος οι μουσώνες έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.300 ανθρώπων στην ινδική υποήπειρο, εκ των οποίων 800 μόνον στην Ινδία.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Κλήρωση Κυπέλλου: Ματσάρα Πάφος-Άρης στους «16» - Όλα τα ζευγάρια!
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις