ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισήγηση από τον Γενικό Ελεγκτή για μη διορισμό Βοηθών ανεξάρτητων αξιωματούχων

Εισήγηση από τον Γενικό Ελεγκτή για μη διορισμό Βοηθών ανεξάρτητων αξιωματούχων

Σειρά εισηγήσεων για την ενίσχυση των θεσμών, του κράτους δικαίου, αντιμετώπισης της διαφθοράς και μη διορισμού των Βοηθών ανεξάρτητων θεσμών έκανε απόψε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά τη συζήτηση με θέμα “Δημοκρατία, πολιτική και κράτος δικαίου” στην εκδήλωση του ΟΠΕΚ με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι και τα τρία “δέχθηκαν τον τελευταίο μήνα μιαν άνευ προηγουμένου απειλή”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε, κλήθηκε να χειριστεί μια σοβαρή καταγγελία κατά του δεύτερου τη τάξει στην υπηρεσία του, χειρίστηκε την υπόθεση με τρόπο που δεικνύει ευλαβική προσήλωση στις νόμιμες διαδικασίες, που οδήγησε σε πόρισμα ποινικού ανακριτή, ενός ποινικού ανακριτή αδιαμφισβήτητου κύρους, με καταγεγραμμένες στο πόρισμα ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού. “Από την αμέσως επόμενη ώρα της ανακοίνωσης του πορίσματος, ζούμε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στρέβλωσης των νόμιμων διαδικασιών εκδίκασης ενός ενδεχόμενου κακουργήματος, γιατί περί αυτού πρόκειται. Οι ποικιλότροπες παρεμβάσεις δημιούργησαν σοβαρό κίνδυνο παρεμπόδισης της επιβεβλημένης εκδίκασης της υπόθεσης, ώστε να αποδειχθεί η αθωότητα ή ενοχή του κατηγορούμενου, κίνδυνος που φαίνεται να αποσοβείται γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας φάνηκε απόλυτα αντάξιος του θεσμού τον οποίο υπηρετεί ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου”.

Το συμβάν αυτό κατέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των θεσμών και ανέδειξε αδυναμίες του συστήματος, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, ζητώντας επανεξέταση του θεσμού των Βοηθών των ανεξάρτητων αξιωματούχων, ένα κατάλοιπο – όπως είπε - του δοτού συντάγματος της Ζυρίχης που αποσκοπούσε στη διαφύλαξη του δικοινοτικού χαρακτήρα του Κράτους.

Εισηγήθηκε όπως, με δεδομένη τη διαχρονική πολιτική να μην επιφέρονται τροποποιήσεις του Συντάγματος, εκτός εάν τούτο είναι απολύτως αναγκαίο, όλα τα κόμματα να προβούν σε μία κοινή αυτοδέσμευση, με δημόσια δήλωση τους, ότι δεν θα γεμίζουν πλέον οι κενωθείσες θέσεις των Βοηθών των ανεξάρτητων αξιωματούχων. “Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε θα μπορούσε να γίνει και σχετική νομοθετική ρύθμιση ότι, διαρκούσης της έκρυθμης κατάστασης, οι θέσεις αυτές θα παραμένουν κενές”.

Οι θεσμοί θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν με την εισαγωγή των κατάλληλων διαδικασιών για την επιλογή και διορισμό των ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και κάθε άλλου επίτροπου ή εφόρου ή διοικητικού συμβούλου, που διορίζονται είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε. Σήμερα, με εξαίρεση κάποιες θέσεις για τις οποίες ο διορισμός προϋποθέτει διαβούλευση ή/και έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι υπόλοιποι διορισμοί δεν βασίζονται σε κάποια ειδική αξιολόγηση, όπως είπε.

Εισηγήθηκε επίσης όπως άτυπα εκεί που δεν χωρεί νομοθετική ρύθμιση, ή με νομοθετική ρύθμιση εκεί που τούτο είναι εφικτό, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συστήνει μια Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων, με όρο εντολής την αξιολόγηση των υποψηφίων, μια μορφή «due diligence», όπως το ονόμασε πρόσφατα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Χαρίδημος Τσούκας. Αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει, πέραν των τυπικών προσόντων, κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσει αργότερα την ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων τους, είπε. “Επίσης, η διαβούλευση ή καλύτερα η λήψη έγκρισης από την Βουλή, που σήμερα στην Κύπρο δεν εφαρμόζεται ευρέως λόγω της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών, που όμως σε άλλες χώρες δεν αποτελεί κώλυμα, θα μπορούσε να αποτελεί μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα για εκείνες τις θέσεις που προβλέπονται σε νόμο και όχι στο Σύνταγμα”.

Ευτυχώς, πρόσθεσε, ο διορισμός του νυν Γενικού Εισαγγελέα και του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας, παρά την έλλειψη των πιο πάνω μηχανισμών επιλογής, ήταν απόλυτα επιτυχής. Όπως ιδιαιτέρα επιτυχής ήταν και ο διορισμός από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, της Ρέας Γεωργίου, πρόσθεσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top