ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Φόβοι για κύμα απολύσεων και 'μαχαίρι' στους μισθούς - 'Η χειρότερη κρίση μετά το 1974' λέει η ΟΕΒ- Πώς απαντούν οι συντεχνίες

ΚΥΠΡΟΣ: Φόβοι για κύμα απολύσεων και 'μαχαίρι' στους μισθούς - 'Η χειρότερη κρίση μετά το 1974' λέει η ΟΕΒ- Πώς απαντούν οι συντεχνίες

Κρίσιμοι είναι οι επόμενοι μήνες για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους, αφού με την λήξη των κρατικών πακέτων στήριξης στις επιχειρήσεις, αναμένεται να υπάρξει ένα νέο κύμα απολύσεων ή αναπροσαρμογών στους μισθούς και τα ωράρια εργασίας.

Του Άντρου Ιωάννου

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι μεγάλος μέρος των επιχειρήσεων εξακολουθούν να χρειάζονται την στήριξη του κράτους, ενώ ταυτόχρονα, αδυνατούν να απασχολήσουν το προσωπικό τους με το σύνολο των απολαβών και των ωφελημάτων.

Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, τα σχέδια στήριξης για τα ξενοδοχεία λήγουν στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στις 31 Αυγούστου. Από την 1η Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύσουν κόσμο, παρέχοντας προειδοποίηση με μέγιστο όριο τους δύο μήνες.

‘Η προσπάθεια της ΟΕΒ είναι να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, με επιμερισμό του κόστους’, σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία από τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες για προσαρμογές, είτε για μείωση του χρόνου απασχόλησης, είτε με μείωση απολαβών και ωφελημάτων.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για εκμετάλλευση της κατάστασης από τους εργοδότες οι οποίοι φέρονται να καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο κ. Αντωνίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ‘είναι άτοπο και εκτός πραγματικότητας να μιλά ο οποιοσδήποτε για επίθεση των εργοδοτών στους εργαζόμενους’.

‘Είμαστε στο ίδιο τραπέζι και η μόνη λύση για να μην υπάρξουν απολύσεις είναι η συνεργασία και η συναίνεση’, πρόσθεσε.

Σχετικά με τις αναφορές από συντεχνίες, για μεγάλα κέρδη από τις επιχειρήσεις, ο διευθυντής της ΟΕΒ τόνισε ότι ‘το 2020 είναι δύσκολο να βρεις επιχείρηση με θετικά αποτελέσματα. Είναι η χειρότερη χρονιά μετά το 1974. Ούτε το 2013 δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα’.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι από το 2012 μέχρι το 2015 η Κύπρος έχασε κοντά στο 10,5 % του ΑΕΠ, ενώ οι εκτιμήσεις μόνο για το 2020 κάνουν λόγο για απώλειες κοντά στο 7%.

‘Για ποια κέρδη μιλάμε;’, διερωτήθηκε ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας ότι ‘αν υπήρχαν κέρδη στις επιχειρήσεις θα τα επιμερίζονταν όπως πάντα με τους εργαζόμενους, παρέχοντας αυξήσεις και ωφελήματα'.

ΠΕΟ: 'Απαράδεκτο να προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους'.

‘Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη φορτωθεί αρκετά από την περίοδο του 2013’ ανέφερε σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, o Γ.Γ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης.

'Οι μισθοί παρουσίασαν μια εμφανέστατη κάθοδο, ενώ τα κέρδη έφτασαν στα ύψη. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να φορτώσουν και αυτή την κρίση στους εργαζόμενους’, συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι υπάρχει μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης από τους εργοδότες έτσι ώστε να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων.

 Όπου υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα, τέτοιες προθέσεις θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Ανησυχούμε για τους εργαζόμενους που είναι συνδικαλιστικά αδύνατοι και πρέπει το κράτος να βρει τους μηχανισμούς για να τους προστατέυσει', πρόσθεσε.

ΣΕΚ: Βοήθεια εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα - Όχι στην ισοπεδωτική παρέμβαση σε μισθούς και ωφελήματα

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σημείωσε ότι εκεί όπου υπάρχει καταγεγραμμένο πρόβλημα, μπορούμε να βοηθήσουμε με κάποιους τρόπους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας’.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή η λογική της εκμετάλλευσης της κατάστασης, με στόχο να υπάρξει ισοπεδωτική παρέμβαση σε μισθούς και ωφελήματα των εργαζομένων.

Πέραν τούτου, ανέφερε ότι αρκετοί τομείς της οικονομίας, έχουν επαναδραστηριοποιηθεί και ως εκ τούτου το πρόβλημα δεν έχει την έκταση που αφήνεται να νοηθεί από την εργοδοτική πλευρά.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάτσας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις για επιμερισμό τους κόστους, ο ΓΓ της ΣΕΚ σημείωσε ότι οι εργοδότες πρέπει να αποδείξουν στην πράξη αυτά που διακηρύττουν για τους εργαζόμενους.

ΔΕΟΚ: 'Διάλογος για να διαφανεί αν δικαιολογούνται προσαρμογές, εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα'

‘Τα κονδύλια που διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας, ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο’, ανέφερε στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η εργοδοτική πλευρά πρέπει να είναι προσεκτική στις δηλώσεις της, ενώ ανέφερε ότι εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να γίνει διάλογος για να διαφανεί αν δικαιολογούνται κάποιες αναπροσαρμογές.

‘Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση, την εκμετάλλευση της κατάστασης από τους εργοδότες’, πρόσθεσε ο κ. Αναστασίου.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top