Επιστρέφουν σήμερα και οι τελευταίοι καλοκαιρινοί εκδρομείς - «Κλειδί» η επιστροφή τους για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας - Για πόσους μαθητές ανά τάξη κάνουν λόγο οι ειδικοί
Σε δύο μέτωπα ξεδιπλώνεται η προσπάθεια των ειδικών να οριοθετήσουν σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο την μάχη κατά του κορωνοϊού στη δεύτερη πλέον φάση της πανδημίας και ενώ επιστρέφουν σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι εκδρομείς του φετινού καλοκαιριού. Ο στόχος της σταδιακής υποχώρησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων (χθες καταγράφηκαν μόλις 177) περνά, ωστόσο, αφενός μέσα από την ακριβή ιχνηλάτηση των επαφών των φορέων του κορωνοϊού στην κοινότητα και αφετέρου από την απαρέγκλιτη τήρηση της 14ημερης καραντίνας, εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως το νέο -κάθε φορά- κρούσμα της πανδημίας.
Το έργο όμως του εντοπισμού των «αόρατων» εστιών διασποράς του ιού εμποδίζεται από τους ίδιους τους ασθενείς, με το «κίνημα ανυπακοής στην καραντίνα» να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, στις νεαρές ιδίως ηλικίες. Μετά από την 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διέσχισε με τρένα και βαπόρια σχεδόν όλη τη χώρα, για να καταλήξει από τη γενέτειρά της στα ελληνικά νησιά γνωρίζοντας καλά ότι έχει διαγνωσθεί θετική στον ιό, σειρά είχε χθες μια νεαρή γυμνάστρια. Η τελευταία, αν και εργάστηκε σε νησί των Κυκλάδων στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου βρέθηκε θετική στον ιό μετά από σχετικό τεστ, όταν χρειάστηκε να επιβεβαιώσει σε στελέχη του ΕΟΔΥ την παραμονή της σε 14ημερη καραντίνα, η γυμνάστρια όχι μόνο δεν εντοπίστηκε στη διεύθυνση που είχε δηλώσει, αλλά αντίθετα βρέθηκε να δουλεύει σε υποκατάστημα αλυσίδας γυμναστηρίων στην Αθήνα, από όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.
Η ωμή επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας, προερχόμενη από νεαρές ως επί το πλείστον ηλικίες έχει θορυβήσει αμφότερους λοιμωξιολόγους και κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς δεν δικαιολογείται μόνο από την συσσωρευμένη ψυχολογική κόπωση από τα πρώτα μέτρα κατά του ιού, σε μια στιγμή μάλιστα που πανευρωπαϊκά ενισχύεται από ακραίες κυρίως δυνάμεις ένα κίνημα «κατά της ιατρικής τυραννίας», με μεγάλες διαδηλώσεις να σημειώνονται τη χθεσινή ημέρα σε Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο και Ζυρίχη, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως η μάσκα.
Με το φόβο της μεταφοράς του… «ιού της συνωμοσιολογίας» από τα ευρωπαϊκά και επί ελληνικού εδάφους, με καμπάνιες ενημέρωσης και διαρκείς συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε έναν τέτοιο κίνδυνο, απαντώντας διεξοδικά σε τυχόν σημεία αμφισβήτησης. Ήδη, τον τόνο έδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας. Αποδέκτης και ο ίδιος του προβληματισμού των γονέων και των εκπαιδευτικών αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και εξαιτίας αυτού της συζήτησης γύρω από το μέγεθος των τάξεων, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω πεισθεί ότι έχει τόση σημασία. Η απόσταση του 1.5 μέτρου είναι σημαντική για την μετάδοση με σταγονίδια και θα πρέπει να την τηρούμε όσο μπορούμε γενικά. Όπου δεν μπορούμε θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης με την χρήση μάσκας».
Επιχειρώντας, μάλιστα, να προλάβει νέα πιθανά ερωτήματα, ο Καθηγητής εξήγησε ακόμη πως «οι τάξεις θα πρέπει να σημειωθεί δεν μπορούνε να θεωρούνται όπως χώροι εστίασης. Στην εστίαση υπάρχει διαρκής εναλλαγή των ατόμων που συνευρίσκονται. Οι τάξεις έχουν διαρκώς την ίδια σύνθεση και έτσι μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως κοινωνικές "φουσκάλες" ή "φούσκες" (bubbles) οπότε η λογική στην αντιμετώπισή τους είναι αρκετά διαφορετική». Παράλληλα, τόνισε ότι «η όποια μετάδοση στην τάξη είναι πλήρως ιχνηλατίσιμη και μπορεί να περιοριστεί με απλό περιορισμό, ενώ στην εστίαση δημιουργεί κατά κόρον "ορφανά" κρούσματα».
Τι 15, τι 25 μαθητές
Με τη βοήθεια ενός γραφικού, ο κ. Μαγιορκίνης περιέγραψε ακόμη πως «η μετατροπή της τάξης σε μέγεθος 15 ατόμων εξαλείφει το 4% των ανά 2 αποστάσεων την ώρα του μαθήματος. Συγχρόνως αυξάνει (σχεδόν διπλασιάζει) τον αριθμό των εκπαιδευτικών ωρών που θα πρέπει να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς», καταλήγοντας ότι «δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπήρχε (και αν θα υπήρχε) σημαντικό κέρδος στην μείωση της μετάδοσης από 25 σε 15 όσον αφορά την μετάδοση σταγονιδίων».
Κι ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα μαζί με τις οικογένειες των μαθητών προετοιμάζονται για την νέα σχολική σεζόν, να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία ζήτησε από πλευράς του ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προκρίνοντας τις 7 αντί για τις 14 Σεπτεμβρίου ως ημέρα έναρξης του νέου σχολικού έτους. Σύμφωνα με τον Καθηγητή, η άμεση επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων θα επιτρέψει στους μαθητές να κερδίσουν χρόνο, μπροστά στο ενδεχόμενο να σταματήσει εκ νέου η εκπαιδευτική διαδικασία τον προσεχή Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, αν τα κρούσματα αυξηθούν απότομα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των μικρών σχολικών τμημάτων, αλλά «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δεν γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες», πρόσθεσε ο κ. Σύψας. Ο Καθηγητής διέβλεψε παράλληλα πως υπάρχει «επιπέδωση της καμπύλης του Αυγούστου», αλλά έθεσε ως ορόσημο την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα καταγραφούν και τα κρούσματα του Δεκαπενταύγουστου.
Την ίδια ώρα, «έχουμε σημαντική έξαρση της νόσου. Το καλό είναι ότι μάθαμε από που προέρχεται η αύξηση των κρουσμάτων. Οφείλεται από τη μεγάλη κινητικότητα της νεολαίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό θα λήξει γιατί σιγά σιγά η νεολαία επιστρέφει στα αστικά κέντρα» διαπίστωσε από πλευράς του ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε ακόμη θετικός στο να ανοίξουν τα σχολεία με 25 μαθητές ανά τάξη, αφού τα επιστημονικά δεδομένα «δίνουν μια σχετική ασφάλεια στο ότι κάποιες τάξεις μπορεί να έχουν παραπάνω από 15 παιδιά» υποστήριξε, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτο το παράθυρο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
Aπό protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις