ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή επιστολή προς Τζόνσον για Τουρκία από οργανώσεις Κυπρίων, Αρμενίων, Κούρδων και Αιγυπτίων του ΗΒ

Κοινή επιστολή προς Τζόνσον για Τουρκία από οργανώσεις Κυπρίων, Αρμενίων, Κούρδων και Αιγυπτίων του ΗΒ

Κοινή επιστολή προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με τις αποσταθεροποιητικές τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν απευθύνει οι επικεφαλής των οργανωμένων παροικιών των Κυπρίων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των Αιγυπτίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιστολή καλεί τον κ. Τζόνσον να αξιοποιήσει τις συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας, ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτών των τουρκικών ενεργειών.

«Αυτές οι εμπορικές συνομιλίες αντιπροσωπεύουν μία μοναδική ευκαιρία να ισχυροποιηθεί η θετική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής (της βρετανικής κυβέρνησης), ενθαρρύνοντας και δίνοντας κίνητρα στην Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή.

Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι ενώ οι συνομιλίες προχωρούν, η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο «καταστροφική δύναμη» στην περιοχή, που συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επισημαίνουν ότι μεταξύ άλλων αυτό υπονομεύει τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή και αντίκειται στις αξίες της Παγκόσμιας Βρετανίας.

Ενδεικτικά επισημαίνονται οι «συχνές παράνομες θαλάσσιες και χερσαίες εισβολές» της Τουρκίας σε γειτονικές χώρες, η «εσκεμμένα επιθετική και εμπρηστική ρητορική» του Προέδρου Ερντογάν με στόχο την πρόκληση φυλετικών, θρησκευτικών και πολιτικών εντάσεων, οι «εκτεταμένες φυλακίσεις δημοσιογράφων και περιορισμοί της ελευθερίας της έκφρασης», καθώς και οι αναδυόμενες αλλά και παλαιότερες αποδείξεις περί σύμπραξης με τους ισλαμιστές της Daesh, διευκολύνοντας τις κινήσεις ξένων τρομοκρατών μέσω Τουρκίας και με εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστευτικών ροών μέσω τουρκικού εδάφους.

Η επιστολή προς τον κ. Τζόνσον προσθέτει ότι όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχία και έχουν οδηγήσει στην απόφαση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών να μη χορηγήσει νέες άδειες εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία.

Στη συνέχεια χαιρετίζονται τα «ξεκάθαρα βήματα» που έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση για να δείξει τη φιλοδοξία της να παίξει έναν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στον κόσμο, εκτός ΕΕ πλέον. Αναφέρεται ενδεικτικά η επιβολή κυρώσεων από το Λονδίνο κατά ατόμων που ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όλα αυτά «κάνουν την τρέχουσα απουσία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ιστορικά είχε έναν πολύ σημαίνοντα ρόλο, ακόμα πιο εμφανή».

Καλώντας λοιπόν, τέλος, τον Βρετανό πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τις εμπορικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, οι υπογράφοντες σημειώνουν: «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στο να καταστεί η τουρκική κυβέρνηση υπόλογη με ξεκάθαρες δεσμεύσεις και όρους ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας. Προτρέπουμε την κυβέρνησή μας να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία να ισχυροποιήσει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής».

Η επιστολή συνυπογράφεται από τον Χρήστο Καραολή, Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ, την Ανέτ Μοσκοφιάν, Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής ΗΒ, τον Τουρκάν Οζκάν, Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συνέλευσης του Κουρδικού Λαού στη Βρετανία και τον Μοσταφά Ραγκάμπ, Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Συμβουλίου στο ΗΒ. 

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top