ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση από υπ. Παιδείας για έγκριση ξενόγλωσσων σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια - 'Δεν θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος ξένους'

Έκκληση από υπ. Παιδείας για έγκριση ξενόγλωσσων σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια - 'Δεν θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος ξένους'

Έκκληση στην Βουλή για όσον το δυνατόν συντομότερη έγκριση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, υπέβαλλε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, κάνοντας αναφορά και στο ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων.

Του Γιώργου Τάττη

Η Κύπρος ως διεθνές κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης

Όπως είπε, αυτό εντάσσεται στην «προσπάθεια διεθνοποίησης της εκπαίδευσης» στην Κύπρο, καθώς «γίνεται σιγά σιγά κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης».

Η έκκληση έγινε σήμερα Τετάρτη (02/09) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της συζήτησης για τις τροπολογίες περί Πανεπιστημίου Κύπρου Κανονισμών του 2019, σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα, τα φοιτητικά θέματα και τα θέματα σπουδών.

Όπως ενημέρωσε, η Κύπρος πλησίασε τις 30 χιλιάδες φοιτητών και φάνηκε ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να έχει συνέχεια. «Έχουμε αναπτύξει δομές, όπως οι πιστοποιήσεις από ΔΗΠΑΕ κ.α., αλλά ταυτόχρονα το νομικό μας πλαίσιο έχει αυτό το κενό». Εξηγώντας, είπε ότι δεν προβλέπεται να συμμετάσχει και η δημόσια εκπαίδευση, ενώ η δημιουργία αυτών των ξενόγλωσσων προγραμμάτων θα ενισχύσει την προσπάθεια διεθνοποίησης.

Πρόσθεσε δε, ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ακαδημαϊκό, καθώς θα ενισχυθεί η έρευνα.

Σημειώνουμε εδώ πώς με βάση την Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κύπρος είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το εξωτερικό της τάξεως του 48%.

Επιβολή διδάκτρων
Για τα δίδακτρα, εμμένει στην διαχρονική θέση του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης, για επιβολή διδάκτρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σκοπός μας δεν είναι να επιδοτεί ο κύπριος φορολογούμενος πολίτης τους ξένους φοιτητές να σπουδάζουν. Σκοπός είναι να συμμετάσχουν τα δημόσια πανεπιστήμια στην διεθνοποίηση». Σημειώνουμε εδώ πώς δεν θα είναι μόνο Κύπριοι φοιτητές σε αυτά τα προγράμματα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου.

Πρόσβαση και από μαθητές των ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης
Όμως, ενέταξε και στην εξίσωση τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι μια διέξοδος για αυτούς των ιδιωτικών σχολείων της μέσης εκπαίδευσης που θέλουν εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια. Φυσικά, επισήμανε ότι θα χρησιμοποιούνται άλλα κριτήρια εισαγωγής και άλλα πιστοποιητικά για την εισαγωγή τους.

Υπενθυμίζουμε εδώ πώς η εν λόγω συζήτηση διαρκεί εδώ και καιρό και η επιβολή διδάκτρων συναντάει την σθεναρή αντίσταση κυρίως του ΑΚΕΛ, καθώς θεωρείται πρόδρομος για την ολοκληρωτική επιβολή διδάκτρων.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top